Bow vs Plectrum oduševio diplomatski zbor u Milanu

Bow vs Plectrum oduševio diplomatski zbor u Milanu
Datum objave:
27.06.2016.

Bow vs Plectrum oduševio diplomatski zbor u Milanu                              

Povodom svečanog obilježavanja 25. Dana Državnosti RH u zajedničkoj suradnji Generalnog konzulata RH u Milanu i ZenContemporaryArtgallery, te uz potporu Grada Milana i Grada Zadra koji je svečano te večeri predstavljen sa svojom turističkom i enogastronomskom ponudom,svečano je otvorena dana 24. lipnja u modernom i reprezentativnom prostoru Ex -Fornace u središtu Milana izložba IlRitornoallafigurazione/Povratak figuraciji na kojoj su predstavljeni hrvatski suvremeni umjetnici.

Uz umjetničke radove akademskih slikara Pauline Jazvić, Martine Grlić i Stjepana Šandrka na izložbi su predstavljene i skulpture kipara Petra Hranuellija, a sam događaj dodatno je uveličan koncertom suvremene klasične glazbe dua Gudalo protiv trzalice Tihomira Hojsaka (kontrabas) i Filipa Novosela (tambura), koji tradicionalnu hrvatsku glazbu interpretiraju na moderni način sa elementima suvremenog jazza. Filip Novosel tradicionalni hrvatski instrument, tamburu, pronio je svijetom i na Akademiju suvremene glazbe i jazza u New Yorku, gdje je usavršavao svoj umjetnički izričaj, pa su dvojica glazbenika zbog svoje posebnosti već pozvana na turneju po SAD-u, Kini i Australiji.

Na sam dan svečanog otvaranja izložbe 24. lipnja, pred 200- injak uzvanika, predstavnika Grada Milana, konzularnog zbora i brojnih članova Hrvatske zajednice i udruga, nazočnima su se obratili Iva Pavić, generalna konzulica, Frankica Mitrović Mihić, vlasnica galerije ZenContemporaryArt koja promiče hrvatsku suvremenu umjetnost te Ante Rados, direktor turističke zajednice Grada Zadra.

Grad Zadar je bio partner Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Milanu u proslavi obilježavanja 25. godina hrvatske državnosti, a uzvanicima je tijekom večeri u prostoruprikazan i kratki promidžbeni film o gradu i okolici u  čijem je fokusu bilo priznanje "European Best Destination 2016.“ Svečanost je otvorila generalna konzulica,  Iva Pavić, ne propustivši naglasiti upravo tu pojedinost, prestižnu titulu,  koja je Zadar i okolicu snažno turistički promovirala u Italiji.

U govoru naglašen je spoj tradicije i moderne kojima odiše RH- kroz suvremenu umjetnost i djela nekoliko najboljih umjetnika mlađe generacije, grad  Zadar, sav njegov  sjaj, fuziju bogate tradicije jednog od najstarijih gradova u Europi, sredinu bogatu spomenicima nekih minulih vremena, kao i suvremenih djela poput Pozdrava Suncu i Morskih orgulja, itekako zaslužnih  za osvajanje  priznanja - Najbolja europska destinacija 2016. godine. Generalna konzulicase pred uzvanicimazahvalila istaknutim hrvatskim državljanima, predsjednicima hrvatskih udruga- Hrvatske Zajednice i Prijatelji Hrvatske, Snježani Hefti, Rei Karinčić,Darimiru i Marini Buli, koji su od 1991. bili uz RH, pomogli sve izazove s kojima smo se trebali suočiti – od međunarodnog priznanja, uspostave demokracijedo ulaska u međunarodne integracije-  NATO 2009.g i EU 2013.g. Posebno se zahvalila svim prisutnim uglednim Hrvatima, gospodarstvenicima, sportašima, nogometašima I. Perišiću i M. Brozoviću, treneru J. Repeši koji je nedavno osvojio kup Italije s Armani Olimpijom iz Milana, studentima i sveučilišnim profesorima i svim Hrvatima koji svojim svakodnevnim djelovanjem u Milanu i Lombardiji promiču ljepotu Hrvatske.Zahvale povodom obljetnice upućene su i predstavništvu HTZ-a u Milanu, vrijednim djelatnicama i direktoru g. Branku Curiću.

- Važno je imati na umu te pojedinosti, a posebice se prisjetiti svih  onih koji su dali svoje živote za Hrvatsku koju danas imamo, zaključila je čestitavši prisutnima 25. Obljetnicu RH i zahvalivši gostima večeri, umjetnicima iz RH i Gradu Zadru na ovako lijepoj prezentaciji.

S nekoliko prigodnih riječi okupljenima se obratila i kustosica izložbe  Frankica Mitrović Mihić, izrazivši osobito zadovoljstvo jer ima priliku  svjedočiti predstavljanju nekolicine najboljih hrvatskih umjetnika u Milanu i to na tako značajnu obljetnicu. Naglasila je da je i povratak Trienala u Milano, na kojem sudjeluje RH, i koji privlači brojne posjetitelje razlog više njenom zadovoljstvu.

Govorio je i direktor Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados,  zahvalivši se prije svega generalnoj konzulici Ivi Pavić i njenim suradnicima na pozivu te svom sugrađaninu g. Anti Đinđiću, lokalnom djelatniku GKRH u Milanu koji ih je pozvao. Rados nije skrivao zadovoljstvo što je upravo Grad Zadar  partner GK u proslavi 25 godina hrvatske državnosti.„Sretan sam zbog prilike koju smo dobili, mogućnosti da se predstavimo u jednom tako važnom gradu kao što je Milano, istaknuo je Rados  uputivši poziv okupljenima da posjete Zadar i sami se uvjere u njegove  ljepote.Jako smo zadovoljni i nazočnošču predstavnika Grada Milana, s kojima GKRH  u Milanu  ima odlične odnose, kao i brojnim talijanskih gospodarstvenicima sa sjevera Italije. Zadru  je ovim događanjem pružena prilika da se predstavi u gradu koji je nedvojbeno lokomotiva talijanskog gospodarstva, sredini čiji su stanovnici  bez bilo kakve zadrške naši poželjni gosti. Također izrazio je zadovoljstvo nazočnošču najvažnijih talijanskih medija koji su i prije ove proslave snažno popratili zadarsko osvajanje titule najbolje destinacije,  rezimirao jeRados.

Svečanost je počela izvođenjem talijanske i  hrvatske himne, u visokoprofesionalnoj i osebujnoj izvedbi, na kontrabasu i tamburici, u aranžmanu Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka- Gudalo protiv Trzalice- a koji su izazvali pozornost prisutnih cjelovečernjom virtuoznom izvedbom u prostoru izložbe i posebnim modernim aranžmanima hrvatskih tradicionalnih skladbi.  

Domjenak je uključivao i prezentaciju novinarima bogate enogastronomske ponude poput pršuta i  sira te vrhunska vina i pjenušce: Pošip Punta Skala, Rose Scuro, Plavac  mali Zorana Pantalona (Kraljevski vinogradi) i Griffin Zero Krešimira  Ivančića (Vinarija Ivančić), gospodarstvenika koji njeguje poseban odnos sa Zadrom.

Pohvale su stigle i na račun te večeri predstavljenih umjetnika čija su  djela u Milano stigla u suradnji s ZenContemporaryArt galerijom i bit će  izložena do 5. srpnja.

Mišljenja smo da smo minimalnim sredstvimauz visoki stupanj pozitivne suradnje s nizom hrvatskih i talijanskih institucija uspjeli organizirati proslavu na visokoj profesionalnoj  razini, događanje za koje je zanimanje pokazao velik broj talijanskih medija, uz uobičajeno brojne predstavnike diplomatskog zbora, uključujući i veliki broj generalnih konzula koji su čestitali djelatnicima GKRH u Milanu.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja