13. Jazz Ex Tempore

13. Jazz Ex Tempore
Datum objave:
10.10.2017.

Ovogodišnje izdanje Jazz Ex Tempore projekta bavi se istraživanjem zvukova "sjeverne tišine" - usporedbi hrvatske i norveške glazbene tradicije, izrečene jezikom jazza. Glazbenici iz dvije potpuno različite (no, u nekim segmentima čak i vrlo slične) glazbene tradicije, ispričat će svoju priču, a zatim je podijeliti i stvoriti novu glazbu, nastalu na licu mjesta, i na tragu najboljeg iz oba svijeta. Ono što ih povezuje jest zajednički jezik, jezik jazza, kojim se svi tečno koriste i govore ga svatko svojim naglaskom - stvarajući tako šaroliku i kreativnu različitost u zajedničkom izričaju i stvaranju nove glazbe.

U projektu 13. Jazz Ex Tempore sudjeluju:

MAREN SELVAAG – glasovir (Norveška)

ERLEND APNESETH - Hardanger violina (Norveška)

ELVIS STANIĆ – gitara, harmonika (Hrvatska)

ALBA NACINOVICH - vokal / live looping (Hrvatska)

MARKO LAZARIĆ – bubnjevi (Hrvatska)

VEDRAN RUŽIĆ –kontrabas (Hrvatska)

Tijekom trajanja projekta norveški umjetnici će održati dvije glazbene radionice u opatijskoj Vili Antonio i jednu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a završni koncerti  Jazz Ex Tempore banda će biti 19.10. u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u Opatiji i 20.10. u dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu.

PROGRAM

OPATIJA

17.10., 20:00 - Opatija, Vila Antonio - jazz talk – Erlend Apneseth: Hardanger violina u suvremenom jazzu

18.10., 20:00 - Opatija, Vila Antonio - jazz talk - Maren  Selvaag: Zvuci sjeverne tišine

19.10., 20:30 - Opatija, Kristalna dvorana hotela Kvarner – koncert  Jazz Ex Tempore

ZAGREB

20.10., 13:00 - Zagreb, Muzička akademija - Glazbena radionica Erlenda Apnesetha i Maren Selvaag : Sounds of the Northen Silence

20.10., 19:30 - Zagreb, Muzička akademija, Koncertna dvorana Blagoje Bersa – koncert Jazz Ex Tempore

 

MAREN MØRREAUNET SELVAAG – klavir (Norveška)

Maren M. Selvaag je mlada norveška skladateljica, pijanistica i umjetnička voditeljica.

Magistrirala je jazz piano na Norveškoj glazbenoj akademiji i diplomirala na jazz odjelu Sveučilišta u Trondheimu. Ima bogato glazbeno iskustvo, a svirala je u Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji, Latviji, Nizozemskoj, Danskoj, Kanadi, SAD-u, Južnoj Africi i Indiji, te festivalima i klubovima širom Norveške.

Godine 2014. snimila je album "Ung og Freidig" u legendarnom Rainbow studiju u Oslu.

Dok je živjela u New Yorku 2012./2013 snimila je svoj prvi CD s autorskim skladbama s basistom Eivindom Opsvikom i bubnjarem Ericom McPhersonom.

Godine 2011. objavila je svoj debi album "Raise the Curtain" s međunarodnim skladateljskim kolektivom Sound Circus.

Maren je suvoditelj Međunarodne mreže ženskih instrumentalista (International Network of Female Instrumentalists - INFI), organizacije koja nastoji nadahnuti, potaknuti i podržati što više žena u želji da postanu profesionalni instrumentalisti. INFI je otvorila školu u Mamelodu, Južna Afrika, organizirala ljetne kampove u Norveškoj i Švedskoj, te bila na turneji koja promovira slobodu žena i surađuje s mnogim školama u sjeveroistočnoj Indiji, Rio de Janeiru i Kubi.

ERLEND APNESETH - Hardanger violina (Norveška)

Erlend Apneseth jedan je od najcjenjenijih norveških svirača tradicionalne Hardanger violine. Tradicionalni instrument Apneseth je ovaj tradicionalni instrument počeo koristiti za suvremenu  improviziranu glazbu u kojoj se odlično snalazi, tako da su njegov debitantski album  Blikkspor pohvalili kako kritičari koji se bave folklornom glazbom, tako i oni koji se bave jazzom i suvremenom glazbom. 

Njegov drugi album, s bubnjarem Øyvindom Hegg-Lunde i gitaristom Stephanom Meidell om, objavljen je 2016. godine i dobio je izvanredne kritike nacionalnih i međunarodnih medija. Album je osvojio nagradu Folkelarm, a bio je nominiran i za norveški Grammy za najbolji album otvorenog žanra.

„Erlend Apneseth je virtuoz na svojoj osmožičnoj violini - Hardanger violini. On je prebire,  miluje, štipa, svija i gudi istražujući je do njezinih krajnjih mogućnosti.” – The Arts Desk

"Raznolikost raspoloženja, stilova, postavki - i sam slijed skladbi – stvoreno da očara slušatelja." - BBC Music Magazin, Jon Lusk ★★★★★

„Uvijek avanturističko, povremeno zapanjujuće, a često sablasno lijepo ”. - fRoots

ALBA NACINOVIC – vokAal (Hrvatska)

Nastupala je po čitavoj Europi s imenima poput Glauca Veniera i Scotta Kinseya (obojica nominirani za Grammy), Hadriana Ferauda, Janeka Gwizdale i Jure Pukla. Pohađala je radionice vodećih jazz glazbenika te se pojavila na brojnim nosačima zvuka, između ostalih i Porinom nagrađivanim "Sol et Luna" Elvis Stanić Groupa i "The Knightingale Cabaret" Zvjezdana Ružića te na albumu Žana Tetičkoviča “The Port Of Life”, dobitnika ASCAPove nagrade Johnny Mendel 2017. Surađivala je s Cantus Ansamblom, s Talijanskom i Hrvatskom dramom te orkestrom Opere Hrvatskog narodnog kazališta "Ivana pl. Zajca" u ulozi glumice i solo pjevačice. 2017. odabrana je od strane dirigentice Airelle Besson da bude djelom Euroradio Jazz Orchestre.

MARKO LAZARIĆ – bubnjevi (Hrvatska)

U dobi od samo 6 godina počeo je svirati bubnjeve u Puhačkom Orkestru "Lovran". Od 1996. godine profesionalno se bavi glazbom, a dvije godine nakon toga počinje svirati s Elvis Stanić Group u kojoj se zadržava do 2005. godine zbog odlaska na školovanje u glasovitu "LA Music Academy".

Po povratku prijavljuje se na audiciju za Big band HRT-a, čiji član postaje od rujna 2007. Više puta je nagrađivan Nagradom Status za najistaknutijeg bubnjara kako u jazz tako i u pop-rock kategorijama. Svirao je na mnogim jazz festivalima  i surađivao s mnogim poznatim jazz glazbenicima u zemlji i inozemstvu. Sa svojim bendom Hologram izdaje istoimeni album, na kojem se pojavljuje i kao autor, a nagrađen je i diskografskom nagradom Porin u kategoriji najbolja jazz skladba.

VEDRAN RUŽIĆ – kontrabas / bas (Hrvatska)

Vedran Ružić je jednako posvećen slikarstvu kao i glazbi. Bas gitaru počinje svirati kao tinejdžer, a 2009. boravi na jazz konzervatoriju u Klagenfurtu i odlučuje se za kontrabas. Tri godine kasnije dobija nagradu Status za najboljeg  jazz basista/kontrabasista.

Prvi samostalni autorski jazz album „Night Speaking“ objavljuje 2014. godine.

Drugi album „Spiritual Market“ nagrađen je Porinom za najbolji jazz album 2016. godine. Album prati i prvi hrvatski art jazz film kojeg su uz njega osmislili i režirali John Kardum i Ira Tomić. Album kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka prati put Marka Pola od Venecije do Kine te objedinjuje pet autorskih kompozicija, tradicionalnu mongolsku skladbu i kasnosrednjovjekovni motet u novim aranžmanima.

ELVIS STANIĆ – gitara, harmonika (Hrvatska)

Elvis Stanić je od 2005. umjetnički voditelj projekta Jazz Ex Tempore i jedan od najboljih hrvatskih gitarista i harmonikaša. Vođa je Elvis Stanić Groupa, jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.

Kao skladatelj, posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je i na području tzv. world glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj.

Osvojio je mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade za glazbenu umjetnost i kulturu (28 diskografskih nagrada Porin, 9 nagrada Status HGU,...), a 2008. godine je postao dobitnik Odlikovanja reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu.

          

Liburnia Jazz  ♫  www.liburniajazz.hr  ♫  info@liburniajazz.hr  ♫  +385 91 20 11 531

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja