Rab Jazz Fest najavljuje prve izvođače

Rab Jazz Fest najavljuje prve izvođače
Datum objave:
03.07.2017.

Glazbena slika ovogodišnjeg Rab Jazz Festa je sasvim jednostavna - pretvoriti vaš dolazak na Rab u vlastiti mali festival, pružiti originalno i novo iskustvo te stvoriti izniman ambijent koji će pokazati svu posebnost ljetne pozornice u gradu bogatog povijesnog i kulturnog nasljeđa.

Osim upečatljivih koncertnih lokacija podno četiri znamenita zvonika, organizatori festivala i ove godine ostaju vjerni konceptu u kojem se pri odabiru izvođača rukovode ponajprije originalnošću i posebnošću izvođača, pa će tako ove godine publika imati prilike u sklopu četiri koncertne večeri doživjeti jedinstvene priče s izvođačima sa svjetske i domaće glazbene scene.

Most između prošlosti i budućnosti, klasike i moderniteta, lokalnog i globalnog u programskom sadržaju Rab Jazz Festa imat će svog predstavnika u iznimno talentiranom kontrabasistu i slikaru Vedranu Ružiću i njegovom Triju. Njegov posljednji album “Spritual Market”, popraćen vizualnom dimenzijom izuzetnog filma u režiji sjajnog tandema Ira Tomić i John Kardum, zamišljen je kao Ružićeva glazbena posveta putovanjima Marka Pola, a u gradnji ove zanimljive priče na umjetničkoj sceni kao idealni suputnici pokazali su se virtuozni članovi njegovog sastava, Adriano Bernobić (bubnjevi) i Pavle Miljenović (gitara), uz gostovanje briljantnog saksofonista Marija Bočića.


'Spiritual Market' je projekt koji prije svega spaja umjetnosti na način da, dok sviramo jazz koncert paralelno prikazujemo art film rađen po istoimenom albumu za koji smo ove godine osvojili prestižnu nagradu Porin za najbolji jazz album. Ono što ovaj projekt nudi jest audio i vizualna jazz improvizacija, auditivno putovanje Marka Pola prema Istoku koje na platnu prate simbolički prikazi suvremene svakodnevnice. Dok glazbeno putujemo kroz mora, pustinje, Mongoliju, pa sve do Kine, kroz eksperimentalni film na toj ruti putovanja prati nas podizanje razine mora, borba za naftu, kineskinje u pustinji, pa i Kineski zid koji smo pri snimanju zamijenili Stonskim zidinama. Nadam se da smo vas barem malo zaintrigirali... Veselimo se dolasku na Rab kako bismo ovoljetnu turneju projekta zaokružili upravo na ovom odličnom jazz festivalu!“ (Vedran Ružić)


Jednom od najzanimljivijih pojava na jazz, ali i glazbenoj sceni općenito, svakako se može smatrati još jedan gost Rab Jazz Festa - electric jazz kvartet Chewbakka 4. Iza ovog imena krije se itekako cijenjena skupina glazbenika – gitarist Ante Gelo, basist Vladimir Samardžić, Dalibor Dado Marinković na bubnjevima te klavijaturist Maasej Kovačević, koji su se umjesto uobičajenog debitanskog predstavljanja autorskim materijalom odlučili pop klasike Michaela Jacksona odjenuti u sasvim novo ruho, smjestivši poznate melodije pokojnog ‘kralja popa’ u drugačije jazz okruženje.

„Rab jazz festival je startao prošle godine i već je poprimio status ozbiljnog Jazz Festivala. Posebno me veseli to što ću ove godine svirati tamo i to u dva benda, sa dragim prijateljima - Brunom Mičetićem te kvartetom Chewbakka 4 koji će u electric jazz aranžmanima odsvirati obrade velikog Michael Jacksona.“ (Dalibor Marinković)


Iznimnom vještinom kroz sve različite glazbene jezike pliva i Bruno Mičetić - najveći domaći heavy rocker među jazzerima te najveći jazzer među heavy rockerima, kako je to precizno secirao Ivan Miočić s glazbenog portala Muzika.hr. Također ćemo se složiti da njegov neprikosnoven talent otkrivaju upravo jazz vode. Svojim hvaljenim studijskim uratkom „Beauty Of Your Soul“ , objavljenim krajem listopada prošle godine, Bruno Mičetić nas vodi na mirno i sigurno putovanje u svijet jazza, bluesa i balada, a ovogodišnji Rab Jazz Fest izvrsna je prilika da rapska publika uživo pogleda i doživi ovo nesvakidašnje glazbeno iskustvo u pratnji Sexteta u sastavu – Dado Marinković, Vojkan  Jocić, Gojko Tomljanović, Goran Rukavina, Joe Kaplowitz, Bruno Mičetić.

„'Beauty of your soul' je album koji je kod kolega, a i u široj javnosti naišao na izvrsne kritike. Čak tri skladbe s ovog albuma našle su se na soundtracku filma „Get paid, get laid & get Lucky“ što dovoljno govori o ozbiljnosti pristupa albumu cijele ekipe, a i o samom albumu. Na festivalu ćemo ove godine rapskoj publici predstaviti o čemu je riječ, a Rab Jazz Fest će biti generalna proba za nadolazeći nastup u dvorani Lisinski nekoliko dana kasnije. Iznimno mi je drago da su kolege u organizaciji, Goran Ćuk i Marin Javoran, odmah na prvu stali iza line upa festivala za ovu godinu i podržali ideju o različitosti glazbenih žanrova koje sve opet ujedinjuje glazba koju nazivamo Jazz.“ (Bruno Mičetić)

Drugo izdanje Rab Jazz Festa održati će se ove godine u razdoblju od 6. – 9. rujna, zadržavajući svoj prepoznatljiv intimni format uživanja u glazbi uz vrhunska imena jazz scene.

Rab, otok vrhunskog jazza i šampionskog turizma poziva Vas da nam se još jednom pridružite na drugom izdanju uspješnog ''Rab Jazz Festa''

POKROVITELJI:
Grad Rab, Turistička zajednica Grada Raba, Pučko otvoreno učilište Rab,
Moderato Caffe - Rab, Banova Vila - Rab

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja