Ribarnica Jazz Fair u Vrbniku

Ribarnica Jazz Fair u Vrbniku
Datum objave:
05.08.2016.

Ribarnica Jazz Fair

Vrbnik,

06. – 13. 8. 2016.

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Konobe „Nada“, Turističke zajednice općine Vrbnik i Općine Vrbnik.

 

Kada spominjemo Vrbnik, egzotično drevno mjesto na otoku Krku, ne možemo a da ne pomislimo na Vrbničku žlahtinu. Svim ljubiteljima dobre kapljice i hrane Vrbnik je nezaobilazna stanica za zadovoljavanje hedonističkih strasti.

Zahvaljujući Ivanu Juraniću, vlasniku restorana, konobe i vinarije Nada koja postoji od 1974. godine,Vrbnik se upisuje na koncertnu kartu ljetnih jazz događanja u Hrvatskoj.

 

Već petu godinu za redom ispred Restorana "Nada", na vidikovcu Ribarnica s pogledom od kojeg zastaje dah, tijekom lipnja, srpnja i kolovoza redaju se najbolji hrvatski i inozemni jazz sastavi i glazbenici. Doživljaj je kompletan. Jazz, vino i hrana.

 

Sve veći broj posjetilaca ovih glazbenih događanja, Vrbničani su odlučili počastiti sa Jazz festivalom koji će trajati od 06.08 – 13.08. pod nazivom "RIBARNICA JAZZ FAIR" pod pokroviteljstvom TZO Vrbnik i Općine Vrbnik. Umjetnički ravnatelj festivala je riječki bubnjar Tonči Grabušić koji je ujedno i utemeljitelj jazz koncerata u Vrbniku. Na sve koncerte ulaz je besplatan.

 

06.08.2016. – Darko Jurković Duo

07.08.2016. – damjans – GIIPUJA

08.08.2016. – VR Trio

09.08.2016. – Latin to go'

10.08.2016. – Katarina Jurić Trio

11.08.2016. – Trio Sveti

12.08.2016. – Bm trio

13.08.2016. – Asaran Earth Trio

----------------------------------------------------------------------------------

06.08.2016. – Darko Jurković Duo

Darko Jurković Charlie – gitara

Zvonimir Šestak – kontrabas

 

 

Darko Jurković rođen je 20. travnja 1965. godine u Rijeci. Nižu glazbenu školu «Ivan Matetić Ronjgov» završio je 1979. godine na odijelu za violinu. Gitaru je počeo svirati kao samouk sa petnaest godina.

Prva zanimanja za jazz nastaju u sedamnaestoj godini, da bi nakon nekoliko godina prešao na posebnu tehniku sviranja poznatiju pod nazivom «two hands tapping» po uzoru na američkog gitaristu Stanleyja Jordana.

Godine 1990. upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austria). Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst» (Magistra umjetnosti).

Još za vrijeme studija bilježi zanačajne međunarodne nastupe poput: «Jazz Herbst Wien 1993», «Jazz Festival Raab 1994» (Austria), «Festival akustične gitare» Bologna 1996. itd.

Najčešće surađuje sa hrvatskim glazbenicima:Matijom Dedićem, Krunom Levačićem, Tončijem Grabušićem, Henryem Radanovićem, Sašom Nestorovićem, te imenima kao što su, Stefan Milenković, Goran Končar, Fabrizio Bosso, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Duško Gojković; František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi.

            Niz godina bio je član je srednjoevropskog Small Big Band-a «Europlane Orchestra», s kojim je snimio tri nosaća zvuka od kojih posljednji sa legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom.

            Dobitnik je sedam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008.

            Zajedno sa grupom «Kvartet Sensitive», nosi dvije nominacije za «Porin», i dobitnik je Nagrade Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu (originalni aranžman za solo gitaru «Cantado no toro») te dvije nominacije za najbolju jazz kompoziciju i i za najbolju izvedbu (Under The Open Sky).

 

            Darko Jurković je jedan od hrvatskih glazbenika koji broji najviše nastupa u inozemstvu (oko pedesetak godišnje), osim u Evropi, nastupio je u Čileu i Brazilu.

            Od 2002 g surađuje sa češkim glazbenicima Františekom Uhlirom i Jaromirom Helesicom s kojima najčešće nastupa u Njemačkoj, Češkoj, Austriji, Švicarskoj, Francuskoj, Luxembourgu, Italiji i Turskoj i kojima je snimio tri nosača zvuka.

            Trio je je zabilježio bitne nastupe a jedan od njih je i koncert za češkog presjednika Vaclava Klausa u Predsjedničkoj palači Hrčani, gdje je gost bio trubačka legenda Duško Gojković. Taj koncert zabilježen je na CD-u koji izlazi nekoliko mjeseci kasnije pod nazivom “Jazz Prague Castle 2006”, Multisonik, Prag 2006.

            2008. g. Arta Records iz Praga je izdala je novi CD JUH Tria pod naslovom “Maby Later”.

            2008. g.  Poznati talijanski časopis “Musica jazz” uvrstio ga je na promotivni CD izdan povodom dvadestogodišnjice  Festivala Jazz In'it iz Vignole (Modena).

Trenutno Darko Jurković predstavlja projekt na kojem svirana dvije gitare istovremeno, koristeći uvijek “two hands tapping” .

Prošlog ljeta oformio je tako zavanu „supergrupu“ Goran Končar & Darko Jurković Kvartet. S tim cross over projektom nastupa zajedno sa vrsnim hrvatskim jazzerima te sa svjetski poznatim klasičnim violinistom Goranom Končarom. „Supergrupa“ je prije dvije godine dobila nagradu za najbolju manifestaciju Riječkih ljetnih noći. Dvd ove supergrupe (Croatia Records) nosi naslov Meeting Point Uskoro će se pojaviti na tržise album dua Matija Dedić & Darko Jurković u kojem predstavljaju njihove izvedbe Bachovih kompozicija u jazz varijanti. Gosti ovog novog cd-a kojeg će izdati Croatia Records, su poznati violinista Goran Končari udaraljkaš Darko Grappone.

 

Snimljeni nosači zvuka:

My contribution, Darko Jurković, GIS Records, 1999.

An Afternoon With Jobim, Kvartet Sensitive, Dallas Records, 1999.

Discusao, Kvartet Sensitive, Dallas Records, 2004.

Live at Zoo Est, Europlane Orchestra, Zoo Est, Venezia, 1998.

Kurt Weil Project, Europlane Orchestra, Zoo Est, Venezia, 1999

JUH Trio, Jurković-Uhlir-Helišić, Prag, 2002.

Jazz at Prague Castle, JUH Trio & Duško Gojković, Multisonic, Prag 2006,

Il Bello Del Jazz, Roberto Magris Europlane, featuring Herb Geller, Soul Note, 2006

Maby Later, JUH Trio, Jurković-Uhlir-Helesic, Arta Records, Prag, 2008.

Alla maniera, Sipamusic, 2010, (distribucija Dallas Records).

Two, DVD, Sipamusic, 2015.

Goran Končar & Darko Jurković Kvartet, Meeting Point, Croatia Records

Upcoming:

Bach & Jazz, Matija Dedić & Darko Jurković duo, Croatia Records

----------------------------------------------------------------------------------

07.08.2016. – damjans – GIIPUJA

Marko First - sopele, violina, okarina

Andreas Marinello - sax alt

Damjan Grbac - kontrabas

Tonči Grabušić - bubnjevi / udaraljke

 

GERBAZ VAS VODI U MEĐUZEMLJE ISTRE I PRIMORJA

Nakon zanimljivog i od kritike hvaljenog albuma „GIIPUJA“ kojim se je progresivni  hrvatsko riječki jazz glazbenik s diplomom tršćanske jazz akademije uspješno predstavio široj publici, Damjan Grbac sada se etablira na hrvatskoj jazz sceni novim nosačem zvuka GERBAZ GIIPUJA kao još sigurniji i zreliji autor te aranžer i vođa kvarteta. Fuzija jazza i istarske ljestvice platforma je za veliku slobodu interpretacije i neiscrpni motiv svih četiriju glazbenika koji su sudjelovali na projektu, a visoke glazbene domete prepoznala je i diskografska kuća MENART  koja je objavila CD.

Nosač zvuka GERBAZ GIIPUJA donosi pet autorskih skladbi inspiriranih tradicionalnim napjevima te jednu tradicionalnu kompoziciju. „Sve su izvedbe snažne i duboke te poneke zazivaju odmak od slušanja slijedeće, ali zato su se između određenih brojeva smjestila četiri kratka intermezza kao mali deserti između glavnih jela,“ ističe Damjan Grbac te dodaje:“ Što god očekivali od ovog CD-a, iznanađenja neće nedostajati  jer GERBAZOM putujemo u glazbeno međuzemlje Istre i Primorja gdje, kažu legende, caruju strašna bića i vilenjaci“.

„Nikada nije dovoljno ponavljati da je tradicionalna glazba Istre i Primorja,  tj. istarska ljestvica, zaštićena  od UNESCO-a, možda nešto najoriginalnije i najbolje što baštinim“, mišljenja je Damjan Grbac,  umjetnik koji je upravo u tome pronašao nepresušnu inspiraciju za avanturističko putovanje na koje je poveo svoj kvartet  kao i sve svoje slušatelje. 

„Nadam se  kako će osebujna glazba s ovag CD-a, poput prethodne, zaživjeti kroz nastupe u Hrvatskoj, ali i pronaći mjesto na inozemnim festivalima promovirajući  Hrvatsku kulturu“, kaže Grbac. 

Bitno je reći da su se na drugom projektu Damjana Grbca promjenila i dva člana sastava. Njemačkog saksofonistu Klausa Gesinga zamjenio je talijanski Andreas Marinello, a  istarskoga  muzikologa Daria Marušića zamjenio je sjajni zagrebački multiinstrumentalist Marko First  koji osim sopila i mnogih drugih egzotičnih puhaćih instrumenata svira i violinu. Uz Damjana Grbca na kontrabasu i prepoznatljivog i provjerenog bubnjara Tončija Grabušića sastav je dobio čvršći zvuk i novu dimeziju interpretacije. Damjan Grbac je po drugi puta uspješno okupio šaroliko društvo različitih senzibiliteta, od kojih je jedan član opet  stranac, što se pokazalo dobitnom kombinacijom.

Prepoznavši kvalitetu, projekt su sponzorski podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Kastav i TZ Grada Kastva, Grad Rijeka, Općina Viškovo, Primorsko-goranska županija, Matica hrvatska Kastav, Autotrans d.o.o., G.I.S. d.o.o.                                              www.damjangrbac.com

----------------------------------------------------------------------------------

08.08.2016. – VR Trio

Vedran Ružić – kontrabas

Zvjezdan Ružić – klavir

Tonči Grabušić – bubnjevi

 

"Night Speaking" autorski je projekt nastao u suradnji Vedrana Ružića s Tončija Grabušićem na bubnjevima te Zvjezdanom Ružićem na klaviru. Sve redom autorske kompozicije nastale u dugogodišnjem radu Vedrana prepoznala je i izdavačka kuća Menart te je album objavljem početkom 2015. godine. Tako je osam pjesama, što možemo saznati i iz pojedinih naslova kompozicija, inspiraciju zadobilo na temelju putovanja, bavljenja slikarstvom te sanjanja o tišini. Ružićeve kompozicije odišu koloritnim zvukom za kojeg sam objašnjava da je razlog  studiranje slikarstva na Akademiji primjenjenih umjetnosti.

Nakon pozitivnih kritika za ovaj nosač zvuka snimljen je i video spot pod ravnanjem bečkog kreativnog dvojca hrvatskih korijena, Ire Tomić i John Karduma, koji iza sebe imaju niz zanimljivih uradaka u različitim glazbenim žanrovima. U ovom su spotu dali naglasak na pantomimičnu igru Vedrana uz kontrabas te njegove slikarske radove koji sačinjavaju kulisu pa je tako ovaj uradak obuhvatio različite umjetnosti kojima se Ružić bavi. Glavni akteri spota su mačke, prepoznatljiv motiv Ružićevih slika, koje izviru iz kadrova u ritmu bubnja i živahnosti klavira.

https://www.youtube.com/watch?v=lFs6kPoh7Xs

----------------------------------------------------------------------------------

09.08.2016. – Latin to go'

Zvjezdan Ružić zwecky  - piano
Branimir Gazdik - drums
Boris Popov - percusion
Vedran Ružić  - bass

 

Vrlo interesantan, novi, latin jazz, fusion, swing projekt koji je sastavljen od vrsnih hrvatskih glazbenika, obrađuje svjetski poznate jazz standarade (c.corea,j.pastorius,...) i izvodi ih u novom izričaju te nudi obilje originalnih improvizacija.

----------------------------------------------------------------------------------

10.08.2016. – Katarina Jurić Trio

Katarina Jurić – vokal

Bojan Skočilić – kontrabas

Bruno Mičetić – gitara

 

Katarina Jurić svestrana je glazbenica, diplomirala glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2005. godine dok je na Berklee College of Music u Bostonu, USA, studirala jazz pjevanje te suvremeno aranžiranje i produkciju. Dobitnica je Porina – hrvatske diskografske nagrade –  za produkciju božićnog albuma vokalne skupine ''Rivers'', čija je umjetnička voditeljica i članica. Iza nje su brojni angažmani i nastupi u Hrvatskoj i inozemstvu – Liburnia Jazz Festival (Opatija), Last Minute Jazz Festival (Bale), Lošinj Jazz festival, Jazz in Lap festival, Samobor Jazz festival, BP Jazz Festival u Grožnjanu, Cowbridge Jazz Festival (Wales, UK), Nishville Jazz Festival (Novi Sad, Srbija).  Po povratku iz Bostona početkom 2011. godine osnovala je jazz quartet.

 U Vrbniku će nastupiti u jazz triu. Na kontrabasu je Bojan Skočilić, mladi glazbenik koji se trenutno školuje na jazz akademiji u Grazu (Austrija), te Bruno Mičetić - dipomirani gitarist na Klagenfurt konservatorium u Austriji koji trenutno završava svoj treći samostalni album.

Uz blues i funk standarde veliki dio repertoara su jazz klasici iz Great American Songbook-a u interpretaciji Katarina Jurić tria.

----------------------------------------------------------------------------------

11.08.2016. – Trio Sveti

Marko Djordjevic – bubnjevi

Vasil Hadzimanov – klavijature

Branko Trijic - gitara

 

Vasil Hadzimanov i Marko Djordjevic upoznali su se Na Berklee koledzu ranih 90-ih godina. Odmah nakon uoznavanja Marko je Vasila pozvao da se prikljuci vec postojecoj grupi Sveti i u tom sastavu svirali su zajedno sve do Vasilovog odlaska iz Amerike, '96. godine. Branko Trijic je u to vreme tek poceo da ih slusa... U medjuvremenu postao je Markov i Vasilov omiljeni gitarista... 

Trio Sveti je kreativna demokratija u kojoj su autorski zastupljeni svi clanovi grupe. Njihov zajednicki izraz je emotivno upecatljiv, spontan, virtuozan, unikatan. DVD Trio Sveti sa koncerta odrzanog u beogradskom pozoristu na Terazijama svedoci slikom i tonom o kvalitetu njihovog zivog nastupa, kao i o fantasticnoj reakciji publike na njihovo muziciranje!

Dobra muzika ne poznaje granice. Ovaj trio to na najbolji nacin potvrdjuje  s obzirom na to da trecina sastava vec dve decenije zivi i gradi uspesnu svetsku karijeru hiljadama kilometara od rodnog Beograda. Rec je o Marku Djordjevicu, za koga cuveni gitarista iz grupe Herbie Hancock-a, Lionel Loueke, kaze sledece: 'Marko je jedan od najboljih svetskih bubnjara! Poseduje fascinantnu tehniku i isto takvu muzikalnost. Njegova kreativnost i originalnost su razlozi zbog kojih volim da sviram sa njim!' Modern Drummer magazin ga zove 'bubnjarem svetske klase' i 'istinskim inovatorom'. Osim Lionela Loueke-a, Marko je nastupao i sa drugim poznatim imenima svetske scene kao sto su Matt Garrison, Wayne Krantz, Jonah Smith, Clarence Spady, Lucky Peterson, Michael Henderson, Ole Mathisen, Jacques Schwartz-Bart, Garry Willis, Hal Crook, Eli Degibri, Lionel Loueke, Aaron Goldberg, The Itals, The Kung Fu Masters, Chris McDermott, Ole Mathiesen, Sten Hostfalt, The Mason Brothers and Eric Lewis i mnogi drugi. Upravo je izdao cetvrti album kao lider njujorske grupe Marko Djordjevic & Sveti za koji je dobio recenziju sa 5 zvezdica na cuvenom portalu Criticalljazz.com, dok je kriticar San Diego Chronicle Richard Sheinin album nazvao jednim od najboljih jazz izdanja u 2013.

Vasil Hadzimanov je pravi muzicki dragulj ovog podneblja, a to bi mogao biti na bilo kom meridijanu. Nakon zavrsenog Berklee koledza,  svirao je sa poznatim muzicarima poput
David Binney, Matt Garrison, Antonio Sanchez, George Garzone, David Gilmore, Reuben Rogers, Adam Deutch, Rodney Holmes, Marko Djordjevic, Chris Cheek, Tivon Pennicot, Danny Sadownick, Donny McCaslin, Nigel Kennedy, Dave Weckl, Dean Bowman, Marko Djordjevic, Theodossi Spassov, Dusko Gojkovic,itd.
Njegov rad na ovim prostorima ne treba posebno predstavljati, posto je malo ljudi koji vole jazz a da vec nisu culi za VH Band ili ne poznaju njegovu muziku sa filmskog platna ili tv ekrana. Vasilove kompozicije reflektuju muzicku raznovrsnost u najboljem smislu te reci, a njegov ogromni sviracki potencijal koristili su i koriste velikani balkanske scene, kao Rambo Amadeus, Lazar Tosic, Bisera Veletanlic, Darkwood Dub i mnogi drugi. 

Otkriti Branka Trijica znaci ponovo otkriti muziku. Ovaj vrsni gitarista 'pekao je zanat' kod legendarnog R.M. Tocka, a zatim otisao na usavrsavanje u Holandiju, gde je diplomirao na muzickoj akademiji u Amsterdamu. Negov fantastican osecaj za ritam i melodiju izdvaja ga iz plejade mladih gitarista sirom sveta za koje je brzina jedino merilo kvaliteta. Iako mladji od Vasila i Marka (koje ujedno navodi kao uticaje), Branko svira u maniru najiskusnijih muzicara. Odlikuje ga izuzetna spontanost, kao i to da uvek daje prednost muzici i oecaju nad kalkulacijama i neproduhovljenim tehnickim umecem. Zbog svega navedenog, Branko je istaknuta figura domace muzicke scene i belezi nastupe sa Slobodanom Trkuljom Decom Losih Muzicara, Rambo Amadeusom, VH Band-om, Ljubisom Stojanovicem - Luisom, Dean Bowman-om, Tivon Pennicott-om, a nedavno je kao clan house band-a za mega popularni TV program za celu Jugoistocnu Aziju pod nazivom Coke Studios, snimio muziku za celu sezonu tog programa. Branko takodje predvodi svoju grupu Konzilijum. Endorser je D'addario zica za gitaru i DV Marks pojacala.

----------------------------------------------------------------------------

12.08.2016. – Bm trio

Bruno Mičetić – gitara

Mladen Baraković  – kontrabas

Ratko Divjak – bubnjevi

 

 Bruno Mičetić završio je Konzervatorij u Klagenfurtu, jazz odsjek, te je odmah nakon toga osnovao trio sa glazbenicima s kojima je surađivao cijelo vrijeme svog studija. Trio je dosada nastupao na brojnim jazz festivalima u Hrvatskoj i Inoyemstvu, a odmah po osnivanju ulaze u studio i snimaju album.

Kao poznavatelj više glazbenih stilova, Bruno Mičetić djeluje i u rock bendu Keops,  kao autor i vođa te u nekoliko razlicitih jazz kombinacija a osim toga do sada je na nastupima pratio i mnoge pop pjevače (Rajko Dujmić & Zrinko Tutić,Tereza Kesovija itd….). No, usprkos tome, nikako ne želi zapustiti svoju ljubav prema jazz glazbi. Bruno je do sada surađivao sa brojnim jazz glazbenicima: Primož Grašić, Henri Radanović, Lee Harper, Nikola Matošić, Uglješa Novaković itd., te ne krije svoju strast prema old school jazz-u (be bop, mainstream jazz) te fusion jazz – rock izričaju.

Uz Brunu Mičetića, trio čine američki pijanista, skladatelj i aranžer Joe Kaplowitz clan HRT orkestra , te renomirani bubnjar  – Ratko Divjak – široj publici poznat kao član legendarne grupe TIME, koja je prošle godine nagrađena Porinom za životno djelo, te višegodišnji član big benda RTV Slovenije. 

----------------------------------------------------------------------------------

13.08.2016. – Asaran Earth Trio

Anne Boccato

Astrid Kuljanic

Artemisz Polonyi

 

Asaran Earth Trio is a collective of vocalists bringing beautiful music together from around the world.  One of those ensembles that could only come together in NYC, Asaran features Anne Boccato from Brazil, Astrid Kuljanic from Croatia and Artemisz Polonyi from Hungary. We sing, clap, play percussion and write arrangements as well as original music. In 2016 we have started our video series entitled the Sala Connections. This is a project borne out of our love of collaborations. We will be joining some of our favorite NYC musicians and creating music together right in their homes. We love the idea of discovering people through their space, and want to extend the welcome we receive to you as well. Also, we are excitedly getting ready to blast off into our European Summer tour! We are looking at 8 countries so far (Italy, Croatia, Slovenia, Germany, Spain, Portugal, Austria and Hungary) after which we will record our first album in the fall of 2016. 

www.asaranearthtrio.com

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja