Najavljena sezona Jazz orkestra HRT-a

Najavljena sezona Jazz orkestra HRT-a
Datum objave:
16.09.2016.

U studiju Bajsić na HRT-u, u srijedu, 7. rujna, održana konferencija za medije na kojoj je RJ Glazba HRT-a predstavila novu sezonu. „Naši mladi jazz glazbenici nemaju toliko prilike izraziti se u Hrvatskoj, pogotovo raditi s profesionalnim glazbenicima i u profesionalnom okruženju i tu je naša uloga velika.“  - rekao je  Andreas Marinello, šef dirigent Jazz orkestra govoreći o Jazz ciklusu. Svake prve srijede u mjesecu u Dvorani Gorgona MSU-a  kroz  sedam će koncerata Jazz orkestar davati priliku mladim skladateljima, povezivati jazz s drugim glazbenim žanrovima, ugostiti jednog od najvažnijih suvremenih skladatelja Michaela Abenea, te sezonu završiti 7. lipnja suradnjom s  Cubismom. Autorskom večeri s 12 skladbi koje piše upravo za tu prigodu u sklopu ciklusa Jazz orkestra HRT-a predstavit će se pijanist, orguljaš, skladatelj i dirigent, Joe Kaplowitz. Otprilike još toliko novih djela očekuje se i na koncertu istog orkestra u prosincu kada će se praizvesti skladbe koje su prošle na natječaju HRT-a i koje će biti dorađene i usavršene na radionicama pod vodstvom Zorana Ščekića i Andreasa Marinella uz sudjelovanje Jazz orkestra, a u zajedničkoj organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije.

 

JAZZ CIKLUS

 

Jazz orkestar HRT-a

Andreas Marinello, šef-dirigent

Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti, u 20 sati

 

 

1.

Srijeda, 5. listopada 2016.

Argentina: Escenas En Big Band

Javier Girotto, skladatelj, saksofonist (Argentina, Italija)

Andreas Marinello, dirigent

 

Talijansko-argentinski saksofonist, multiinstrumentalist i skladatelj Javier Girotto već je desetljećima nezaobilazna osobnost talijanskog i europskog jazza. Veteran u suradnjama s velikim imenima svjetske jazz scene (Bob Mintzer, Randy Brecker i Ralph Towner samo su neki od njih), u svojoj najnovijoj fazi istražuje svoje korijene u popularnoj argentinskoj glazbi, kroz komorne kontekste, poput sastava AIRES Tango i sjajnog dua s harmonikašem Lucianom Biondinijem, ali i kroz orkestralne i simfonijske formacije, primjerice s Jazz orkestrom Concertgebouwa, Big Bandom WDR-a i Simfonijskim orkestrom iz Sofije. Na tome koncertu, publika će imati prigodu otkriti svjetovnu glazbenu tradiciju te veličanstvene zemlje smještene između Anda i Patagonije, obogaćenu improvizacijama i interpretacijama izvanrednog umjetnika koji spaja dva svijeta.

 

 

 

2.

Srijeda, 7. prosinca 2016.

Nove skladbe za Jazz orkestar HRT-a (u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja)

Andreas Marinello, dirigent

 

Tradicionalni koncert Jazz orkestra HRT-a posvećen suvremenom umjetničkom stvaralaštvu i novim talentima hrvatske glazbene scene, ove se sezone predstavlja u novome ruhu: zahvaljujući partnerstvu s Hrvatskim društvom skladatelja, skladatelji i Orkestar intenzivno će surađivati u svim etapama kreativnog procesa, od prve glazbene ideje do koncerta. Uz to najbolje će se skladbe snimiti i objaviti sljedeće godine, uz koncert kao doprinos profesionalnom razvoju skladatelja i hrvatskome glazbenom nasljeđu.

 

 

3.

Srijeda, 1. veljače 2017.

Mumbles: Hommage Clarku Terryiju

Stjepko Gut, dirigent, trubač, aranžer (Srbija, Austrija)

 

Godine 2015., s odlaskom Clarka Terrya, jazz je izgubio još jedan glas koji je obilježio povijest, od suradnji s orkestrima Counta Basiea i Dukea Ellingtona u 1940-ima, preko televizijskih nastupa uz Tonight Show Band i dvadesetogodišnjeg sudjelovanja u sastavu Oscara Petersona, sve do pedagoške aktivnosti kao učitelj umjetnicima poput Quincya Jonesa, Milesa Davisa i Wyntona Marsalisa. U karijeri duljoj od sedam desetljeća Clark Terry  zabilježio je više od 900 snimki. Među svim umjetnicima na koje je utjecao taj glazbenik, trubač Stjepko Gut, kojeg je s Terryjem vezivalo dugogodišnje prijateljstvo, ostao je možda najvjerniji njegovoj estetici i stilu. Za ovu prigodu, Gut Jazz orkestru HRT-a donosi glazbeno blago akumulirano tijekom desetljeća suradnje s Clarkom Terryem u različitim formacijama, uključujući i vlastite aranžmane za big band, temeljene na „klasičnijoj“ formi jazza, bebopu.

 

 

4.

Srijeda, 1. ožujka 2017.

CHUI: Toni Starešinić, Vojkan Jocić, Janko Novoselić

Andreas Marinello, dirigent

 

Aktivan od 2012., sastav CHUI 2016. godine stekao je nacionalnu slavu dvjema nominacijama za Porin te sudjelovanjima na glavnim festivalima u Hrvatskoj. Sastav koji je osnovao jedan od najsvestranijih domaćih glazbenika, Toni Starešinić, sebe definira kao „most koji povezuje jazz i rock scenu“. Riječ o jednom od najzanimljivijih projekata na današnjoj hrvatskoj sceni, za što je vjerojatno zaslužna nepresušna kreativna energija članova koja nadilazi definicije stilova i žanrova. Prvi put u orkestralnoj verziji, taj program, svojom aktualnošću i nadilaženjem pravila, pojavljuje se kao jedan od najzanimljivijih u tekućoj godini.

 

 

5.

Srijeda, 5. travnja 2017.

Jazz Masterminds

Michael Abene, dirigent, skladatelj, pijanist (SAD)

Od samih početka svoje karijere u orkestrima Dona Ellisa ili Maynarda Fergusona šezdesetih godina prošloga stoljeća, Michael Abene obilježio je kao rijetko tko američku i europsku glazbenu scenu: kao pijanist velikana kao što su Zoot Sims i Al Cohn, kao skladatelj filmske i televizijske glazbe, kao aranžer za umjetnike raznih žanrova, od Dizzya Gillespiea do Lize Minelli, B. B. Kinga i Charlesa Aznavoura, ali i kao producent za etiketu GRP, s kojom je osvojio Grammy za album Digital Duke Mercera Ellingtona. Jedan od najistaknutijih profesora s Manhattan School of Music, bio je i šef dirigent WDR Big Banda iz Kölna za koji je napisao stotine aranžmana, te osvojio dva Grammya za album s Michaelom Breckerom i Patti Austin. Uz Jazz orkestar HRT-a, predstavlja izbor djela koja su obilježila njegovu dugogodišnju karijeru i utjecala na generacije skladatelja i aranžera kao malo čija u svijetu. U Zagreb stiže istinski genij!

 

 

 

6.

Srijeda, 10. svibnja 2017.

100% Organic Concert: autorska večer Joe Kaplowtiza posvećena Hammond orguljama

Joe Kaplowitz, dirigent, skladatelj, orguljaš

 

Od kada je stigao na obale Hrvatskog primorja, Joe Kaplowitz profilirao se u jednog od najvažnijih protagonista hrvatskoga jazza. Iznimno aktivan i kao bandleader i kao član sastava, tim se koncertom prvi put predstavlja kao skladatelj, solist i dirigent, kroz program oblikovan oko jedne od njegovih najvećih ljubavi: orgulja Hammond.

 

 

7.

Srijeda, 7. lipnja 2017.

Cubismo

Andreas Marinello, dirigent

 

Cubismo ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je reći da je taj sastav, često ocjenjivan kao najbolji kubanski band izvan Kube, od svojega osnutka 1995. osvojio čak 21 nagradu Porin, što je apsolutni rekord u povijesti hrvatske diskografije. Ovom suradnjom, Jazz orkestar HRT-a nastavlja istraživanje jazza s latinoameričkim tragovima, na valu dojmljivih prošlosezonskih izvedbi suite Cuban Fire Stana Kentona i autorskog koncerta Mirona Hausera. Koncert će se održati na krovu Muzeja suvremene umjetnosti kao sjajna najava vrućeg ljeta!

 

Ulaznice po cijeni od 50 kn osigurajte na ulaznice.hr ili dva sata prije početka koncerta na blagajni MSU-a.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja