11. Last Minute Open Jazz Festival 2017.

11. Last Minute Open Jazz Festival 2017.
Datum objave:
26.05.2017.

Utorak, 01.08.2017. - Petak, 04.08.2017.

Tomislav Pavleka, vlasnik kultne Jazz konobe Kamene priče iz Bala, otkriva ekskluzivno za portal bale-valle.com pojedinosti o predstojećem, 11. po redu, Last Minute Open Jazz Festivalu.

Koliko ja znam, ovo je jedini jazz festival u Istri i Hrvatskoj koji ne samo da opstaje, nego se i razvija već 11 godina bez sponzora?

Ovogodišnji festival jedanaesti je po redu i jedini je takav festival u Hrvatskoj koji je opstao toliko godina bez ijednog sponzora. Financira ga konoba Kamene priče, Općina Bale, a ponekad i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Kako nam je to uspjelo i još smo živi, ne znamo. Tijekom tih godina pa sve do danas kroz Bale je prošlo preko 800 glazbenika iz čitavog svijeta. Oni su danas naši ambasadori. Dobar glas o malom istarskom mjestu koje nekoliko dana živi jazz pročuo se do daleka svijeta. New York, Rio, Amsterdam itekako znaju za male Bale. Ucrtani smo na vječnu kartu onih koji su pridonijeli razvoju jazza i glazbene kulture uopće.

Kako ste uspjeli u Istru i Bale privući toliko vrhunskih glazbenika? Neki od njih su dobitnici Grammy nagrada, oskarovci…?

Kroz godine rada surađivali smo s Austrijskim kulturnim forumom, Veleposlanstvom SAD-a, mađarskom vladom, Uredom predsjednika Josipovića koji nam je bio dugogodišnji pokrovitelj, s Cambridge Jazz Festivalom, Festivalom jazza u Lisabonu, s mnogim jazz glazbenicima i profesorima po svjetskim konzervatorijima. Kod nas su nastupali dobitnici Grammy nagrada, oskarovci, sva sila svjetskog jazza koja je nama bila sklona. Neki su dolazili zbog umjetnosti, a neki su nas zaobišli. Oni koji su bili naši gosti, a velika su svjetska imena, obično su svirali besplatno. Tek za hranu i spavanje. Čudni su jazzeri. Pravi jazz glazbenici nikada nisu pitali za cijenu, došli bi i platio bih im cijenu giga u Barceloni ili Amsterdamu. Oni manje poznati obično bi bili skuplji. Osobno je jazz festival oformio sjajnu grupu profesionalaca koji sada rade posvuda.

Festival se ne odvija samo u Balama. Jazz priča se iz Istre širi na Dalmaciju i otoke….

Spremni smo u nekoliko dana organizirati dobar festival bilo gdje. Tako već 5 godina organiziramo festival u Veloj Luci na Korčuli, a od prošlog ljeta, baš u inat daljini, i na najudaljenijem pučinskom otoku, Lastovu. Na Lastovu smo sjajno prihvaćeni. Želja nam je izmiješati tradicije, pomoći manje razvijenim mjestima i darovati svoj rad u nešto dobro i evolutivno.

Što nam spremate za 11. Last Minute Open Jazz Festival koji će se održati od 1. do 4. kolovoza 2017. godine u Balama?

Ove godine naš festival bit će prepun iznenađenja, a jedno ću vam sada ekskluzivno za bale-valle.com i otkriti. Osnovat ćemo naš orkestar pod imenom Kamene priče Jazz Orchestra.

3. kolovoza ćete imati priliku poslušati našu selekciju i repertoar, a svima koji tih dana budu s nama u Balama zasigurno će ostati u trajnom sjećanju.

Jedanaestu godinu za redom, od 1. do 4. Kolovoza, Bale u Istri će biti mjesto koje živi jazz, mjesto iskrene ljubavi prema glazbi. Dobrodošli u naše gnijezdo glazbe i mira.

S Tomislavom Pavlekom, direktorom festivala
razgovarao Slaviša Srdić

(Preuzeto s portala Bale Valle)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja