Najavljen festival Jazz.hr/proljeće

Najavljen festival Jazz.hr/proljeće
Datum objave:
20.02.2017.

Jazz.hr/proljeće 2017. (23. - 25. 3. 2017.)

Muzička akademija sveučilišta u Zagrebu

Koncertna dvorana Blagoje Bersa

Početak u 20 sati

 

 

četvrtak, 23. 3. 2016.

Eddie Henderson feat. Piero Odorici

Eddie Henderson - truba / trumpet

Piero Odorici - tenor saksofon / tenor saxophone

Darryl Hall - kontrabas / double bass

Willie Jones III - bubnjevi / drums

 

Karizmatične zamisli ovog maštovitog skladatelja i trubača nezaboravana zvuka svaku izvedbu čine emotivnom i utječu na poboljšanje raspoloženja slušatelja.

 

 

petak, 24. 3. 2016.

Zagreb Jazz Portrait - 25 godina poslije

Mario Igrec - gitara / guitar

Saša Nestorović - saksofoni / saxophones

Nenad Jura Vrandečić - kontrabas / double bass

Borna Šercar - bubnjevi / drums

Hrvoje Galler - glasovir / piano

 

Ovaj, jedan od najdugovječnijih hrvatskih jazz sastava, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, koncertom na Jazz.hr-u obilježava 25 godina kontinuirana djelovanja.

 

Nove nade jazza “Marjan Marjanović”

 

Tradicionalna smotra Nove nade jazza “Marjan Marjanović” jedina je koja sustavno predstavlja neafirmirane hrvatske jazz glazbenike

 

 

subota, 25. 3. 2016.

Tony Momrelle

Tony Momrelle - vokal / vocal

Christian Mendoza  - gitara / guitar

Emiliano Pari - klavijature / keyboards

Julian Crampton - bas gitara / bass guitar

Francesco Mendolia - bubnjevi / drums

 

Divljenje prema osjećajnim i profinjenim izvedbama ovog, jednog od najpopularnijih umjetnika na R&B, soul i jazz sceni, iskazao je legendarni Stevie Wonder.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ulaznice možete nabaviti na blagajni Muzičke akademije, Trg maršala Tita 12, subotom od 11 do 13 h te 2 sata prije početka koncerta ili
na ovlaštenim prodajnim mjestima i web portalu www.ulaznice.hr

-----------------------------------------------------------------------------------------------

 

Popratni program:

 

četvrtak, 23. 3. 2017. u 16 sati - Muzička akademija u Zagrebu, soba 222, 2 kat

Glazbene radionice Eddiea Hendersona i Piera Odoricia: Jazz jezik i improvizacija

U suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab radionice

 

petak, 24. 3. 2017. u 17:30 - dvorana HDS-a

Glazbena radionica Tonyja Momrellea: Pjevanje, pisanje pjesama, nastupanje

U suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab radionice

 

subota, 25. 3. 2017. u 11 sati - Muzička akademija u Zagrebu, soba 439, 4 kat

Glazbena radionica Zagreb Jazz Portraita: Komunikacija i sviranje u jazz ansamblu

U suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab radionice

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Eddie Henderson

Jazz trubač i skladatelj Eddie Henderson ostvario je nezaboravan zvuk, a njegove karizmatične zamisli svaku izvedbu čine emotivnom i utječu na poboljšanje raspoloženja slušatelja. Prvu neformalnu poduku dobio je od Louisa Armstronga, a snažan utjecaj na njega je imao Miles Davis s kojim se upoznao još 1957. Davis, koji je bio obiteljski prijatelj, divio se Hendersonovom lijepom tonu i muzikalnosti. Studirao je na konzervatoriju u San Franciscu gdje je nastupao sa San Francisco Symphony Orkestrom. Glazbeni je pedagog koji predaje na Juilliard Music School i konzervatoriju Oberlyn. Dugogodišnji stalni član sastava Herbiea Hancocka, Henderson je svirao s mnogim vodećim jazzistima kao što su Art Blakey, Dexter Gordon, Roy Haynes, Joe Henderson, Elvin Jones, Benny Golson, Max Roach, Pharoah Sanders, Billy Harper, Gary Bartz i McCoy Tyner, a bio je član uglednog Mingus Big Banda koji je bio proglašavan najboljim jazz orkestrom na svijetu. Vođa je vlastitih sastava s kojima je snimio više od dvadeset albuma. Na koncertu u Zagrebu kao posebni gost njegova trija pridružit će se talijanski saksofonist Piero Odorici.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Zagreb Jazz Portrait

Dobitnik brojnih nagrada i priznanja publike i struke, među ostalima nagrade nagrade Porin, Zagreb Jazz Portrait ima posebno mjesto u hrvatskom jazzu upravo zato što dosljedno slijedi svoj glazbeni put. Jedan je od najpostojanijih jazz sastava u Hrvatskoj. Na prvoj probi, 1991., sudjelovali su bubnjar Jurica Uginović (tragično preminuo 1998.), saksafonist Saša Nestorović, kontrabasist Nenad Jura Vrandečić i gitarist Mario Igrec. Umjesto Ugrinovića 1998. kvartetu se pridružio Borna Šercar, a dolaskom klavijaturista Hrvoja Gallera sastav je 2011. proširen u kvintet. Osim što je od tada zadržao istu postavu, ostao je vjeran istom zvuku i koncepciji rada: “portretiranju” legendarnih jazz autora, ali i autorskoj glazbi pri čemu svi članovi sudjeluju kao skladatelji.
Uspjeh je postigao upravo zahvaljujući prepoznatljivom originalnom glazbom. U 25 godina djelovanja Zagreb Jazz Portrait je ostvario 8 nosača zvuka od čega 5 kompakt diskova i nekoliko kompilacija, mnogo koncertnih i klupskih nastupa, kao i TV snimki, te radio emisija uživo, a pratio je i mnoge druge poznate glazbenike. I ovaj koncert bit će posvećen dragom prijatelju i suradniku Jurici Ugrinoviću.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Tony Momrelle

Britanski pjevač i kantautor Tony Momrelle trenutno je jedan od najpopularnijih umjetnika na R&B, soul i jazz sceni. Među ostalima divljenje prema njegovim osjećajnim i profinjenim izvedbama iskazao je legendarni Stevie Wonder. Momrelle je odrastao je uz glazbu i zabavnu industriju, a glazbenu poduku počeo pohađati u dobi od samo 8 godina. Već tada je redovito nastupao u crkvi. Kao trinaestogodišnjak počeo je repati s lokalnom hip-hop grupom, a pet godina poslije, 1991., privukao je pažnju glazbene javnosti kao suradnik Glorie Estefan. Od tada je bio na turnejama s najvećima, među ostalima s Whitney Houston, Sir Eltonom Johnom, Sade i grupama Take That i Earth Wind & Fire. Također je snimao s urbanom gospel grupom Seven, a najpoznatiji je po djelovanju u sastavu Incognito s kojim je snimao i poduzeo niz turneja diljem svijeta. Ostvario je i uspješnu samostalnu karijeru pjevajući soul, R&B i jazz. Kao vođa sastava snimio je tri albuma, te dva uz Lungau Big Band. Njegov CD “Keep Pushing” iz 2015. lansirao ga je među zvijezde, a naslovna pjesma bila je broj jedan na ljestvicama soul glazbe u Velikoj Britaniji.

 

 

 

© 2008-2022 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja