Pierre Dørge & New Jungle Orchestra u Zagrebu

Pierre Dørge & New Jungle Orchestra u Zagrebu
Datum objave:
10.05.2017.

Dansko veleposlanstvo vas poziva na jedinstveni jazz koncert Pierre Dørge & New Jungle Orchestra 19. svibnja u Muzičku akademiju gdje će velikani danske ali i svjetske jazz i world music scene drugi put za redom nastupati u Zagrebu. Nakon prošlogodišnjeg koncerta i dvorane krcate ljubiteljima ovog specifičnog jazz izričaja članovi New Jungle Orchestra nisu dugo razmišljali o ponovnom dolasku i obećali ovogodišnji koncert obogatiti, kako kažu,  iznenađenjima koja hrvatska publika još nije imala prilike vidjeli u Zagrebu.

Pierre Dørge  je jedan od najplodnijih jazz autora na danskoj sceni ali i šire. Počeo je eksperimentirati s modernim jazzom još početkom 60-ih godina prošloga stoljeća, a s godinama razvio istančan ukus i radoznalost za zvuk koji dolazi ili iz drugih žanrova ili kultura. Elementi europske, azijske, afričke i afro-američke glazbene tradicije čvrsto su povezani u glazbi ovog autora.

New Jungle Orchestra na sceni su od 1980., a nazivaju se prema legendarnom zvuku „džungle“ ranog Duke Ellington orkestra čije su neke od tema obradili i NJO. U glazbenom karakteru NJO-a također se mogu čuti zvuci još nekoliko velikana kao izvor vječne inspiracije: Charles Mingus koji je tražio eksperimentalni zvuk s velikim bendovima; Gil Evans s vrlo kompleksnim melodijama na rasponu između snage i nereda do nježno složenih struktura te ironičnog cabaret izričaja Carle Bley. Spomen ovih imena ukazuje na razinu inovativnosti i umijeća koje su u svojih 35 godina postojanja pokazali članovi New Jungle Orchestra, a njihov glazbeni karakter najviše se odražava u originalnosti, punini zvuka i kombiniranju žanrova. Mnogi kritičari opisuju ih kao jednu od najzabavnijih i najnepredvidivijih World Music skupina na današnjoj globalnoj glazbenoj sceni.

 

U uglednom američkom glazbenom časopisu, Down Beat, novinar Bill Shoemaker piše:

"Danski gitarist svojim zvukom dodaje egzotične nijanse ritmički živoj glazbi koja je istovremeno sofisticirana i dostupna. Pierre Dørge i New Jungle Orchestra, svojim glazbenim karakterom, kao jedan od velikih bendova, jedinstven je u svijetu u posljednjih deset godina po snazi angažiranja svoje publike prilikom nastupa uživo. "

 

Članovi New Jungle Orchestra:

Pierre Dørge (Danska) dirigent/gitara; Gunnar Halle (Danska) truba; Jakob Mygind (Danska) saksofoni; Anders Banke (Danska) bas klarinet i saksofon; Kenneth Agerholm (Danska) trombon; Irene Becker (Danska) klavijature; Thommy Andersson (Švedska) kontrabas; Ayi Solomom (Gana) perkusije; Martin Andersen (Danska) bubnjevi.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja