Tamara Obrovac nastupa u KSET-u

Tamara Obrovac nastupa u KSET-u
Datum objave:
05.03.2016.

ARTCOUSTIC ~ TAMARA OBROVAC TRANSHISTIRA ELECTRIC QUINTET @ KSET [40]

31.3.2016., 20:00h

 

Možete li zamisliti koncert u KSET-u na kojemu dva sata mirno sjedite umjesto da se prepustite zvučnim valovima glazbe? Kakav bi to bio KSET-ov rođendan bez jazza? U redu. Upravo zato na sljedećem Artcousticu slavimo rođendan uz Tamaru Obrovac Transhistria electric quintet i tada ćemo se, kroz prizmu suvremenog jazza, upustiti u jedinstveno i strastveno glazbeno putovanje Istrom i Mediteranom.

Transhistria Electric je projekt Tamare Obrovac u kojemu se njezin Transhistria Ensemble "uštekao" u struju. Electric quintet je manja postava inače deseteročlanog banda koja  donosi izazovne i energične izvedbe sa CD-a “Neću više jazz kantati”, temeljene na spoju električnih i akustičnih glazbala te funka i soula pomiješanog s istarskom glazbenom tradicijom.

Repertoar se sastoji većinom od Tamarinih novih skladbi, ali i od nekih već ranije poznatih. Skladbe su prilagođene novom zvuku u kojem ne nedostaje spontanosti, improvizacije i humora karakterističnih za sve Tamarine bandove u kojima uvijek sviraju vrhunski glazbenici.

Od 2008. electric ansambl je već održao niz odlično prihvaćenih koncerata, a CD je požnjeo odobravanje publike i kritike te dobio Porina za najbolji album klupske glazbe 2009.

 

Članovi:

Tamara Obrovac - glas, skladbe

Uroš Rakovec - el. gitara

Žiga Golob - el. bass

Joe Kaplowitz - keyboard

Krunoslav Levačić - bubnjevi

Mnogi će se sjetiti  rasprodanog koncerta 2004. godine u KSET-u s akustičnom verzijom Transhistria ensemble-a. Neki su se tada žalili na preveliku gužvu i vrućinu za jedan takav kulturni jazz koncert, ali tamo su bili svi: Tamarini prijatelji, ljudi koji su je pratili od samih početaka, glazbenici i fanovi koji su vjerno posjećivali koncerte u KSET-u. Oni su prepoznali domaću atmosferu, opuštenost, ljubav i prijateljstvo, a cijeli koncert je djelovao kao ekstaza nakon koje vam je trebalo neko vrijeme da dođete k sebi i slegnete dojmove. Pokušat ćemo vam prenijeti dašak te prijateljske atmosfere dijelom jedne recenzije: "Svira jedna lijepa tiha stvar, a uskoro zatim počinje dernek. To nije lako opisati. Imamo Tamaru koja izvodi makakade po stejdžu i pleše neki kung-fu foxtrot. Imamo Simonea Zanchinia, bradatog Talijana manijakalnog pogleda, na harmonici. Imamo Krunu Levačića, najboljeg (ovo nije moja brija, tako sam čuo od struke) hrvatskog bubnjara, koji se široko osmjehuje, podvaljuje Tamari i prebacuje se po želji između drum'n'bass, punk i jazz ritmova. Imamo i dva introventirana, ali simpatična Slovenca na basu i gitari / mandolini (Žiga Golob i Uroš Rakovec). " - Ozren Harlović.

 

Pjevačica, flautistica, skladateljica i autorica tekstova Tamara Obrovac, jedna je od najznačajnijih i najsvestranijih osobnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni. Zahvaljujući utjecajima istarske narodne glazbe i dijalekta koje koristi u kreiranju svog glazbenog izričaja, posljednjih je godina stekla veliku popularnost. Uz međunarodnu koncertnu aktivnost Tamara sklada i glazbu za kazalište i film za koju je višestruko nagrađivana. Upravo taj prirodni suživot različitih glazbenih formi i improvizacije etablira Tamaru Obrovac kao iznimnu umjetnicu koja je, koristeći elemente vlastite tradicije, stvorila osebujan glazbeni izričaj i upravo to ju čini prepoznatljivom i prisutnom na svjetskoj glazbenoj sceni. Njen iskorak na svjetsku glazbenu scenu pojačan je i nominacijama za BBC Radio 3 World music Awards 2004 u kategoriji Europske glazbe i Nagrade publike kao i mnogobrojnim pozitivnim reakcijama međunarodne kritike i publike.

Izdala je 10 autorskih albuma; "Triade" 1996., "Ulika" 1998., "Transhistria" 2001., "Sve pasiva", 2003., "Daleko je", 2005., “Neću više jazz kantati”, 2009., "Madirosa" 2011., u kojem proširuje svoj skladateljski izričaj zvukom gudačkog quarteta, istražujući rubna područja jazza, klasične glazbe i različitih etničkih glazbenih tradicija Mediterana te "Ulika revival" 2014. sa revitalizacijama skladbi sa CD-a "Ulika" iz 1998.  

2006. izdala je i album "Črni kos / Das Lead der Amsel" s obradama gradišćanskih narodnih pjesama iz Austrije.

Izvornom zvuku Transhistria ensemble-a vraća se 2015. godine kada u ograničenoj hrvatskoj nakladi izdaje album «Canto amoroso» koji uskoro izlazi za Austrijski Alessa records.

Tamara svojim albumima, u kojima spaja jazz i etničke utjecaje zavičajne Istre, profilira vlastiti pristup stvarajući unikatnu autorsku formu koja inspirirana istarskom i širom mediteranskom tradicijom etablira "osobnu poetiku autorice".

Vrata kluba se otvaraju u 20:00. Karte po pretprodajnoj cijeni od 60kn moći ćete kupiti od 9. ožujka na šanku KSET-a. Karte će na dan koncerta koštati 80kn. Broj karata je ograničen.

Sa sobom je potrebno imati člansku iskaznicu KSET-a. Zelenu iskaznicu nabavite na ulazu (5 kn) ili preko dana na šanku KSET-a (0 kn).

 

 

 

 

 

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja