Dodijeljena Nagrada Status najboljim glazbenicima Hrvatske

Dodijeljena Nagrada Status najboljim glazbenicima Hrvatske
Datum objave:
27.04.2016.

Dodijeljena Nagrada Status najboljim glazbenicima Hrvatske

 

Rijeka, 27. travnja 2016. – Nagrada Status za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja nedavno je, u prepunom riječkom Pogonu kulture, dodijeljena instrumentalistima koji su u prošloj diskografskoj i koncertnoj godini ostvarili izuzetne glazbene izvedbe. Svečanost jubilarne 20. dodjele uveličali su prezenteri nagrade, poznata imena hrvatske glazbene scene, čijem uspjehu su pridonijeli i vrhunski glazbenici koji ih prate, a posjećenost manifestacije premašila je sva očekivanja. Uz odličnu atmosferu i izvrsne nastupe dobitnika Statusa, umjetničku priredbu pod voditeljskom palicom Dražena Turine Šajete, zaokružila je izložba radova poznatog glazbenog fotografa Alana Messera.

U nezaboravnoj večeri ispunjenoj vrhunskom glazbom i virtuoznim izvedbama uživali su brojni glazbenici koji na ovaj način dobivaju priznanje za svoju vještinu i talent te za sav mukotrpan rad i uložen trud koji čini vrhunskog instrumentalista. Nagradu Status, koju dodjeljuje žiri sastavljen od stručnih osoba u ukupno 16 kategorija, dobitnicima su uručili poznati glazbenici s riječkog područja: Damir Urban, Neno Belan, Zoran Prodanović, Sandro Bastiančić, Zoran Štajdohar Zoff, Boris Štok, Davor Tolja, Alba Nacinovich, Leo Škec, Elvis Stanić i Neven Frangeš. Iako su neki od prezentera nagrade pjevači, neupitno je da je su njihovom uspjehu pomogli prateći instrumentalisti čije izvanredne izvedbe daju dodatnu čar nastupima.

Odlične reakcije posjetitelja priredbe odraz su svirke instrumentalista koji su iskoristili priliku i prisutne zadivili svojim vještinama, a posebno oduševljenje izazvali su izvedbom glazbenog broja Sexy M.F. u čast nedavno preminuloj glazbenoj legendi Princeu.

Po reakcijama glazbenika koji su sudjelovali na dodjeli Nagrade Status, ovo je bilo, barem svirački, najjače izdanje dodjele Statusa do sad. Posebno bih istaknuo velik broj originalnih autorskih pjesama izvedenih u programu, a odana je i glazbena počast i zahvala nedavno preminulom američkom glazbeniku Princeu, kroz instrumentalnu izvedbu njegove pjesme Sexy M.F. Snimka te izvedbe uskoro će ugledati svjetlo dana na YouTube kanalu Hrvatske glazbene unije“ izjavio je povjerenik za Nagradu Status, Zvonimir Bučević.

Bendovi koji su svirkom obilježili dodjelu jubilarnog 20. Statusa su grupa Red Pandas, s basisticom Lidijom Strikom - dobitnicom Nagrade za mladu nadu, Jakša Kriletić Jordes i DJ Marko Barbić, Darko Jurković Charlie solo, trio Waveform, kvartet Kovačić, Šokec, Klarić, First & gosti koji su odsvirali upečatljivu izvedbu Princeovog hita, zatim Branko Sterpin/Miron Hauser sextet te kao posljednji Hendry Radanović „Fingersnap trio“ feat. Zvjezdan Ružić.

Osim izvanrednih nastupa, posjetitelji su imali jedinstvenu priliku pogledati izložbu uradaka najpoznatijeg svjetskog glazbenog fotografa Alana Messera čiji je objektiv ovjekovječio najveće glazbene legende kao što su Beatlesi, Rolling Stonesi, The Who, Deep Purple, Johnny Cash, Jimi Hendrix, Bob Dylan i mnogi drugi.

Nagrada Status kojom se nagrađuje vrhunsko umijeće i vještina sviranja dodjeljuje se od 1997. godine najboljim hrvatskim instrumentalistima u protekloj koncertnoj godini u kategorijama zabavna, pop-rock i urbana glazba, narodna i etno glazba te jazz glazba. Tako su nagrađeni gitaristi, klavijaturisti, trubači i svi ostali glazbenici koji su se svojim radom i vještinama posebno istaknuli u 2015. godini. 

Više informacija o Nagradi Status možete pronaći na službenoj internetskoj stranici nagrada-status.hgu.hr.

 

Dobitnici nagrade u kategorijama jazz glazbe su:

 

Vojkan Jocić - saksofon

Branko Sterpin - truba

Darko Jurković Charlie - gitara, nagrada “Damir Dičić”

Hrvoje Galler / Zvjezdan Ružić Zwecky - klavir

Zvonimir Šestak - kontrabas / bas gitara

Janko Novoselić - bubnjevi

Miron Hauser - trombon

Šimun Matišić - ostala glazbala (vibrafon, udaraljke)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja