Svijet jazza: Pat Metheny u Zagrebu

Svijet jazza: Pat Metheny u Zagrebu
Datum objave:
14.06.2017.

Svijet jazza: Pat Metheny u Zagrebu

srijeda, 21. 06. 2017. HTV3 od 21:40

Veličanstveni američki jazz gitarist Pat Metheny sa svojim je novim kvartetom u sklopu svjetske turneje 2. lipnja 2017. posjetio i Zagreb. Naša ekipa razgovarala je s njim i članovima sastava, profinjenom malezijskom basisiticom Lindom Oh, mladim pijanistom Gwilymom Simcockom i trenutno sigurno najpoznatijim i najboljim svjetskim jazz bubnjarom Antoniom Sanchezom. Glazbenici govore o turneji, publici i razlozima bavljema jazzom, a Pat Metheny, kao stari znanac naše publike, sjeća se i svog prvog koncerta u Zagrebu, iz sredine sedamdesetih godina. U emisiji pogledajte kakva je bila atmosfera na koncertu u dvorani Lisinski i zašto je Pat Metheny jedan od najutjecajnijih svjetskih jazzista zadnjih četrdeset godina.

urednica Melanija Pović Jagarinec

facebook/SvijetJazza

e-mail: jazz@hrt.hr

 

Svijet jazza: Pat Metheny

 

Nema mnogo glazbenika u povijesti jazza koje ćete nakon svega par taktova odmah prepoznati, bez obzira sviraju li ono što znate otprije, ili nešto vama sasvim novo. Pat Metheny upravo je takav glazbenik. U njegovom čudesnom gitarističkom umijeću isprepliću se virtuozna tehnika i širok dijapazon smjerova koje istražuje, ali i erudicija i dosjetljivost koji su toliko važni u jazzu. No, iznad svega, tu je taj njegov prepoznatljivi ton.

Pat Metheny stari je znanac hrvatske publike. Nevjerojatno, ali prvi je puta nastupio u Zagrebu još sedamdesetih godina, na Muzičkom salonu SC-a, u vrijeme kad je tek postao jedna od perjanica upravo stasale njemačke diskografske kuće ECM. Iako još vrlo mlad, već je bio svjetska zvijezda, vizionar koji je gitarom krenuo u neke nove vode.

Svjetska ga je glazbena scena odmah prepoznala. Ta, on je sa samo devetnaest godina već predavao na prestižnom Berkleeju i svirao s Gary Burton kvartetom! Nakon toga je oformio grupu s kojom je izvanredno uspješno posvuda gostovao, a ono što je svirao rado se slušalo i među jazzistima i među rockerima, od klubova do stadiona. Nikad se nije smirio u nekom od stilova, nizao je kojekakve projekte, od easy listening kulisa do free jazza i svirao u duetima, trijima, kvartetima i kvintetima, uvijek s vrhunskim glazbenicima. Od Jaca Pastoriusa i Ornettea Colemana, preko Chicka Coreae, Davea Hollanda, Roya Haynesa, Jarretta, Webera i nebrojeno drugih svjetskih jazz zvijezda, kao i mlađih glazbenika koji bi pronašao dok su još bili u usponu.

Opet s novim sastavom, upravo je na svjetskoj turneji koja u kontinuitetu traje već gotovo pola godine. Uz svog sada već starog suradnika Antonija Sančeza, jednog od najboljih i najtraženijih jazz bubnjara na svijetu, složio je kvartet s mladim pijanistom, Welšaninom Gwilymom Simcockom i profinjenom basisticom, Maležankom Lindom Oh.

Na zagrebačkom koncertu, 2. lipnja pred punom dvoranom Lisinski, Metheny se odlučio na prosviravanje vlastite pjesmarice, ali na, naravno, nov način. Svirao je nekoliko gitara, od one pikaso gitare s 42 žice, do raznih standardnih koje je mijenjao ovisno o tome kakav je zvuk želio postići, od garažnih rifova i fussiona do istančanih pasaža i čudesnih solo dionica.

Je li Pat Metheny danas najveći jazz gitarist na svijetu? Možda i nije, ali najpopularniji svakako jest. Tome svjedoči monumentalna diskografija i 20 milijuna prodanih albuma, golemi utjecaj na razvoj jazza u posljednjih četrdeset godina, ali i čak dvadeset nagrada Grammy kojima se u jazzu malo tko može pohvaliti.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja