Međunarodni summit budućih jazz zvijezda

Međunarodni summit budućih jazz zvijezda
Datum objave:
17.07.2016.

Održan 5. projekt Svjetskog jazz orkestra Glazbenih mladeži

Međunarodni summit budućih jazz zvijezda

            Koncertom u Grožnjanu 13. je srpnja zaključena europska turneja Svjetskog jazz orkestra Glazbenih mladeži (JM Jazz World Orchestra). Među 19 vrhunskih glazbenika iz 14 zemalja s 4 kontinenta, koje je međunarodni žiri izabrao kao najbolje od 143 prijavljena, bila su dvojica Hrvata: trubač i pjevač Valdamar Kušan i kontrabasist i bas gitarist Ivar Križić, obojica studenti jazz akademije u Grazu, ali i slovenski vibrafonist Vid Jamnik, učenik Boška Petrovića koji je stasao na njegovim izdanjima Ljetne jazz škole u Grožnjanu a trenutno studira na prestižnoj školi Berklee u Bostonu. Ove godine umjetnički voditelj Orkestra bio je ugledni američki trombonist, skladatelj i glazbeni pedagog Luis Bonilla koji je s njim uvježbao tridesetak skladbi tako da je program svakog koncerta bio djelomično drukčiji. Nakon nastupa u Wrikersheimu, Briselu, Baselu, Montreuxu i Kranju, nastupili su u Zagrebu i konačno Grožnjanu, gradu u kojem se rodila zamisao Dubravke Dujmović Kušan, ravnateljice Hrvatske glazbene mladeži, o osnivanju ovog Orkestra.

            Upravo zato najveće je uzbuđenje bilo u Grožnjanu gdje se osjećao snažan emotivni naboj. No kiša je pokvarila veličanstveni finale iako je početak nagovijestio da bi upravo tako moglo biti. Nakon silovitog zahuktavanja, uz neprestano rominjanje kiše, koja ipak nije pokolebala glazbenike, usred treće izvedbe pljusak je prisilio njih i publiku da potraže zaklon. Iako su dirigent i glazbenici bili odlučni da ustraju, bilo je to previše za glazbala i opremu za ozvučenje. Djelomičnu utjehu u toj su sitaciji pronašli oni koji su dva dana prije nazočili koncertu na Bundeku u Zagrebu. Naime, bio je to vrhunski glazbeni doživljaj - sjajna svirka nadarenih ali glazbeno već zrelih instrumentalista od kojih su neki i pjevali. Bonilla je svakom članu omogućio da se predstavi i kao solist, što su uspješno iskoristili i spomenuti Kušan, Križić i Jamnik. Osim što je sjajno uvježbao Orkestar i odabrao izvrstan i raznolik bigbendaški program, Bonilla je briljantno ravnao Orkestrom prenoseći na članove svoj entuzijazam i oduševljenje, plesnim pokretom ih potičući na razigranost, ohrabrujući ih u solima, izazivajući ih na komunikaciju, podržavajući čvrst ritam... Osim što ih je upoznao s važnom bigbendaškom literaturom, uspio je ostvariti zajedništvo svih članova Orkestra, izgraditi zdrav odnos prema glazbi i sviranju u kolektivnu, koji se prije svega zasniva na oslobađanju od ega.

            Djelovanje u ovom Orkestru važno je za njihovo obrazovanje, ali i stjecanje iskustva kroz susret s istinskim životom jazz glazbenika i svim radostima i poteškoćama koje on donosi. Zato veseli što je ova inicijativa Hrvatske glazbene mladeži zaživjela i što će se projekt nastaviti.

Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja