Povijesni događaj na Muzičkoj akademiji

Povijesni događaj na Muzičkoj akademiji
Datum objave:
24.12.2016.

Jazz orkestar Muzičke akademije održao svoj prvi koncert

 

Povijesni događaj na Muzičkoj akademiji

 

            Pod vodstvom izv. prof. art. Saše Nestorovića 22. prosinca 2016. prvi je put nastupio nakon tridesetak godina ponovo oformljeni Jazz orkestar Muzičke akademije. Koncert  je održan u dvorani »Blagoje Bersa« na Muzičkoj akademiji koja se tijekom prve polovice ove sezone pokazala primjerenom, osim za klasiku, i za održavanje jazz koncerata. U prilog tome govori i podatak da je u četvrtak bila ispunjena do posljednjeg mjesta.
            Bio je to povijesni događaj koji je premašio očekivanja: prvi u nizu koncerata novoutemeljenog Jazz orkestra Muzičke akademije naslovljen - ususret budućem jazz odjelu. Naime, pripreme su u tijeku, poduzimaju se razne predradnje i postoji mogućnost otvaranja odjela i to vrlo brzo. Projekt je pokrenut prije osam godina kad je Saša Nestorović, tada još docent, a danas izvanredni profesor, započeo s izbornim predmetom »Osnove jazz improvizacije«. Zanimanje studenata bilo je veliko, tako da su ubrzo s radom počeli ansambli, a od ove godine i Orkestar. Djelovao je Jazz orkestar Muzičke akademije još prije tridesetak godina, pod vodstvom uglednog trubača, profesora Stanka Selaka, no tada je sudjelovalo puno vanjskih članova, gostiju, a danas ga popunjavaju isključivo studenti Akademije - gosti se pridružuju tek povremeno, kao solisti. U ovom slučaju to su bili pijanist Petar Ćulibrk i trombonist Mario Šincek.

            Na programu ovog, dobo osmišljenog koncerta, bili su standardi, uglavnom iz jazz miljea, a u pripremi je već program s djelima hrvatskih skladatelja. Tijekom cijelog nastupa osjećali su se velik entuzijazam, polet i radost musiciranja. Prvi dio protekao je u znaku bigbendaške tradicije, s djelima iz repertoara velikana orkestralnog jazza: Counta Basiea (»Cute«, »Moten Swing«, »Li'l Darlin'«...) i Dukea Ellingtona (»Heaven«), a u drugom su izvodili skladbe suvremenih jazz autora te prigodne - jazzističke obrade božićnih pjesama (»Christmas Song« i »Jingle Bells«). Pritom, predstavili su široku paletu zvukova, ritmova i stilova, od swinga i gospela preko hardbopa i afro-kuban jazza do funka, glazbe treće struje i free jazza. Najdojmljivija je bila izvedba skladbe »Moanin'« Charlesa Mingusa u kojoj su neizmjerno uživali slušatelji i izvođači.

            Publika je oduševljeno pozdravila izvedbe uigranog orkestra koji je svirao uvjerljivo, s primjerenom dinamikom lijepim bojama i driveom, ali i solista među kojima je bio onih koji posve vješto, zrelo i osjećajno improviziraju. Publiku su osvojile i pjevačice: Maja Sremec u jednoj i Lea Šarić u dvije izvedbe. Nesvakidašnjim, »navijačkim« ponašanjem - u ovom slučaju svi su »navijali« za istu momčad - publika je Orkestar »prisilila« na dodatak, što je bila kruna ovog koncerta kojim je najavljeno novo doba hrvatske jazz pedagogije.

Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja