"Spiritual Market" Vedrana Ružića u Splitu, Samoboru i Omišlju

Datum objave:
13.05.2017.

Jazz karavana ide dalje i tako će projekt "Spiritual Market" Vedrana Ružića biti prezentiran u Splitu u kinu Zlatna vrata povodom Split spot festivala uz podršku SKC-a Rijeka. Nakon toga slijedi 13. jazz festival Samobor gdje će nastupiti u samoborskoj kino dvorani nakon čega odlaze na more svirati na moćnim Mirinama u Omišlju.  

20.5. u Splitu, 25.5. u Samoboru te 27.5. u Omišlju!

Spiritual Market objedinjuje autorski jazz album i art film, inspirirane zapisima putovanja Marka Pola
 
 
Spiritual Market novi je autorski Porinom nagrađeni jazz album mladog glazbenika i slikara Vedrana Ružića. U ovom je umjetničkom projektu Ružić napravio iskorak pa je note pretvorio i u vizualnu umjetnost, istoimeni art film. Glavna mu je misija spajanje različitih umjetnosti pa tako za sebe kaže da dok slika vidi glazbu, a dok svira čuje boje. Glazbi i slikarstvu odlučio je pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost, a kao rezultat nastao je  projekt „Spiritual Market“ inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na dalekom istoku.
 
Najprije je nastao jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka, prati Polov put od Venecije do Kine. Album objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Uz Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu - Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Miljenović na gitari, dok je tri je skladbe gostovao Mario Biočić na saksofonu.
 
Nakon objave albuma uslijedio je drugi dio projekta, snimanje filma koji tematski i vremenski prati cijeli album, a zajedno s Vedranom režirali su ga i osmislili John Kardum i Ira Tomić, autori videospota s Ružićevog prvog albuma „Night Speaking“.
Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Tako se uz Kineski zid, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola kroz cijeli film pojavljuju motivi imigranata, ratova za naftu, medijske propagande, klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih borbi samih autora poput skepticizma u biranju novih puteva i optimističnih ili pesimističnih pogleda na svijet. Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim te ga autori nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom. „Sretan sam što mogu kombinirati različite umjetnosti i u tome postavljati svoja pravila. Ovo je veliki izazov za nas kao glazbenike te vjerujem da će biti poseban osjećaj doživjeti izvedbu ovog projekta uživo budući da će se film prikazivati na velikom platnu, dok će jazz kvartet svirati na pozornici. Upravo je ta sinteza ono što ja nazivam konceptualnom i konceRtualnom umjetnošću.“, istaknuo je Ružić.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja