Održana Nagrada Status 2017.

Održana Nagrada Status 2017.
Datum objave:
10.05.2017.

21. dodjela Nagrada Hrvatske glazbene unije STATUS, glazbenicima koji su se svojim radom, vještinama, talentom i vrhunskom glazbenom izvedbom posebno istaknuli u prošloj diskografskoj i koncertnoj godini, po osmi put održana je u Rijeci, a domaćin dodjele bila je HGU Podružnica 3 Rijeka.

Na već tradicionalnoj lokaciji, u riječkom Pogonu kulture (na Sušaku), okupili su se ljubitelji instrumentalnog zvuka koji su uživali u nastupima vrhunskih instrumentalista. Glazbeni program, kao i uvijek, očarao je prisutnu publiku i potvrdio izniman talent nagrađenih instrumentalista.

Nagradu Status dodjeljuje Hrvatska glazbena unija za iznimne glazbene izvedbe i postignuća u pop/rock, urbanoj, narodnoj, etno i jazz glazbi, a o pobjednicima su odlučili članovi komisija koje čine poznati i priznati hrvatski glazbenici i producenti. Prestižna nagrada, ove godine, dodijeljena je u ukupno 16 kategorija različitih instrumenata i stilova, a takvo priznanje od struke posebna je čast svakom glazbeniku.

Istaknimo samo neka imena prijašnjih dobitnika, redom vrhunskih glazbenika: Boško Petrović, Miljenko Prohaska, Matija Dedić, Elvis Stanić, Saša Nestorović, Hrvoje Rupčić, Boris Leiner, Vedran Božić, Igor Geržina, Marko Ramljak, Nedeljko Ivković-Kilmister, Davor Križić, Henry Radanović, Stjepan Hauser, Joseph-Joe Kaplowitz, i mnogi drugi koji predstavljaju ono najbolje čime se hrvatska glazbena scena može pohvaliti. Nakon večerašnje 21. dodjele popisu vrhunskih instrumentalista priključila su se i 17-torica nagrađenih.

Kao i ranijih godina, domaćini, članovi HGU Podružnice 3 Rijeka,
priredili su glazbene minute iznenađenja, uz nastupe:
- Porinom nagrađenog Vedran Ružić Project - "Tanac z triljun" i
- premijernog nastupa i najave novog Ivan Pešut Project sa skladbom "Egocentric".

Prezenterice su izazvale posebnu pozornost... sve redom uspješni i rado slušani riječki ženski vokali od rockerskih (Ana Kabalin, Lidija Strika), klapskih (ženska klapa Luka), kantautorskih (The Blondes), glasovi sa Voica (Eni Jurišić, Božidarka Matija Čerina), i Porinom nagrađivane (E.N.I. Nikolina Tomljanović i Antonela Doko). Kroz program prisutne je vodio glazbenik Mario Lipovšek - Battifiaca.

Nagrada Status održava se uz pokroviteljstvo
Ministarstva kulture RH i HUZIP.

Dobitnici Statusa u jazz kategorijama:

Kategorija br. 1 / Saksofon - MARIO BOČIĆ

Kategorija br. 2 / Truba - BRANKO STERPIN

Kategorija br. 3 / Električna gitara - nagrada “Damir Dičić” - ELVIS PENAVA

Kategorija br. 4 / Klavir - JOSEPH Joe KAPLOWITZ i ZVJEZDAN RUŽIĆ Zwecky

Kategorija br. 5 / Kontrabas / Bas gitara - ZVONIMIR ŠESTAK

Kategorija br. 6 / Bubnjevi - JANKO NOVOSELIĆ

Kategorija br. 7 / Trombon - LUKA ŽUŽIĆ

Kategorija br. 8 / Ostala glazbala - ŠIMUN MATIŠIĆ - Vibrafon

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja