Duo Bow vs Plectrum na američkoj turneji

Duo Bow vs Plectrum na američkoj turneji
Datum objave:
15.11.2016.

Duo Bow vs Plectrum nedavno se vratio sa svoje prve američke turneje. Ono što je počelo kao etno jazz eksperiment kontrabasista Tihomira Hojsaka i tamburaša Filipa Novosela sada je dobilo potvrdu kao vrhunski svjetski glazbeni doživljaj. Podsjetimo, njihov prvi video singl izišao je u siječnju, a nakon izlaska njihovog albuma prvijenca priča je postala globalna.

U dva tjedna američke turneje duo je održao pet koncerata u pet gradova, te snimio novi video spot. Krenuli su na zapadnoj obali u gradu San Pedro gdje su obilježili tursko-hrvatski glazbeni događaj nazvan Music Without Borders na kojem su osim našeg dua nastupili i Aydin Tuna Palabiyikoglu i Jerrahi Tariqua Los Angeles sa tradicionalnim sufi performansom. Svečanost je obogaćena i izložbom fotografija Bobbya Boška Grubića koji je sav prihod donirao hrvatskom kulturnom centru u Los Angelesu. Tihomir Hojsak i Filip Novosel ovom prigodom dobili su posebna priznanja za doprinos u kulturi od kalifornijske kongresnice Janice Hahn te priznanje od kalifornijskog senata. Slijedio je koncert u Los Angelesu u dvorani Clausen Hall na Los Angeles City College. Kao poseban gost duu se pridružio redovni profesor i virtuoz na klaviru dr. Milen Kirov. Na oba koncerta u Kaliforniji bili su prisutni konzul Siniša Grgić te njegov zamjenik Damir Tomka.  Za vrijeme ostanka u Kaliforniji duo je snimio i spot za Hojsakovu kompoziciju Kit blues. Redatelj i producent spota je Bobby Boško Grubić a snimanje se odvijalo na poznatim lokacijama poput Hollywood – Walk of fame, Culver City Hill, Venice Beach, Santa Monica Pier.

Svoju turneju duo je nastavio u Pittsburghu, PA gdje su svojim koncertom uveličali jubilarni 30. TamFest – događaj u organizaciji Hrvatske bratske zajednice u Americi koja od 1894. godine neumorno čuva hrvatsku kulturnu baštinu. Koncert je popraćen ovacijama a predsjednik bratske zajednice Edward Pazo zahvalio se duu u svom nastojanju promicanja hrvatske kulture.

Koncert u New Yorku organiziran je kao poseban događaj na The New School for Jazz and Contemporary Music, mjestu na kojem je Filip Novosel postao prvi tamburaš s jazz diplomom u povijesti. Na koncertu su bili i mnogi profesori, a jedan od onih s kojima je Novosel imao uspješnu suradnju tijekom studija, Richard Boukas izjavio je kako je cilj i smisao ovakvih koncerata pokazati trenutnim studentima smjer u kojem trebaju ići.

Zadnji koncert duo je održao u The Kennedy Center for Performing Arts u Washingtonu D.C. na Millenium Stageu. Koncert je održan u suradnji sa Veleposlanstvom Republike Hrvatske u  Washingtonu, a nazočan je bio i veleposlanik Joško Paro. Direktan prijenos mogli ste pratiti na youtube kanalu The Kennedy Centra, a ukoliko ste propustili prijenos još uvijek možete pogledati koncert na istom kanalu. Nastup u ovako prestižnoj dvorani zaista je bio šlag na tortu cijele turneje – složni su Novosel i Hojsak.

Istaknimo kako je ova turneja ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Hrvatske glazbene unije, a svoj doprinos dala je i Hrvatska bratska zajednica u Americi.

Ovom prigodom želimo se zahvaliti Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i Hrvatskoj glazbenoj uniji bez kojih ne bismo uspjeli održati turneju. Potpora ovakvih institucija nama je prije svega velika čast, a i dokaz kako smo uspjeli stvoriti svjetski brand. Veliko hvala i Bobbyu Grubiću, Mayi Bristow, Hrvatskom konzulatu u Los Angelesu, Milenu Kirovu, Hrvatskoj bratskoj zajednici na čelu sa Edwardom Pazom i Bernardette Luketich Sikaras, obitelji Jerković, obitelji Barišić, Hrvatskoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda i Sv. Rafaela na Manhattanu, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu na iznimnoj pomoći i gostoljubivosti tijekom cijele turneje. Naposljetku, hvala našim obiteljima za veliku potporu koju nam pružaju. – izjavili su Hojsak i Novosel

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja