Ratko Divjak trio u Vinylu

Ratko Divjak trio u Vinylu
Datum objave:
13.02.2017.

Ratko Divjak poznati je jazz bubnjar koji je svoju karijeru započeo u rock glazbi. Svoju punu afirmaciju stekao je tek u Ljubljani, iako je u Zagrebu proveo značajno razdoblje na početku svog rada u jazzu.

U Vinylu će gostovati sa triom kojeg uz njega čine Bruno Mičetić na gitari i Joe Kaplowitz na orguljama.

Ulaz: 20 kn
(Sav prihod od ulaznica ide izvođačima)

***
Ratko Divjak rođen je 1947 godine u Vukovaru, školovao se u Osijeku, gde je i maturirao. Bubnjeve je počeo svirati 1964. godine, a nezamjenjivi jazz bubnjar postao je nakon studija na Institutu za jazz u Gracu.

Prvo je svirao bubnjeve po rock i pop sastavima, a sa jazzom se upoznao slušajući gramofonske ploče kao i većina naših glazbenika iz tog vremena. 1968. godine dolazi u Zagreb i postaje član orkestra Iće Kelemena, a godinu dana kasnije počinje surađivati i sa Boškom Petrovićem. Bio je bubnjar u Petrovićevom kvartetu, u ‘B.P.Convention’, te član njegovog međunarodnog ansambla ‘Nonconvertabile All Stars’.

Sa tim ansamblima je nastupao na međunarodnim festivalima u Pragu, Montreuxu, Budimpešti, Beču, Zapadnom Berlinu i Ljubljani. U Zagrebu je snimao sa Leom Wrightom i Slideom Hamptonom, a sa triom Popa Asanovića nastupio je na međunarodnom jazz festivalu u Szegedu.

Krajem 1973. godine odlazi u Ljubljanu gdje svira sa Petrom Ugrinom u sastavu ‘Pop Jazz Ljubljana’, u kvintetu sa Tonetom Janšom Sinan Almanovic trio, sa kojim predstavlja JRT na međunarodnom jazz festivalu u Poriju u Finskoj.

Iako je dugo vremena proveo u Ljubljani njejgovi kontakti sa Zagrebom su česti, pa je tako sa Boškom Petrovićem i njegovim sastavima gostovao u zagrebačkom klubu ‘Lapidarij’ te na koncertima u Novom Sadu, Zagrebu i Ljubljani, kada je snimljen album ‘4 lica jazza’.

Izbor diskogafije :
Swiniging East ( MPS / PGP- RTB )
Jazz festivali Ljubljana ’71 i ’74 ( Suzy /Jugoton )
From Europe With Jazz VOL. 1 ( MPS )
Zeleno raspoloženje ( Jugoton )
Križanke ( RTV Ljubljana )
Jazz na koncertnom podiju VOL. 1 ( Jugoton )
4 lica jazza ( Jugoton )

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja