Ed Neumeister donosi glazbu Dukea Ellingtona i Billya Strayhorna

Ed Neumeister donosi glazbu Dukea Ellingtona i Billya Strayhorna
Datum objave:
28.02.2016.

Srijeda, 2. ožujka u 20 sati
Dvorana Gorgona, MSU

Jazz orkestar HRT-a
Ed Neumeister, trombon, skladatelj, dirigent (SAD)


Glazbenik bogata iskustva, skladatelj, aranžer i trombonist Ed Neumeister, profesor je jazz trombona na Visokoj školi za izvedbene umjetnosti u Grazu. Često kao gostujući predavač sudjeluje na raznim glazbenim konzervatorijima u Europi i SAD-u. Od 2000. do 2006. bio je pročelnik odjela za kompoziciju na glazbenoj akademiji u Luzernu. Kao svestran glazbenik, osim jazza proučavao je i svirao klasičnu, afričku, indijsku, brazilsku i afro-kubansku glazbu. Tijekom karijere svirao je s nekima od vodećih jazz glazbenika, među ostalima s Frankom Sinatrom, Ellom Fitzgerald, Nancy Wilson i Sarah Vaughan, ali i Jerryjem Garciom, članom kultnog rock sastava Grateful Dead. Iskustvo je stjecao i svirajući s orkestrima klasične glazbe: Njujorškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom San Francisca i orkestrom baleta San Francisca.

Petnaest godina svirao je s Duke Ellington Orchestrom pod vodstvom Mercera Ellingtona, osamnaest s Mel Lewis Big Bandom koji je prerastao u Vanguard Jazz Orchestra, a tri s Gerry Mulligan Concert Jazz Bandom. Za orkestre u kojima je svirao ujedno je skladao i pisao aranžmane. Za aranžman skladbe A Nightingale Sang in Berkeley Square, koji je napisao za Mel Lewis Band, bio je nominiran za nagradu Grammy. Djelovao je i kao gostujući aranžer i dirigent surađujući, primjerice, s Metropole Radio Orchestra i Budapest Jazz Orchestra. Vodi vlastite sastave i orkestre kao što su NeuHat Ensemble i ENJO Ed Neumeister Jazz Orchestra, a nastupa i solo te u formacijama dua, tria, kvarteta, kvinteta i okteta. Članovi njegovih sastava cijenjeni su jazz glazbenici, među ostalima Don Byron, Joe Lovano, Jim McNeely i Kenny Werner. Kao vođa sastava snimio je sedam albuma. Sklada i piše aranžmane za filmove.

Neumeister je veliki obožavatelj glazbe Dukea Ellingtona i Billyja Strayhorna kojom se intenzivno bavi tijekom niza godina. Zato je prošle godine, kako bi obilježio stoti rođendan nezaobilaznog Ellingtonovog suradnika, velikog Billyja Strayhorna, snimio album Suite Ellington. Za to je izdanje pripremio manje poznata Ellingtonova i Strayhornova opsežna djela pisana u formi suita, uključujući Queens Suite koja je i na programu ovoga koncerta. Album je snimio sa sekstetom, a poslije je napisao big band aranžmane kojima je ovom djelu podario novi glazbeni život, a glazbenicima koji ga izvode mogućnost da ga promišljaju i obogaćuju na vlastiti način. Uz to, predstavit će i presjek vlasitie autorske djelatnosti, kroz skladbe Locomotion, Dog Play, Longing, Flowing i Birds of Prey.


Ulaznice su u prodaji ovdje i dva sata prije početka koncerta na blagajni MSU. Cijena: 50 kn.

Izravni prijenos na HR3.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja