Promocija ''Spiritual Marketa'' u Bad Ischlu i Salzburgu

Promocija ''Spiritual Marketa'' u Bad Ischlu i Salzburgu
Datum objave:
15.09.2017.

Promocija projekta ''Spiritual Market'' u Lehar Theatru u Bad Ischlu i u galeriji B11 u Salzburgu

 

Nakon niza koncerata na jazz festivalima, ljetnim i zimskim kinima, muzejima, galerijama i arheološkim lokalitetima po Hrvatskoj projekt ''Spiritual Market'' prezentirati će se ponovno u Austriji, no ovog puta u Bad Ischlu i Salzburgu. Kako je cilj projekta povezivanje umjetnosti, glazbi i filmu pridružujemo i izložbu slikarskih radova ''KonceRtualne umjetnosti'' inspirirane za glazbom sa albuma, a tako i fotografija sa scenama iz filma.

Prvi će se koncert održati u subotu 16.9. u Bad Ischlu u Lehar Theateru (iz 1823. godine). Tom će prilikom publika moći pogledati i poslušati projekt ''Spiritual Market'' nakon čega će moći razgledati slikarske radove i fotografije u foajeu samo kazališta. Dan kasnije održati ćemo prezentaciju filma sa glazbom sa albuma u Salzburgu  (galeriji B11) povodom skupne izložbe Cycles na kojoj prisustvuju još i  razni austrijski umjetnici.

Cilj projekta je očuvanje povijesnog značaja Puta svile prikazanog kroz apstraktni doživljaj jer kako sam autor kaže na publici je da se okrenu suverenitetu te da u spoju jazza i eksperimentalnog filma dožive sebi sam svoj značaj Puta svile. Tako je ovo jedan od prvih projekata u Hrvatskoj koji je prepoznat na široko sa svojom posebnošću povezivanja umjetnosti. Tako se doživljava sve više jazz glazba kao i film kojega puštaju paralelno za vrijeme dok sviraju koncert. Projekt „Spiritual Market“ osvojio je prestižnu i najveću hrvatsku nagradu Porin za najbolji jazz album.

Uz Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu - Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Miljenović na gitari. Nakon objave albuma uslijedio je drugi dio projekta, snimanje filma koji tematski i vremenski prati cijeli album, a zajedno s Vedranom režirali su ga i osmislili John Kardum i Ira Tomić.

Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Tako se uz Kineski zid, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola kroz cijeli film pojavljuju motivi imigranata, ratova za naftu, medijske propagande, klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih borbi samih autora poput skepticizma u biranju novih puteva i optimističnih ili pesimističnih pogleda na svijet. Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim te ga autori nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom. „Sretan sam što mogu kombinirati različite umjetnosti i u tome postavljati svoja pravila. Upravo je ta sinteza ono što ja nazivam konceptualnom i konceRtualnom umjetnošću. Zahvljajuemo se Hannesu Heideu, gradonačelniku grada Bad Ischla na organizaciji i podršci, kao i Vedrani Gracin za izložbu u Salzburgu“, istaknuo je Ružić.

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja