FANTASTIČAN POČETAK KONCERTNE SEZONE JAZZ ORKESTRA HRT-A

FANTASTIČAN POČETAK KONCERTNE SEZONE JAZZ ORKESTRA HRT-A
Datum objave:
06.10.2016.

U prepunoj Dvorani Gorgona MSU-a jučer je fantastičnim koncertom „Argentina: Escenas en Big Band“ skladatelja i solista Javiera Girotta i Jazz orkestra HRT – a  počela nova koncertna sezona Jazz orkestra HRT-a.

Talijansko-argentinski saksofonist, flautist, klarinetist, skladatelj i aranžer Javier Edgardo Girotto svestran je glazbenik koji djeluje na području jazza, pop, klasične i kazališne glazbe. Surađuje  s glazbenicima različitih žanrova pri čemu su posebice važne one s lutnjistom Anouarom Brahemom, saksofonistom, oboistom, hornistom i klarinetistom Paulom McCandlessom i pjevačicom i udaraljkašicom Mercedes Sosa. No, najvjerniji je idiomu jazz glazbe koja je u njegovom stvaralaštvu prisutna i kad eksperimentira s drugim žanrovima.

Od samog početka karijere bio je zainteresiran za spajanje jazza s latino glazbom, posebice argentinskom, što je bio predmet njegovih istraživanja i brojnih koncerata s raznim sastavima i formacijama, od dua do orkestra.  Na jučerašnjem koncertu njegova glazba prepuna emocija i senzualnosti, tuge, nježnosti i ljepote predstavljena je u orkestraciji za big band začinjena solističkim bravurama i improvizacijama  kako samoga Javiera Girotta, tako i solista  Jazz orkestra. Gotovo dva i pola sata publika je uživala u iznimnoj atmosferi koju su  pod sigurnim vodstvom šef-dirigenta  Jazz orkestra Andreasa  Marinella stvorili  glazbenici počastivši je i s dvije dodatne skladbe od kojih Girotto jednu nikad prije nije izveo u jazz aranžmanu.

Jazz orkestar opet je u Gorgoni 7. prosinca s novom poslasticom: praizvedbama novih skladbi odabranih na upravo završenom natječaju koje će do koncertnog predstavlja biti  dorađene i usavršene na kreativnim radionicama pod vodstvom Andreasa Marinella i Zorana Ščekića u organizaciji HRT-a i Hrvatskog društva skladatelja.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja