Započeo 25. JazzTime Rijeka

Započeo 25. JazzTime Rijeka
Datum objave:
18.11.2016.

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku 16. je studenoga započeo jubilarni, 25. festival JazzTime Rijeka. Najavio ga je umjetnički voditelj Damjan Grbac koji je riječ prepustio Jolandi Todorović, voditeljici Službe za koordinaciju programa HKD-a. Ona je otvorila izložbu fotografija “Portreti jazz glazbenika” Davora Hrvoja koja će biti postavljena tijekom trajanja festivala.

O značaju festivala za grad i regiju govorili su Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije te Ivan Šarar, pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke, a prigodno su nastupili riječki glazbenici: pjevačica Katarina Jurić i gitarist Bruno Mičetić.

Čast da svojim nastupom započne jubilarni festival pripala je slavnom talijanskom bubnjaru i skladatelju Robertu Gattu. Sa svojim PerfectTriom, u kojem uz njega sviraju klavijaturist Alfonso Santimone i bas gitarist Pierpaolo Ranieri, oduševio je prisutne sjajnim izvedbama u kojima spaja akustičan i elektrificirani zvuk, tradiciju i suvremen pristup. Očitovalo se to i u izboru skladbi. Naime, trio je izvodio jazz standarde, između ostalih skladbe Theloniousa Monka i Billa Evansa, ali i nova Gattova djela te potpuno slobodne improvizacije.

U drugom dijelu programa nastupio je Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Andreasa Marinella. Bio je to šlag na slavljeničku tortu, kojom su se prisutni zasladili prigodom otvaranja festivala. Zanimljivo je da su neki od članova orkestra: bubnjar Marko Lazarić i gitarist Elvis Penava, te pijanist Joe Kaplowitz, u dijelu karijere djelovali u Kvarnerskom jazz krugu, a trubači Branko Sterpin i Robert Mikuljan te trombonisti Luka Žužić i Miron Hauser dolaze iz Istre. Orkestar je izvodio djela poznatih skladatelja i aranžera, od kojih su neki nastupali s njim, predstavivši se uigranom družinom u kojoj su svi i sjajni solisti. Posebice je uzbudljivo bilo pred kraj koncerta kad su se orkestru kao gosti pridružila dvojica mlađih glazbenika Kvarnerskog jazz kruga: tenor saksofonist Franjo Črnjarić i gitarist Zoran Majstorović, svaki u jednoj izvedbi te na samom kraju obojica zajedno.

Festivalska je večer nastavljena nastupom sastava Trio Minus One u atriju HKD-a.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja