Nestorović i Stanojkovski nastupili u Etnografskom muzeju Split

Nestorović i Stanojkovski nastupili u Etnografskom muzeju Split
Datum objave:
11.05.2017.

Kako se radi „korak naprijed“

 

U subotu 6. svibnja, u osvit Sudamje kojoj je nastup i posvećen, u Etnografskom muzeju Split bili smo počašćeni fantastičnim koncertom dua "Expression" koji čine Saša Nestorović na sopran saksofonu i Darko Stanojkovski Grappone na udaraljkama. Koncert je, kako i priliči, počeo točno u 11,02 sati a završio je sa zvonima Svetog Duje točno u 12.

Koncert je zamišljen kao završni dio glazbene radionice "Umijeće improvizacije" koja se već treću godinu zaredom održavala u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, od 03. - 06. svibnja.
Dvojac je izveo skladbu "Kada će doći Taj dan? / When That Day Will Be Mine?" (inspirirana pjesmom Bhaktivinode Thakure "Kabe habe, bolo?"), autora Darka Stanojkovskog Grapponea. Saša Nestorović je ovom prigodom krenuo "korak dalje" u glazbenome smislu, što je za njega zapravo vrlo teško, jer se od čovjeka naprosto očekuje da sve zna o jazzu i klasičnoj glazbi pa se u tim idiomima teško može naći prostora za iskorak.

Obojica su savršeno kontrolirali svoja glazbena ega (bez kojih, uostalom, ne postoji dobar glazbenik) i sve odsvirane note stavili u funkciju pjesme. Ne sumnjamo da su mogli odsvirati sve ljestvice i ritmove ovoga svijeta, ali ne. Točno ono što je skladba zahtijevala - a to je stvaranje mističnog ugođaja - glazbenici su i ostvarili.

Teško je reći što smo to slušali – etno jazz ili world music. U svakome slučaju, bio je to fantastičan primjer suvremene glazbe u ideji, koncepciji i izvedbi. Bravo.

Oni koji nisu bili na nastupu ove dvojice majstora mogu sve vidjeti i čuti na Youtube-u. (adresa https://youtu.be/exF1ZwVv_HY ).

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja