Riječka promocija "Spiritual marketa"

Riječka promocija
Datum objave:
06.04.2017.

Nakon uspješnih izvedbi u Zagrebu i Beču, projekt Spiritual Market napokon dolazi i u Rijeku!

 

Ove nedjelje 09.04.2017. u 20h pozivamo vas u Art-kino Croatia u Rijeci na predstavljanje projekta "Spiritual market" - koncertnu promociju jazz albuma Vedrana Ružića nagrađenog Porinom za najbolji jazz album i pripadajućeg art filma Johna Karduma i Ire Tomić, koji koegzistiraju istovremeno - film i live bend svirka u svom zamršenom odnosu mačke i psa.

 

Projekt je inspiriran putovanjima Marka Pola do dalekog istoka koja su prikazana kroz jazz glazbu i art film. Najprije je nastao jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka, prati Polov put od Venecije do Kine. Nakon albuma, nastaje prateći film, čija posebnost leži upravo u činjenici da je nastao na temelju glazbe, a ne obratno, te ga autori nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom. U svojoj izvedbi pak, opet su glazbenici ti koji hvataju tempo s filmom.

 

Album u izdanju Croatia Recordsa objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola od Venecije do Kine, put koji autori prolaze još jednom u današnjem vremenu, te tako nailaze na granice, rat za naftu, medijsku propagandu, uništenje okoliša, klimatske promjene i siromaštvo koje neobično podsjeća na trenutno stanje u Hrvatskoj, pa je tako i sam Marko Polo u ovom filmu u vremenski distorziranoj ulozi imigranta i izbjeglice. Ovaj eksperimentalni film je poput jazza nastajao često improvizirano i u hodu, naglasak je stavljen na motive, koji su se naknadno spajali u zaokruženu priču.

U nedjelju će nas na „duhovnu tržnicu“ povesti Vedran Ružić za kontrabasom, Pavle Miljenović na gitari i Adriano Bernobić za bubnjevima, a kao poseban gost pridružiti će im se mladi vibrafonist Šimun Matišić, ovogodišnji dobitnik Porina u kategoriji Najbolja izvedba jazz glazbe. Tijekom koncerta na velikom platnu paralelno će se prikazivati film Spiritual Market redatelja Ire Tomić i Johna Karduma. Karte po cijeni od 20kn možete nabaviti na blagajni Art-kina ili online na: https://www.ulaznice.hr/web/ctl_evt.jsp?act=prostor&a=1&p=3300&t=67

Iduća projekcija i koncert održati će se u petak 21.04.2017. u Puli u Kinu Valli u sklopu festivala Verse.

 

Web stranice autora:

www.vedranruzic.com

http://ira-john.tumblr.com/

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja