Darko Jurković Charlie na “Putu svile”

Darko Jurković Charlie na “Putu svile”
Datum objave:
06.10.2016.

Darko Jurković Charlie na “Putu svile”

Darko Jurković Charlie, jedan od najcjenjenijih hrvatskih jazz gitarista, vratio se ovih dana iz Kine gdje je imao čast predstaviti Hrvatsku na trećem po redu Međunarodnom Festivalu Put Svile (The Third Silk Road International Arts Festival). Kao član izuzetne međunarodne putujuće družine, sudjelovao je u spektaklu koji je izveden ništa manje nego dvadeset puta za redom u raznim mjestima, od kazališta, sveučilišnih i sportskih dvorana, do „Open Air“ stadiona gradova provincije Shaanxi. Riječ je o velikoj manifestaciji nastaloj 2014. godine po inicijativi predsjednika Xi Jinping i koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture Republike Kine i Provincije Shaanxi, u znaku prijateljstva i suradnje svih naroda svijeta. Festival je osnovan kao važan segment ekonomskog projekta „The Silk Road Economic Belt“ (Ekonomski pojas Zemalja vezanih uz Put svile) i čiji je osnivač sam predsjednik Xi Jinping.

Nakon što je kineska delegacija managera i muzičkih promotora, imala prilike gostovati u Hrvatskoj i slušati koncerte koji su za njih priređeni u Zagrebu i Rijeci u lipnju ove godine, ubrzo je stigao poziv za Darka Jurkovića koji se bio predstavio tada zajedno s drugim znamenitim hrvatskim glazbenicima. No, putovanje u Kinu ne bi bilo moguće bez financijske pomoći HGU-a  i Jadranke Čubrić, tajnice riječke produžnice.

U spektaklu u kojem je Darko Jurković sudjelovao, predstavili su se i izuzetni umjetnici iz raznih zemalja svijeta, od vrhunskog country violinista Kyle Dillingham iz Sjedinjenih američkih država, Državne baletne skupine Zgudidi iz Gruzije, pantomimske točke Teatra Fortissimo iz Slovačke; svjetski poznatog zbora iz Kazkstana Donggan Singe – Meizer Zuffia; China Shaanxi Jintang Art Troupe i drugi. Darko Jurković se predstavio u solo izvedbi svirajući dvije gitare istovremeno, te u duetu s američkim violinistom Kyleom Dillinghamom. Riječ je o vrlo raskošnoj i bogatoj produkciji koju je snimala i državna televizija Kine. Cijeli spektakl je dobro posjećen od strane publike a na nekim „Open Air“ prostorima bilo je i do 5 tisuća ljudi.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja