JAZZ LAB - travanj 2016.

JAZZ LAB - travanj 2016.
Datum objave:
31.03.2016.

JAZZ LAB UTORAK - BESPLATNE RADIONICE – Ožujak 2016.

Projekt tri partnera : Muzičke akademije u Zagrebu, Hrvatske glazbene mladeži i Studentskog centara Sveučilišta u Zagrebu- Kultura promjene

Mjesto održavanja: Studentski centar , Muzička akademija

Radionice su namijenjene svim glazbenicima instrumentalistima i vokalistima, ulaz i nastup slobodan!

5.4. Mate Matišić, gitara –„Jazz gitara (Gypsy jazz)“ – dvorana SEK u 17h

15. 4. Miroslav Vitous, kontrabas – „Glazbena radionica Miroslava Vitousa“ Muzička akademija u Zagrebu, soba 438 u 17h – u suradnji ja Jazz.hr

19.4. Branko Sterpin,truba –„Jazz standardi, improvizacija i mali jazz sastavi“ – dvorana SEK u 17h

26.4. Melita Lovričević,vokal – „Vokalna radionica“ – dvorana SEK u 17h

 

Radionice su besplatne.Prijave na mail: hgm@hgm.hr ili 01 6111600

 

O voditeljima:

Mate Matišić

Mate Matišić (1965) dramski je pisac, scenarist, multiinstrumentalist, skladatelj i urednik na Hrvatskom radiju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Glazbom se bavi dugi niz godina a nastupao je s brojnim hrvatskim ali i svjetski uglednim glazbenicima – gypsy jazz umjetnicima, poput Stochelo Rosenberg, Florin Nicolescu, Angelo Debarre i dr. Na čelu je poznatog sastava Hot Club Zagreb, sklada filmsku i kazališnu glazbu, bavi se književnošću. Zaposlen je na Hrvatskom radiju kao urednik dramskog programa a ujedno je i predavač na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je niza nagrada za drame i scenarije (na 55. Pulskom Festivalu, film „Ničiji sin" osvojio je Veliku zlatnu arenu te još je pet Zlatnih arena između ostalog i za glazbu koju je potpisao Mate Matišić.

Miroslav Vitous

Poznat kao jedan od najkreativnijih improvizatora u jazzu, kontrabasist, skladatelj i vođa sastava Miroslav Vitous je kao šestogodišnjak počeo učiti violinu, a kao desetogodišnjak glasovir, da bi se kao trinaestogodišnjak odlučio za kontrabas. Kao četrnaestogodišnjak započeo je studij na praškom konzervatoriju, a istodobno je počeo nastupati kao jazzist. Kao dobitnik prve nagrade na natjecanju Friedrich Gulda u Beču dobio je stipendiju sa školovanje na visokoj glazbenoj školi Berklee u Bostonu. Brzo je napustio studij, a školovanje je nastavio u New Yorku, nastupajući u klubovima i surađujući sa slavnim jazzistima poput Arta Farmera, Clarka Terryja, Freddiea Hubbarda, Boba Brookmeyera, Stana Getza, Herbiea Manna, Milesa Davisa i Chicka Coreae. Uz Waynea Shortera i Joea Zawinula činio je jezgru prve postave kultne fusion skupine Weather Report. Sa svojom grupom, ali i u suradnji s drugim glazbenicima, snimao je ploče za uglednu diskografsku tvrtku ECM. Poznat je i na polju ozbiljne glazbe. Među ostalim, kao solist svirao je s Pittsburg Symphony Orchestrom i Music of Viva of Boston. Nerijetko nastupa solo, ali i uz jazz orkestre.

Osim kao kontrabasist i skladatelj, svestrani je češki jazz glazbenik Miroslav Vitous, školovan na polju jazz i klasične glazbe, uspješan i na polju glazbene pedagogije. Bio je profesor, te ravnatelj jazz odjela na konzervatoriju New England u Bostonu, a tijekom karijere održao je mnogobrojne glazbene radionice.

Branko Sterpin

Branko Sterpin rođen je u Puli 1978. godine. Osnovnu i srednju glazbenu školu završio je također u Puli. Diplomirao je trubu na jazz odjelu akademije u Grazu 2007. godine u klasi profesora Edvarda Holnthanera. Od 2007. do 2009. godine predaje trubu u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi u Puli. Od 2005. dp 2012. godine član je"HGM-Jazz Orkestra Zagreb". Kao član tog orkestra ima priliku svirati sa brojnim zvučnim imenima jazz scene, te sudjeluje na snimanjima tri albuma tog orkestra. Godine 2010. biva zaposlen u "Jazz Orkestru HRT-a“. Kao član ansambala "Tamara Obrovac Transhistria Electric", "Branimir Gazdik Group“, "Kristian Terzić Group“, "Veselino Project“, "Lela Kaplowitz kvartet“ sudjeluje na snimanjima njihovih nosača zvuka. Bilježi nastupe na brojnim jazz festivalima u Hrvatskoj ali i u inozemstvu. Od 2008. godine voditelj je Big band-a Pula.

Melita Lovričević

Vokalna radionica by Melita Lovričević, jazz vokalistica novije generacije koja svoj stil izgrađuje sa raznim utjecajima. Naglasak na improvizaciju, scat izražaj, inspiraciju i moć vibracija u krugu.

Završava Glazbeno Učilište ‘’Glazbeno Učilište Elly Bašić’’, svirajući klavir u klasi profesorice Minje Kolak. Također završava Management na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te srednju školu za ritmiku i ples ''Ana Maletić'', u Zagrebu. Kao glazbenica, dodatno se obrazuje putem Internet seminara Berklee Music School a kao glazbeni pedagog putem studija Waldorfske pedagogije. U želji za istraživanjem i napredovanjem u razvoju svog stila i izričaja polazi brojne seminara i raznih workshop radionice ( Grožnjan 2008., 2010., Rock Akademija u Zagrebu 2007. – 2010.) , te radi sa brojnim inspirativnim mentorima ( Lela Kaplowitz, Mirela Brnetić, Deborah Carter, Carol Cass, Lisa Popeil, Jazz lab radionice…) te preko nastupa sa profesionalnim zborom KUD INA pod vodstvom maestra Bojana Pogrmilovića. Također 2014. prisustvuje radionicama na Montreux Jazz Festivalu (Jerry Léonide: The Roads to Jazz: Evolution from Blues to Modern Jazz, Women and Men in Jazz by Susanne Abbuhel/University of Music Lausanne (HEMU), Laura Mvula vocal workshop. 2014.godine u sklopu festivala Jazz hr Proljeće u KD Vatroslav Lisinski predstavlja se kao jedna od novih nada jazza ''Marjan Marjanović''. Svjetla pozornice i ljubav prema nastupu uživo pronalazi kroz suradnju sa brojnim renomiranim mladim i etabliranim jazz glazbenicima i sastavima u Hrvatskoj. Osim suradnji također vodi i vlastiti sastav Mel& Thunders, Melita Lovričević jazz ensamble u kojem ostvaruje suradnju sa renomiranim hrvatskim glazbenicima Mariom Igrecom, Mladenom Barakovićem, Julijem Njikošom, Brankom Ovčarićem, Jurom Vrandečićem, kao i mnogim drugim kolegama glazbenicima iz novije generacije. Vlastiti izričaj nalazi i kroz pisanje autorskih tekstova na skladbe virtuoznog osnivatelja gypsy jazz-a – Djanga Reinhardta, te snima CD ''Thunder jam session'' Surađuje (kako studijski tako koncertno) sa Big Bandom Hrvatskog Glazbenog Zavoda, Tamburaškim orkestrom Hrvatske Radio Televizije, te raznim umjetnicima u domeni jazz, swing etno i fusion glazbe, a započinje i vokalnu suradnju kao član jedinog Kletzmer benda na ovom području, Jewsers. Ljubav prema glazbi osim na sceni prenosi i na organizaciju Last Minute Open Jazz Festivala koji se odvija desetu godinu za redom u Balama, te na Korčuli i Lastovu, te na rad sa djecom i mladima, profesionalnim pjevačima i amaterskim entuzijastima svih dobi u sklopu glazbeno vokalnih radionica ''Vocal workshop by Melita Lovričević, istraživanje mišića duše''.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja