Tomson Highway u Rijeci

Tomson Highway u Rijeci
Datum objave:
27.04.2017.

Tomson Highway: Songs in the Key of Cree
kabaret / koncert

Filodrammatica (velika dvorana), Korzo 28/1, Rijeka
utorak, 2. svibanj 2017., 20 sati.U sklopu europske turneje koja uključuje deset izvedbi u sedam zemalja tijekom dvadeset i jednog dana, višestruko nagrađivani kanadski pisac, skladatelj i glazbenik Tomson Highway održat će u utorak 2. svibnja 2017. u velikoj dvorani FIlodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) koncert pod nazivom Songs in the Key of Cree, koji će započeti u 20 sati.

Dvanaest pjesama koje je Highway tijekom života napisao za svoje mjuzikle otpjevat će izvanredna peruansko-kanadska pjevačica kabareta Patricia Cano u pratnji jazz saksofonista Marcusa Alija i samog Tomsona Highwaya na glasoviru.

Ono što pjesme čini jedinstvenima njihovi su tekstovi na indijanskom jeziku Cree, najrasprostranjenijem urođeničkom jeziku u Kanadi iz kojeg potječu mnoga imena poznatih kanadskih lokaliteta i gradova kao što su Winnipeg, Manitoba, Saskatoon, Saskatchewan, Chicoutimi, Quebec i Ottawa.

Pjesme su skladane u stilu kabareta, a osim jezika Cree koji je izrazito ritmičan i pogodan za korištenje u stvaranju glazbe, neke će pjesme biti otpjevane na engleskom i francuskom jeziku.

Po završetku koncerta, riječka spisateljica Željka Horvat Čeč razgovarat će s Highwayem o njegovom višegodišnjem radu.

Tomson Highway rođen je na snježnim nanosima na granici Minitobe i Nunavuta u obitelji nomadskih lovaca na karibue. Uživa međunarodnu karijeru, a njegove kritički hvaljene predstave poput The Rez Sisters, Dry Lips Oughta Move to Kapuskasing, Rose, Ernestine Shuswap Gets her Trout, te roman Kiss of the Fur Queen, osvojile su brojne nagrade diljem svijeta. Smatran jednim od najvažnijih kanadskih pripovjednih autora, Highway je prvi pisac urođeničkog porijekla koji je primio Orden Kanade, najveće priznanje te zemlje. Časopis Maclean's uvrstio ga je 1998. godine među sto najvažnijih ljudi u kanadskoj povijesti.

Ulaznice po cijeni od 50 kuna, odnosno 30 kuna za studente i učenike, mogu se kupiti u pretprodaji u Dallas Music Shopu (Splitska 2a, Rijeka), te u Filodrammatici jedan sat prije početka koncerta.


Više o koncertu saznajte na linku.Organizatori: Drugo more i Vijeće mladih Benčić

Powered by: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture

Program su podržali: Zaklada "Kultura nova", Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka - Odjel za kulturu.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja