Nastup Jazz ansambla Muzičke akademije

Nastup Jazz ansambla Muzičke akademije
Datum objave:
18.05.2016.

Jazz koncert na Muzičkoj akademiji
Ponedjeljak 23. svibnja, 18 i 30 sati

Na putu prema katedri za jazz u Zagrebu

U ponedjeljak, 23. svibnja, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu održat će se drugi ovogodišnji koncert Jazz ansambla Muzičke akademije.
Ova novost na Muzičkoj akademiji rezultat je relativno novijeg dvogodišnjeg jazz modula, a ovaj big bend, promjenjivog sastava, ovisi isključivo o preferencama samih studenata. “Ove godine imamo u sastavu gitare, flaute, klavir, saksofone, kontrabas, violinu i trombon”, kaže Saša Nestorović, naš poznati saksofonist, donedavni dugogodišnji vođa jazz orkestra Hrvatske radio telvizije i profesor na Akademiji.
“Studenti na Akademiji već četiri godine mogu upisivati, dakle, četiri predmeta koji se tiču jazza, Osnove improvizacije, Ritam u jazzu, Osnove aranžiranja i Jazz ansambl,” govori Nestorović koji uvježbava Jazz ansambl Muzičke akademije. “Ideja je da studenti nauče svirati u jazz ansamblu, improvizirati, a posebno – da kreiraju vlastite ideje i skladbe”. Tako će na ovom koncertu uz klasični repertoar skladbi Charlieja Parkera, Jacka DeJohnettea, Earla Zindarsa, Louisa Armstronga, Johna Scofielda i Davea Brubecka, biti praizvedene i dvije skladbe gitarista Hrvoja Šenjuga.
Varaždinac, rođen 1992., Šenjug studira na Akademiji klasičnu gitaru kod profesora Istvána Römera, osvojio je nekoliko nagrada svirajući klasičnu glazbu, ali već od srednje glazbene škole svira i druge stilove, primjerice jazz i rock, u raznim sastavima. Trenutno kao student pete godine priprema diplomski koncert.
“Ima i drugih studenata iz ovog jazz benda koji su već bili aktivni na pozornicama širom Hrvatske”, govori Nestorović. “Tako je trombonist Ivan Marincel svirao u Franz Kafka ensemblu, Cul de Sacu, Antenatu i dr, kontrabasist Gustav Barišin svirao je Oridano Gipsy bandu, klavirist Dino Jelusić bio je pobjednik dječje Eurovizije, itd.”
Na ovom koncertu Jazz ansambl Muzičke akademije pojačat će i gosti, Toni Glasnović na gitari, Luka Nikolić na bubnjevima i Samoborski kvartet saksofona čiju okosnicu čine Marko Rušnov i Andrija Roko Vušković.
Koncert u ponedjeljak, 23. svibnja počinje u 18 i 30 sati, u dvorani Huml (soba 438, 4 kat) Muzičke akademije na Trgu maršala Tita, a ulaz je slobodan.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja