Jazz s mirisom Meditareana

Jazz s mirisom Meditareana
Datum objave:
12.07.2016.

Sjajan početak Rovinj Jazz Festivala 2016.

 

Jazz s mirisom Meditareana

 

            U Rovinju je proteklog vikenda održan prvi dio ovogodišnjeg Rovinj Jazz Festivala koji već šest godina u taj grad privlači mnogobrojne poklonike jazz glazbe i umjetnosti. Poticajna atmosfera, šum mora, miris Meditareana, glasanje galebova, sve to nikoga nije moglo ostaviti ravnodušnog, čak što-više pozitivno je djelovalo na okružje, ugođaj, poticaj glazbenicima i doživljaj koncerta. Nastupi koji su održani u dvorištvu bivše Tvornice duhana Rovinj pokazatelj su trajne visoke razine glazbenika - ne samo jazzista - koji nakon nastupa u tom gradu svijetom šire glas o njegovoj ljepoti i gostoljubivosti domaćina.

            U petak, 8. srpnja muzicirao je slavni saksofonist Joshua Redman koji je za ovu turneju, što je započela u Rovinju, okupio stare prijatelje, glazbenike s kojima je u raznim situacijama svirao u mladosti, ali nikad istodobno sa svima zajedno: pijanista Kevina Hayasa, kontrabasista Joea Sandersa i bubnjara Jorgea Rossyja. Od reda sjajni instrumentalisti i improvizatori, vješti u korištenju fraza i citata! Iako bez prave probe, tek uz dogovor o repertoaru i kratkom uvježbavanju na tonskoj probi, nisu se trebali puno tražiti, iako je i toga bilo. No vrlo brzo uspostavili su groove pokazavši da dobrim glazbenicima ne treba puno da se nađu, posebice ako dijele iste glazbene afinitete, kao što je slučaj kod njih. Čak niti nedaće oko putovanja koje su zadesile Haysa - u Rovinj je doputovao pola sata prije početka koncerta - nisu utjecale na kompaktnost banda koji se našao u jam session situaciji.

            Redman je još jednom pokazao zašto je jedan od najcjenjenijih saksofonista današnjeg jazza. Osim zavidnog instrumentalističkog umijeća, krasi ga osjećajnost i topao, bogat zvuk. Govorimo li o moćnom zvuku najprije pomislimo na slavnog Sonnyja Rollinsa, a Redman je na ovom koncertu na ovog velikana jazza podsjetio odsviraviši njegovu skladbu “Oleo” koja je postala jazz standardom. Da su si željeli olakšati situaciju svirali bi isključivo standarde, no ipak, sve ostale bile su skladbe članova sastava: Remana, Haysa i Rossyja. Naime, u ovom konceptu više pažnje polažu na autorske zamisli nego na demonstraciju virtuoznosti.

            Manje spontane komunikacije bilo je u istupu sastava pjevačice Lizz Wright koja je nastupila u subotu, ali od nje se to niti ne očekuje. Naime, ona je poznata po svestranosti, jednako uvjeljiva u izvedbama jazza, soula, gospela, folka i popa, a nerijetko spaja te glazbene idiome. Tako je bilo na koncertu u Rovinju na kojem se predstavila kao osjećajna pjevačica divna i moćna glasa. Na njezinu su reperotoaru bile skladbe s njezinih pet samostalnih albuma i tek dvije obrade. Upravo je izvedba jedne od njih, ona pjesme “The First Time Ever I Saw Your Face”, pobudila navjeće oduševljenje publike.

            Rovinj Jazz Festival nastavlja se već ovog vikenda nastupima Stefana Milenkovića uz sastav Tango Compas Marka Hatlaka 15. 7. te trija Nicholasa Paytona uz Jane Monheit 16. 7. dok će završni koncert, 22. 7., održati Amira Medunjanin.

 

Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja