Roberto Gatto PerfectTrio na Jazz.hr-u

Roberto Gatto PerfectTrio na Jazz.hr-u
Datum objave:
18.11.2016.

Roberto Gatto PerfectTrio oduševio nastupom na Jazz.hr-u

 

Alfonso Santimone - glasovir, klavijature / piano, keyboards

Pierpaolo Ranieri - bas gitara / electric bass

Robeerto Gatto - bubnjevi / drums

 

Drukčija i autentična verzija jazza

 

U četvrtak, 17. 11. 2016., Roberto Gatto, jedan od najboljih talijanskih bubnjara i skladatelja, došao je u Zagreb gostujući, nakon izvrsnog nastupa u Rijeci, i održao koncert u dvorani »Blagoje Bersa« na Muzičkoj akademiji u sklopu ciklusa Jazz.hr Hrvatskog društva skladatelja. Izveo je vlastite skladbe »Deep«, »B Song«, »Snap Shot« i »Remembering«, dvije vrlo slobodne improvizacije Trija u kojem uz Gatta važnu ulogu ima pijanist Alfonso Santimone čije umijeće kombiniranja akustičnog glasovira, klavijatura i elektroničke glazbe - sampleova s računala - stvara zanimljiv zvukovni kolaž. Njima se pridružuje srčani bas gitarist Pierpaolo Ranijeri čiji gard rock basista pomalo odudara od glazbe koju njeguje ovaj Trio.

Gattova sklonost reinterpretacijama na suptilan način došla je do izražaja u nekoliko skladbi koje smo navikli čuti u zvukovno agresivnijim verzijama. Posebno su upečatljive i lijepe bile izvedbe Barrosove skladbe »Aquarela do Brasil« te dva Ellingtonova klasika: »Black and Tan Fantasy« i »Prelude to a Kiss«.

Roberto Gatto ostvario je bogatu karijeru tijekom koje je surađivao sa slavnim jazzistima, ali i Enniom Morriconeom čija se estetika čuje u sporijim izvedbama te onima u kojima se obilnije koristi elektronikom. Ne zaboravljajući na važnost tradicije, oslanjajući se na elektroniku i improvizaciju, sa svojim PerfectTriom istražuje nove zvukovne mogućnosti stvarajući glazbu iznimne energije i groovea, ali i lirizma. Ta je energija, a osobito lirizam bio iznimno prisutan na zagrebačkom koncertu na kojem je Gatto ponudio uistinu drukčiju i autentičnu verziju jazza.

Jelena Knešaurek

U nedjelju, 11.12. u Jazz.hr ciklusu nastupa izvrstan poljski duo Myrczeck&Tomaszewski. Ne propustite!

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja