Rovinj Spring Jazz

Rovinj Spring Jazz
Datum objave:
16.05.2017.

ROVINJ SPRING JAZZ

PROGRAM

17.5.2917.

MATIJA DEDIĆ- klavir
ŠIMUN MATIŠIĆ- vibrafon

Iako rijetko nastupaju zajedno, pijanist Matija Dedić i vibrafonist Šimun Matišić stekli su status respektabilnog dua na našoj jazz sceni. Njihovi su koncerti redovito popraćeni ovacijama publike i hvalospjevima kritičara. Naime, njihov je pristup od početka bio blizak estetici klasične glazbe što se očituje u virtuoznosti, zvuku, ugođaju, načinu glazbenog razmišljanja...
Obojica  su autori – Dedić je svoj autorski rad dokumentirao na mnogim izdanjima, a Matišić na svojem prvom CD-u »Jazz Nocturno« iz 2010., no Šimun i Matija povezani su konstantnom ritmičkom igrom u kojoj se nadopunjuju raznim idejama, neprestano komuniciraju i baziraju svirku na međusobnom slušanju, uvažavanju, prilagodbi poticaju i povjerenju. Obojica imaju sklonost otvorenijim formama te suvremenijem pristupu harmoniji, što njihovu priču čini zanimljivom za publiku.
Dedić svakim nastupom dokazuje svoje vrhunsko umijeće, a Matišić iskazuje nevjerojatnu muzikalnost i glazbenu zrelost koju je posebno pohvalio i veliki Boško Petrović.
Obojica su sjajni solisti, improvizatori koji se nadopunjuju u glazbenim dijalozima, ne upadaju jedan drugom u riječ, postavljaju pitanja i odgovaraju, potiču jedan drugoga... Njihove se izvedbe razvijaju postepeno, imaju glavu i rep, dinamične su, uzbudljive, razigrane, uzbudljive, bravurozne...
Koncerti su im koncipirani jako »free«. 
Unatoč tome što imaju dogovorene forme samih skladbi, svaki puta nešto mijenjaju, od uvoda, krajeva, sola... Svaki je koncert jedna vrsta istraživanja za sebe. 

18.5.2017.

B's FUNstallation

Zvonimir Bajević – truba
Miron Hauser – trombon
Luka Žužić – klavir
Mario Bačić – saks
Goran Rukavina – bas
Adriano Bernobić – bubanj

Jazz sekstet pod nazivom B's FUNstallation je vrhunska slovensko-hrvatska ekipa glazbenika mlađe hrvatske jazz generacije koje je 2012. okupio trubač Zvonimir Bajević.
U svirci B’s FUNstallationa čuti ćete kako dobro zvuči kolektiv glazbenika koji se poznaju i već jako dugo surađuju. Njihov projekt u velikoj je mjeri zaslužan za opstanak živahne i svježe jazz scene u Hrvatskoj.
Sudjelovanje svih članova u različitim projektima poput Elvis Stanić Group, Jazz Me Do Quintet, Satellite Quartet, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Jazz Orkestar HRT-a, HGM Jazz orkestar Zagreb te doista dugim nizom projekata i glazbenika s kojima su članovi B’s FUNstallation surađivali i ostvarivali svoju glazbenu afirmaciju, doveo je do potrebe za stvaralačkim i poprilično osobnim izričajem. Tako nastaje njihov diskografski prvijenac B’s FUNstallationa nazvan „Sixto“. Premda album nije doslovno glazbena posveta dugo zaboravljenom američkom kantautoru Sixtu Rodriguezu o kome je snimljen dokumentarc „Potraga za Sugar Manom“ (2012) Malika Bendjelloula, naslovna skladba trombonista Mirona Hausera nadahnuta je upravo tim filmom.
Skloni improvizaciji i instrumentalnim bravurama uspjeli su postići prepoznatljiv zvuk čija su okosnica boje koje stvaraju aranžirane sekcije puhača i atmosfere pjesama koje se kreću od svojevrsnog latino prizvuka prema tradicionalnije orjentiranom zvuku jazza.

19. 5. 2017.

THANA ALEXA PROJECT

Thana Alexa - vokal
Carmen Staaf - klavir
Noam Wiesenberg - kontrabas
Francesco Ciniglio - bubnjevi

Thana Alexa Project
Thana Alexa je voditeljica sastava, pjevačica, skladateljica i aranžerka hrvatskih korijena iz New Yorka. Godine 2015. za diskografsku je kuću Harmonia Mundi Jazz Village objavila album “Ode to Heroes”. Na CD su uvrštene njezine skladbe i vokalne obrade jazz standarda: “Footprints” Waynea Shortera, “Goodbye Pork Pie Hat” Charlesa Mingusa i “Take 5” Paula Desmonda. U izvedbama je ostvarila uzbudljive glazbene razgovore s članovima njezina sastava, cijenjenim glazbenicima kao što su bubnjar Antonio Sanchez, koji je uz nju koproducent albuma, saksofonisti Donny McCaslin i Lenart Krečić, basisti Scott Colley i Jorge Roeder, pijanist Sergio Salvatore i vibrafonist Christos Rafalides. Alexa je stalna članica sastava Migration Antonia Sancheza, dugogodišnjeg suradnika Pata Methenyja i dobitnika Grammyja za glazbu što je napisao i izveo za film “Birdman”. Kritičari uglednog časopisa DownBeat 2016. su ju uvrstili na listu jazz pjevačica u usponu karijere, 2014. je zauzela prvo mjesto među vokalistima na Made in NY Jazz Competitionu, a 2011. je bila nominirana za nagradu Porin u kategoriji Najbolje jazz skladbe, za skladbu “Siena” koju je napisala za album “Friends” Matije Dedića.
Thana je jazz, blues i R&B pjevačica, skladateljica i aranžerka, čiju je nadarenost cijenio Boško Petrović, a oduševljava autorskim pjesmama i spontanima dijalozima s instrumentalistima.

Svi koncerti počinju u 21 sat
ULAZNICA:
90kn - individualna
70kn - grupna (4 osobe)
50kn - umirovljenici
Mladi do 18 godina ulaz besplatan

Prodaja ulaznica:
u MMC-u sat vremena prije koncerta

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja