Charlie Jurković Trio u Saxu

Charlie Jurković Trio u Saxu
Datum objave:
07.11.2017.

Darko Jurković Charlie Trio

Koncert u iščekivanju albuma „Dark Moments“ u zarebačkom Saxu

 

U srijedu 15. studenog, u Klubu hrvatskih glazbenika „SAX“, u Zagrebu, na programu je koncert Tria Darka Jurkovića. Riječ je zapravo o koncertu koji najavljuje skori izlazak tek snimljenog nosača zvuka ovog novog jazz Tria, čiji je osnivač i vođa Darko Jurković – Charlie, jedan od naših najnagrađivanijih i najcjenjenijih jazz gitarista, i čiju ritam sekciju sačinjavaju dva mlada, vrhunska talenta naše glazbene scene, kontrabasist Zvonimir Šestak i bubnjar Janko Novoselić.

Album koji nosi naslov Dark Moments“, snimljen je u listopadu 2017. u poznatom Studiju Moris u Zagrebu. Izdavač cd-a je SIPA Music iz Zagreba. Darko Jurković Trio izvest će na ovom koncertu kompozicije koje se nalaze na novom cd-u. Riječ je o nekoliko novih skladbi Darka Jurkovića, o obradama poznatih jazz i rock standarda, te svakako možemo izdvajati obradu pjesme  „As Tears Go By“, legendarnih Rolling Stonesa.

U sklopu koncerta, Charlie će izvesti i nekoliko solo točaka na dvije gitare istovremeno.

Početak koncerta je najavljen za 21h.

 

Darko Jurković Charlie Trio, Dark Moment's, SIPA Music. Zagreb, 2017.

 

Darko Jurković rođen je u Rijeci. Nižu glazbenu školu «Ivan Matetić Ronjgov» završio je 1979. godine na odijelu za violinu. Gitaru je počeo svirati kao samouk sa petnaest godina. Godine 1990. upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austrija). Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst» (Magistra umjetnosti).

Najčešće surađuje sa hrvatskim glazbenicima: Matijom Dedićem, Krunom Levačićem, Tončijem Grabušićem, Henryem Radanovićem, te imenima kao što su, Stefan Milenković, Goran Končar, Fabrizio Bosso, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Duško Gojković; František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser Beppe Calamosca i mnogi drugi.

Niz godina bio je član je srednjoevropskog Small Big Band-a «Europlane Orchestra», s kojim je snimio tri nosaća zvuka od kojih posljednji sa legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom.

Dobitnik je osam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008. 2015. te dvije nagrade „Porin“, jednu za instrumentalnu verziju skladbe Chico Barque, „Cantando no toro“ (2006), i za najbolji jazz album „Jazzy Bach“ zajedno sa pijanistom Matijom Dedić (2015.)

U rujnu 2016. Predstavljao je Hrvatsku na Međunarodnom festivalu Put Svile u Kini. Kao član izuzetne međunarodne putujuće družine, sudjelovao je u spektaklu koji je izveden ništa manje nego dvadeset puta za redom u raznim mjestima, od kazališta, sveučilišnih i sportskih dvorana, do „Open Air“ stadiona gradova provincije Shaanxi.

 

Janko Novoselić rođen je 1983. godine u Zagrebu. Od malih ruku i nogu glavna su mu zanimacija bili bubnjevi. Nakon završetka srednje škole upisao je jazz akademiju u Grazu, u klasi prof. Manfreda Josela, na kojoj je diplomirao 2006. godine u klasi Howarda Curtisa. Svirao je s poznatim glazbenicima hrvatske, europske i svjetske jazz scene: Miles Griffith, David Murray, Adrienne West, Gaynel Hodge(The Platters), Andy Middleton, Fritz Pauer, Tamara Obrovac, Zoran Madžirov, Elvis Stanić, Hrvoje Rupčić, Matija Dedić, Saša Nestorović, Ladislav Fidri, Boško Petrović, Miro Kadoić, Ivan Kapec, Ante Gelo, Mladen Baraković, Arsen Dedić, te mnogi drugi. Od 2008. do 2013. svirao je u grupi TBF, a surađivao je i sa LessThanAMinute, Adam Klemm Quintetom, Fine Noize ft. Miles Griffith, Vješticama, Teom Martinovićem, Trianguli Zonom, MiroKado Quartetom, Gelo/Bjelinski orkestrom. U suradnji s Elvisom Penavom vodi autorski jazz sastav Satellite koji je 2010. izdao album Take Off. Od 2007. vodi eksperimentalni projekt improvizirane elektroničke glazbe Tobogan. Trenutno je u pripremi prvi samostalni album.

 

Zvonimir Šestak rođen je 16. rujna 1988. u Zagrebu gdje trenutno i živi. Godine 2012. diplomirao je Jazz kontrabas na Kärntner Landeskonservatoriumu (Klagenfurt, Austrija) u klasi Prof. Ulrich Langthalera 2007. godine. Nakon godinu dana upisuje Universität für Musik unddarstellende Kunst Graz (Graz, Austrija), te diplomira 2012. godine kod Prof. Wayne Darlinga te stječe titulu Bachelor of Arts (BA) s pohvalama struke. U klasi Prof. Mortena Ramsbøla 2014. godine stiče titulu Master of Arts (MA) s pohvalama struke.

Od 2009.surađuje sa renomiranim glazbenicima kao što su: Amira Medunjanin, Bojan Z, Tamara Obrovac Didier Lockwood, Satoshi Inoue, Deborah Carter, Carol Cass, Simon Marlow, Klemens Marktl, Karen Asatrian,  Ante Gelo, Davor Križić te mnogi drugi.

Tokom svoje karijere održao je brojne nastupe na jazz festivalima i u koncertnim dvoranama u Kini, Macau, Hong Kongu, Norveškoj, Belgiji, Francuskoj, , Makedoniji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj...

Dobitnik je dvije hrvatske glazbene nagrade Status, dodijeljene od strane Hrvatske glazbene Unije, u kategoriji jazz glazbe za najboljeg kontrabasistu i bas gitaristu 2013. i 2015. godine.

Nagrađen je hrvatskim diskografskim nagradama Porin u kategoriji najbolje izvedbe jazz glazbe 2014. godine, najbolji album jazz glazbe 2015. godine, najbolja skladba jazz glazbe 2015. godine te najbolja izvedba jazz glazbe 2015. godine.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja