"Jesi free?" u Močvari

Datum objave:
27.08.2016.

NEDJELJA 04.09.2016. • VRATA 20:00 • POČETAK 21:00 • UPAD 25 KN

JESI FREE?

 

CENE RESNIK/DANIELLE D'AGARO DUO (Slovenija/Italija) / G.A.P. (Zagreb)

Močvara u novu sezonu kreće s novim programom "Jesi free?" koji otvara vrata slobodnoj improviziranoj glazbi. Kroz kontinuiranu organizaciju nastupa mlađih i nešto starijih autorskih bendova i muzičara iz Hrvatske i svijeta, podržat će se scena kojoj trenutno nedostaje prostor djelovanja, kako fizički tako i medijski. Serija koncerata "Jesi free?" u samom imenu sadržava poštapalicu kojom je Dragan Pajić-Pajo (1957. – 2014.), osnivač prvog benda za slobodno improviziranu glazbu u bivšoj Jugoslaviji, Cul-De-Sac, najčešće dogovarao bezbrojne koncerte, a koji su se često pretvarali u prave društvene događaje, mobilizirajući fanove i izvan okvira usko određene žanrovske i/ili generacijske enklave. 

CENE RESNIK/DANIELE D'AGARO DUO (Slovenija/Italija)
Web: ceneresnik.comDaniele D'Agaro Discogs

Tenor-saksofonista Danielea d'Agaroa iz Trsta upoznali smo zahvaljujući projektu "Operation Charlie" s kojim je nastupio 2012. na Ljubljanskom jazz festivalu, nastalom kao hommage američkom film-noiru, a u produkciji slovenskih glazbenika, gdje je svirao i njegov večerašnji gost – Cene Resnik iz Ljubljane. No, D'Agaro se talijanskoj kulturnoj javnosti predstavio tek u posljednjih deset godina s Daniele D'Agaro Adriatics Orchestra, nakon dugog europskog puta koji je preko Berlina vodio u Amsterdam osamdesetih. Debitiravši krajem sedamdesetih s Miteleuropa Orchestrom perkusionista i skladatelja Andree Centazza, u Nizozemskoj se kalio s J.C. Tans OrchestraM.O.B. južnoafričkog tenor-saksofonista Seana Bergina, kao i sa Sunchild gitarista Frankyja Douglasa. A pločom je "Lingua Franca" u društvu čelista Tristana Honsingera i kontrabasista Ernsta Gleruma okrunio i svoje osamdesete; 90-ih će trio prerasti u kvintet s pjevačem Molom Syllom iz Senegala i skladateljem/elektrikom Richardom Teitelbaumom iz SAD. S Berginom i kolegom Tobyjem Deliusom nastavlja svirati osamdesetih u Trio San Francisco, razvijajući slog afričkog folklora i jazz-improvizacije kao a capella sastav triju tenora. Svoje je djelatnosti u Italiji reaktivirao krajem '90-ih, izvođenjem duhovne glazbe Dukea Ellingtona u suradnji s orguljašem Maurom Costantinijem, u izazovnom slogu koji prati post-gregorijansku tradiciju u slobodnoj improvizaciji. A nakon angažmana u Globe Unity Orhestra, prvim free-jazz orkestrom na svijetu koji ove godine slavi 50-godišnjicu, d'Agaro je s njegovim liderom, pijanistom Alexandrom von Schlippenbachom, ostvario i zapažen album "Daedalus". Na pločama "Strandjuters" i "Chicago Overtones", objavljenim kod izdavača HatHut prije tucet godina, predvodio je čikaške kolege kao što su Kent Kessler, Jeb Bishop, Han Bennink i Ernst Glerum. Svojim nizozemskim partnerstvima oplemenit će i Daniele D'Agaro Adriatics Orchestra, u društvu talijanskih glazbenika, što uključuje i plesni performans-ritual smješten u šumsko okružje s obrednim prinošenjem lubenice. A pored albuma "Comeglians", s njima je snimio "Mountains, Love & Humour", koji oslikava bukoličko-karnevalesknu atmosferu stare europske klupske svite.

Tenor-saksofonista Ceneta Resnika, usprkos završenom formalnom studiju jazz-glazbe na konzervatoriju u Klagenfurtu, uvijek je više zanimala rubna, kreativna glazba, instant-kompozicija, a svakako i slobodno improvizirana glazbena igra. Osim Trojnika, s kolegama Tomaž Grom (kontrabas) i Vid Drašler (bubnjevi), vodi vlastiti trio Watch for Dogs s Giovannijem Maierom (kontrabas) i Zlatkom Kaučičem (bubnjevi). Zanima ga povezivanje prirode zvuka sa stanjem uma, također i kroz tehnike meditacije, koje proučava u Indiji.

G.A.P. (Zagreb)
Web: Facebook, SoundCloud

Večer će otvoriti zagrebački post-free-jazz kvartet G.A.P., odnosno Il Gruppo delle Azioni Progressive, na sceni već dvadesetak godina, kao jedan od najprepoznatljivijih zagrebačkih underground sastava. Nakon dva albuma i nastupa u Sloveniji, Italiji i Mađarskoj, surađivali su s Charlesom Gayleom, Anthonyjem Colemanom i Belom Mariasem, a kao posljednja akvizicija tu je i ragga-hop pjevač Johnny Solo iz Seattlea. Članovi su Luka Peršić (saksofoni), Jerko Valdevit (saksofoni), Maroje Peršić (kontrabas), Nikola Šurmanović (bubnjevi)...

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja