Splićane uzbudila pojava duha Johna Coltranea

Splićane uzbudila pojava duha Johna Coltranea
Datum objave:
24.09.2016.

U Etnografskom muzeju u Splitu održana koncertna proslava 90. obljetnice rođenja Johna Coltranea

 

Najuzbudljivija proslava rođendana

 

            U petak, 23. rujna 2016. godine u Etnografskom muzeju Split održan je koncert “A Love Supreme”, organiziran povodom proslave devedesetog rođendana Johna Coltranea. Zdravičari su nastupili u sastavu: Saša Nestorović – tenor saksofon, Hrvoje Galler – klavir, Ivar Roban Križić – kontrabas, Darko Stanojkovski Grappone – udaraljke te Davor Hrvoj kao uvodničar.

            Nastup je održan u dvorištu Božičević, koje se s jedne strane naslanja na kuću Natalis/Božičević, obitelj ujaka Marka Marulića, a s druge na privatne prostorije stana cara Dioklecijana. Magija povijesnog okvira prelila se i na ovu slavljeničku večer. Glazbenici su nadahnuti prekrasnim prostorom i večernjim nebom prekrivenim zvijezdama već prvim taktovima dali naslutiti kakva će svirka biti.

            Program se sastojao od četiri broja originalno objavljena na Coltraneovu albumu “A Love Supreme” iz 1965. To su stavci “Acknowledgement”, “Resolution”, “Pursuance” i “Psalm”. Na traženi bis četvorka je odsvirala “One Down, One Up” s albuma “Dear Old Stockholm” iz iste godine, te za kraj “Love” s albuma “First Meditations (for quartet)” snimljen 1965. a objavljen 1977. godine. Dakle, vidi se dosljednost u odabiru glazbe, koja je nastala 1964. – 1965. godine, u vremenu duhovnog pročišćenja Johna Coltranea. Moglo bi se reći da su sve skladbe odabrane i odsvirane na njegov 90-ti rođendan stvarane u istom duhovnom, meditativnom i glazbeno nadahnutom razdoblju života velikog Tranea.

            Velik je i nadasve ozbiljan pothvat kojeg su se uhvatili Saša Nestorović i društvo. Za Sašu, zapravo, odabir i nije čudan, jer je poznat kao glazbenik koji je odsvirao sve što je Coltrane snimio, ali mnogi su se pitali kako će ostali odsvirati svoje role. Odgovor je, dakle, stigao (da se vratimo na prve odsvirane taktove) vrlo brzo. Spoj iskustva kojeg utjelovljuje Saša Nestorović i mladosti (Ivar Roban Križić ima tek 26 godina), povezano veznim redom Hrvoja Gallera i Darka Stanojkovskog Grapponea oslikao je “A Love Supreme” u svom najboljem izdanju. Saša je briljirao na tenor saksofonu, a odmah uz bok mu je bio klavijaturist Hrvoje Galler, totalna nepoznanica za splitsku publiku. Tim više, jer je Hrvoje svoje solo dionice odsvirao upravo briljantno, što se moglo najbolje uočiti kada je družina svirala u formi tria (dok se Saša zasluženo odmarao). Tada su klavir, bas i bubanj zvučali kao super uvježbana i kompaktna cjelina koja godinama svira zajedno – ali ne, prvi put su se sastali sat vremena prije koncerta. Istini za volju, Saša i Darko su i prošle godine, na Coltraneov 89. rođendan priredili koncert, ali u ovome sastavu nisu nikada zajedno svirali.

            Tu se vidi kako dobra priprema, poznavanje materijala koji se svira, te majstorstvo na instrumentu može stvoriti magiju koju mnogi nazivaju glazbom. Cjelokupni materijal s albuma “A Love Supreme” odsviran je maestralno s tenor saksofonom u glavnoj ulozi, kako i priliči. Saša Nestorović je ovu večer mentalno i duhovno bio John Coltrane – mnogi iz publike su zatvorenih očiju pratili bravure hrvatskoga majstora na saksofonu. Nestorović je i splitskoj publici dokazao da je jedan od vodećih saksofonista Europe, pa i svijeta.

            U skladu s filozofijom originalnog albuma, svaki od glazbenika je imao svojih pet minuta. I svi su ih iskoristili na najbolji mogući način – već spomenuti Hrvoje Galler se predstavio splitskoj publici u maniri velikog jazz pijanista. Nije toliko važno na kakvom instrumentu se svira, veličina se vidi i čuje u prstima svirača. Ivar Roban Križić na kontrabasu pokazao je raskoš svoga talenta, te odsvirao dionice kojih se ne bi posramio ni Jimmy Garrison. Još upečatljiviji je bio odrađujući walking bass dionice, gdje je pokazao da zna što mu je raditi u svakom trenutku katkada napornih dionica.

            Za kraj spomenimo i domaćega sudionika kvarteta, Darka Stanojkovskog Grapponea. On je toliko dugo želio ostvariti ovaj koncert da nas je bilo strah da ne “izgori”. Međutim nije, Darko je, manirom iskusnoga majstora, odsvirao koncert na maestralan način, osobito solo dionicu u kojoj je uz sviranje bubnjeva pjevušio mantru dozivajući duh Johna Coltranea, što je publika dodatno nagradila dugim pljeskom.

            Već spomenuta publika ovu večer nije razočarala. Došla je u tolikom broju da ih je vani ostalo koliko ih je bilo i unutra. I svi koji su ušli u muzej bili su zadovoljni, unatoč gužvi, jer ih je četvorka predvođena Nestorovićem toliko iznenadila kvalitetom muziciranja da nisu ni stigli razmišljati o prizemnim stvarima kao što je gužva ili nedostatak sjedalica.

            Na kraju, Splićani su u Etnografskom muzeju proslavili rođendan Johna Coltranea na najbolji mogući način – slušajući briljantnu izvedbu njegovog remek-djela “A Love Supreme”.

Silvio Braica

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja