Razgovor s Karlheinzom Miklinom

Razgovor s Karlheinzom Miklinom
Datum objave:
13.06.2017.

Karlheinz Miklin

            Kako ste osmislili program koji ćete izvesti na koncertu u Zagrebu?
            - Djelomično ćemo izvoditi pjesme koje su za naš sastav već “povijesne”, koje sviramo od početka djelovanja, ali još uvijek su na našem repertoaru. Ostale su skladbe novije, svirao sam ih u različitim postavama, a sad sam priredio aranžmane za izvođenje sa sekstetom. Pokušavam pronaći neki prostor u kojem naši mladi članovi mogu pokazati svoje velike sposobnosti. To je svakako razlog zašto želim svirati s njima.
            Zašto volite igrati u Zagrebu, u gradu u kojem ste svirali već puno puta?
            - Zagreb je bio prvo “međunarodno” mjesto na kojem je moj sastav nastupio, vrlo brzo nakon njegovih početaka. Bošku Petroviću se očito svidjela naša glazba i zato nas je vrlo često pozivao na nastupe, još krajem 1970-ih. S vremenom smo svirali na nekoliko festivala, sudjelovali u snimanjima ploča, a ja sam često surađivao s lokalnim glazbenicima kao što su Mario Mavrin, Damir Dičić te sam Boško. Također vrlo brzo sam počeo raditi na Ljetnoj jazz školi u Grožnjanu. Sada možete vidjeti puno mladih profesionalaca na lokalnoj sceni koji su stekli obrazovanje u Grazu. Želim spomenuti da uvijek postoji velika potpora Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, na čemu sam im vrlo zahvalan. Dakle, pupčano sam povezan s ovim gradom, više nego s većinom drugih gradova u kojima sviram.
            Kako gledate na austrijsku jazz scenu danas?
            -Austrijska je scena vrlo bogata. To je vezano uz dobro obrazovanje koje mladi glazbeniuci mogu steći na jazz odjelima akademija u mnogim austrijskim gradovima. Imamo dobru ravnotežću između konvencionalnih “profesionalnih” glazbenika koji slijede tradicionalni put u jazzu i drugim kreativnim glazbenicima koji su odstupili od “klasičnog” jazz razvoja, da tako kažem. Nije sve “savršeno”, ali postoji mnogo svježe nove glazbe, što se vrlo dobro uklapa u moje mišljenje da jazz mora ići dalje, da ne može zaostati u prošlosti. Mora postojati mjesto za sve, čak i ako mi se nešto od toga ne sviđa.
            Čime ste trenutno najviše zaokupljeni?
            - Imam vrlo malo interesa osim glazbe. To je ono što sam činio tijekom čitavog života i nadam se da ću nastaviti dokle god budem mogao. Zapravo, danas, više nego ikad, volim svirati. Ali na sreću, osim sa svojim stalnim poslom, sretan sam životom s mojom stalno rastućom obitelji koja mi pruža veliku radost. Dobre su šanse da vidim svoje prapraunuke.

Davor Hrvoj

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja