Panmonizam Zorana Šćekića

Panmonizam Zorana Šćekića
Datum objave:
11.04.2016.

Četrnaesti po redu Festival znanosti održava se u znaku teme "znanost i umjetnost". Festival se održava u Zagrebu i još 17 drugih hrvatskih gradova u periodu od 18. - 23. travnja 2016. (http://www.festivalznanosti.hr/2016/), a gdje posjetitelje očekuje petstotinjak različitih događanja.

Tehnički muzej Nikola Tesla središte je događanja u Zagrebu gdje sudjeluje čak 238 učesnika (program - http://tehnicki-muzej.hr/hr/festival-znanosti/2016/), a gdje će se u pet dana (18. - 23. travnja 2016.) održati 46 predavanja, 38 prezentacija, 103 radionice, 7 izložbi, projekcije filmova…

Poveznica sadržajima će biti „znanost i umjetnost“, ali i obljetnica 160 godina od rođenja Nikole Tesle te 100 godina opće teorije relativnosti Alberta Einsteina. Također će niz tema obraditi i aktualna događanja na području znanosti.

 

Svi sadržaji su za posjetitelje besplatni!

 

Vezano za temu znanost i umjetnost u TMNT održat će se izložba o Novim tendencijama autorice Jasne Jakšić, realizirana u suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti. Izložbom knjiga iz knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla autorice Kristine Kalanj obilježit će se 160. obljetnica rođenja Nikole Tesle. Predstaviti ćemo i multimedijalni projekt Panmonizam Zorana Šćekića koji ukazuje na direktnu vezu znanosti I umjetnosti, a sastoji se od izložbe, animiranog filma, koncerta i predavanja (više informacija o projektu možete pronaći na linku www.zoranscekic.com/projects/panmonism ili na Facebook stranici Panmonism i Zoran Šćekić. Najavni video projekta: https://vimeo.com/146483225).

 

Izložba Panmonizam obuhvaća prototip instrumenta, mikrotonalnu klavijaturu Z – board,  prototip harmonografa Lira Spectrum, crteže, fotografije i 3D modele Lissajousovih krivulja i figura te animirani film - "Uvod u Panmonizam".

 

Harmonograf Lira Spectrum je mehanički stroj za crtanje krivulja koje opisuju složeno harmonijsko gibanje i predstavlja drugi prototip kao integralni dio izložbe. Lira Spectrum nije samo harmonograf jer za vrijeme crtanja također izvodi glazbu trzajući po žicama postavljenima na akustičnu kutiju koja je dio cijelog stroja. Glazba je ritmički i intonacijski u potpunosti analogna slici koju Lira Spectrum iscrtava. Prototip je prema nacrtima Zorana Šćekića izgrađen u Bariju, uz financijsku podršku Grada Zagreba/Gradskog ureda za kulturu. Zoran Šćekić je darovao Liru Spectrum tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu.

Koncert Panmonizam obuhvaća „glazbu za klavir u prirodnoj intonaciji” Zorana Šćekića koja je otvorena serija skladbi i predstavlja svojevrsnu studiju netemperirane mikrotonalne harmonije. Za razliku od uobičajenog načina ugađanja glasovira prema jednoliko temperiranoj podjeli oktave, prirodnu intonaciju između ostalog karakterizira i daleko jači kontrast konsonance i disonance, što u ovoj seriji skladbi predstavlja jedan od glavnih predmeta istraživanja. Skladbe će izvesti pijanistkinja Ana Žgur, a glasovir će prema uputi autora, ugoditi Zlatko Pavlinić. Berislav Antica će izvesti Šćekićevu mikrotonalnu skladbu “Devet fragmenata za alt saksofon”. Neke od skladbi nalaze se na albumu „JUST MUSIC“ koji je službeno izašao početkom 2016. godine u izdanju Ravello Records, uz podršku nagrade Internacional 2015 HDS ZAMPa.

Koncert će se održati povodom otvaranja Festivala Znanosti, 18.4.2016. u 21:15 u polukružnoj dvorani Teatra &td. u suradnji s Muzičkim salonom SCa u Zagrebu i Hrvatskom Udrugom Mikrotonalnog Umjetničkog Stvaralaštva (HUMUS).

 

Dodatne Informacije:

Andrijana Filipović

E: panmonism@gmail.com

M: 098 416861

 

opis projekta Panmonizam www.zoranscekic.com/projects/panmonism

najavni video projekta Panmonizam https://vimeo.com/146483225

informacije i fotografije o harmonografu Lira Spectrum https://web.facebook.com/media/set/?set=a.1488310894773281.1073741834.1469956076608763&type=1

informacije o CDu JUST MUSIC http://www.ravellorecords.com/catalog/rr7922/

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja