Zadar Jazz & Blues Festival

Zadar Jazz & Blues Festival
Datum objave:
31.05.2016.

ZADAR JAZZ & BLUES | MUZEJ ANTIČKOG STAKLA U 21:30

Svakog ljeta u srcu sezone Hrvatsko narodno kazalište Zadar u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra organizira Zadar Jazz & Blues Festival. Prva godina održavanja Festivala bila je 2015.

.

Od 27. do 29. srpnja na otvorenoj terasi Muzeja antičkog stakla s početkom u 21:30 sati održat će se tri koncerta.

Koncerti se odvijaju na prekrasnoj otvorenoj terasi Muzeja antičkog stakla, s koje se pruža prekrasan pogled na uvalu Jazine, gradski most i zidine. U takvoj atmosferi predstavili su se ili će se tek predstaviti živom svirkom poznata imena svjetske jazz i blues scene poput Brian Auger´ Blues Oblivion, Neal Black & the Healers, Camille Thurmann & the MMT Quartet, Fred Wesley, Saskia Laroo i No BS Brass Band.

Ove godine Jazz & Blues Festival održat će se 27. do 29. srpnja uz tri koncerta i nekoliko popratnih događaja.

 

U srijedu, 27. srpnja na terasi Muzeja stakla svirat će Fred Wesley JB Tribute.

Rođen u Columbusu u državi Georgia, a odrastao u Mobileu u Alabami, Fred Wesley započeo je svoju karijeru kao tinejdžerski trombonist s Ike i Tina Turner. Kasnije bio glazbeni direktor, aranžer, trombonist i primarni skladatelj za James Browna od 1968.-1975., da bi potom bio jedan od osnivača legendarnih bandova Parlament i Funkadelic te Bootsy´s Rubber Band. 

Veteran je Count Basie Orchestra, a svirao je i ostalim najvećim imenima jazz glazbe, uključujući Raya Charlesa, Pancho Sancheza, Van Morrisona, Usher, SOS Band i Cameo, kao i sa svojim bliskim prijateljima Maceo Parker i Pee Wee Ellisom.

Danas svira i snima s vlastitim jazz-funk bendom, New JBS, koji čini jednu trećinu inovativne "klezmer-funk" suradnje s Abraham Inc. Također djeluje i  kao aranžer, producent te studijski izvođač, a bogatstvo velikog glazbenog znanja dijeli s mnogim mladim glazbenicima i studenatima glazbe u obrazovnim institucijama diljem svijeta.

Više informacija: www.funkyfredwesley.com

 

U četvrtak, 28. srpnja na drugoj večeri drugog Jazz & Blues Festivala na terasi Muzeja stakla svirat će Saskia Laroo.

Saskia se osim klasičnog cool jazza u maniri Miles Davisa bavi i eksperimentalnom glazbom te jako voli miješati funk, jazz rap i ostale glazbene podvrste u originalan amalgam. Band koji je sastavila jasno naznačava osnovne crte, iskusni Warren Byrd na klavijaturama i Ron Wright na bubnjevima čine osnovicu banda, izvrsni mladi basist Leon Coenjaarts i gitarist iz Bastardza Zoran Jager Jex upotpunjavaju ritam sekciju, a pravi začin dolazi u obliku fenomenalne Saskijine trube i odličnog rap vokala sa Surinama koji sebe naziva Mc Vlash. Saskia je kroz karijeru stekla naziv "Lady Miles Davis of Europe"

Više informacija: www.saskialaroo.com

 

U petak, 29. srpnja posljednju večer Jazz & Blues Festivala na terasi Muzeja stakla svirat će američki No BS! Brass Band.

Više informacija: www.nobsbrass.com

 

Cijena ulaznice iznosi 70,00 kuna, a na dan koncerta 70,00 kuna. Prodaja ulaznica na blagajni HNK Zadar (11-13h, 19-21h) i na mjestu održavanja koncerta 30 minuta prije početka.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja