26. JazzTimeRijeka otvara svoja vrata

26. JazzTimeRijeka otvara svoja vrata
Datum objave:
21.11.2017.

Danas je u prijepodnevnim satima u prostoru Informativnog centra Grada Rijeke RI INFO održana press konferencija povodom otvaranja 26. izdanja JazzTimeRijeka festivala, najdugovječnije manifestacija jazz glazbe na Kvarneru.

Novo izdanje JazzTimeRijeka festivala, koji se diči posebno dugom i značajnom tradicijom i senzibilitetom prema ovom glazbenom izričaju, održat će se od 24. do 26. studenoga u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a povodom njegovog otvorenja prisutnima su se obratili pročelnik za kulturu Grada Rijeke, gospodin Ivan Šarar, umjetnički direktor festivala Damjan Grbac i najavljeni renomirani glazbenici ovogodišnjeg izdanja - Emir Grozdanić, Henry Radanović, Denis Razumović, Elvis Stanić i Vedran Ružić, koji su ovom prilikom predstavili aktualne glazbene projekte.

Pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, pohvalio je JazzTimeRijeka festival kao manifestaciju od iznimnog značaja, koja se kao takva svojom dugom tradicijom etablirala ne samo na razini grada Rijeke već i cijele države, te svojim predanim radom i promocijom glazbe i kulture kontinuirano napreduje iz godine u godinu. Istaknuo je pritom da je izuzetno pozitivno da je lokalna zajednica prepoznala festival kao adut kulturno-turističke ponude i da su u ovom zajedničkom cilju promocije grada na Rječini pokroviteljstvom manifestacije uključeni Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija te Ministarstvo kulture, TZ Grada Rijeke i ostali privatni sektor.

Umjetnički direktor festivala, Damjan Grbac još jednom je uputio poziv svim ljubiteljima jazza, kao i onima koji će to tek postati, da upriliče ovogodišnje izdanje JazzTimeRijeka u društvu vrhunskih inozemnih i domaćih jazz glazbenih imena. Kvalitetu glazbenog izričaja na 26. izdanju JazzTimeRijeka festivala, predstavljat će krema hrvatske i regionalne jazz scene uz posebnog gosta – Charlesa Tollivera, koji će ovom prilikom u društvu hrvatskih glazbenika izvesti najveća djela velikana jazza, pijanista i skladatelja Theloniousa Monka. Već prvu večer festivala, uz ovog renomiranog gosta, posjetitelje će osvojiti inovativni ambijentalni projekt Damjana Grbca, „Forest GIIPUJA“. Druga večer festivala rezervirana je za uzbudljivi fusion Zorana Predina i Giani Poposki Trija, te Jed Becker's blues explosion feat. Elvis Stanić, blues-rock atrakciju koja nudi izvrsnu zabavu i garantira dobar provod. Trodnevno izdanje međunarodnog jazz festivala JazzTimeRijeka zaokružuju Denis Razmović Razz i Henry Radanović, koji iz svoje glazbene radionice donose novi album „Urban Minority“, te Vedran Ružić koji na festival dolazi na krilima jedinstvenog umjetničkog projekta „Spiritual Market“.

Kao sjajan uvod u dugu i značajnu tradiciju festivala, prije tjedan dana je na riječkom Korzu ispred Gradske uprave otvorena izložba JazzTimeRijeka. Zanimljiva izložba, koja će biti postavljena do zatvaranja festivala 26. studenog, ponudit će presjek najznačajnih trenutaka 25 godina duge tradicije njegovanja jazz izričaja na riječkoj sceni zabilježenih na plakatima festivala čija su zanimljiva vizualna rješenja ovjekovječila suradnje s brojnim imenima svjetske i hrvatske jazz scene.

Uz tek otvorenu izložbu, kao zagrijavanje u novo izdanje JazzTimeRijeka festivala organizatori pozivaju sve da sutra, u srijedu 22. studenog, prisustvuju glazbenom sessionu uz mlade nade riječkog jazza povodom otvaranja trodnevnog JazzTimeRijeka festivala, a druženje je najavljeno na Botelu Marina od 20h.

Međunarodni festival jazz glazbe, JazzTimeRijeka, ove će godine svojih četvrt stoljeća duge i uspješne povijesti obilježiti objavom prigodne monografije koja će biti predstavljena u HKD-u na Sušaku u sklopu 26. izdanja festivala. Tokom tri dana održavanja JazzTimeRijeka festivala, u HKD-u bit će također predstavljena izložba fotografija, portreta jazz glazbenika, autora Davora Hrvoja, našeg renomiranog jazz publicista koji je nemjerljivo zadužio hrvatsku glazbenu povijest kao kroničar jazz zbivanja u Hrvatskoj. Izložba će biti postavljena u Atriju HKD-a, gdje će posjetitelji imati priliku prisustvovati i vođenoj prezentaciji instumenata riječkog glazbenog shopa Art of Music, predstavljanju diskografskih izdanja riječkih, hrvatskih i inozemnih izvođača na štandu Dallas Music Shopa Rijeka, a festivalske večeri biti će zaokružene glazbenim sessionima u organizaciji mladih snaga riječkog jazza pod vodstvom Zvonimira Radišića, čime se duga povijest JazzTimeRijeka festivala susreće sa svijetlom budućnosti jazza u Hrvatskoj.

 

Cijena festivalskih ulaznica iznosi 150kn za cjelokupni program, a u prodaji se nalaze i pojedinačne, dnevne ulaznice koje možete kupiti već danas, ali i tokom održavanja festivala po cijeni od 70kn. Svi programi počinju u 20:00 sati u HKD-u na Sušaku.

 

26. JazzTimeRijeka festival – raspored po danima

 

JTR, Petak, 24.11. u 20h

Damjans - Forest GIIPUJA

Charles Tolliver Tentet

 

JTR, Subota, 25.11. u 20h

Jed Becker's blues explosion feat. Elvis Stanić

Zoran Predin & Giani Poposki Trio

 

JTR, Nedjelja, 26.11. u 20h

Denis Razmović Razz i Henry Radanović

Vedran Ružić – „Spiritual Market“

 

Prodaja ulaznica vrši se na svim prodajnim mjestima Entria i na www.entrio.hr. Kompletan raspored koncerata i popratnih događanja 26. Jazz Time Rijeka pronađite na službenoj stranici festivala - http://www.jazztimerijeka.com/

 

Pokrovitelji:

Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske,

Primorsko – goranska županija,

TZ Grada Rijeke, Botel Marina, Radio Rijeka, Novi list,

Studio Conex, THOMASTIK-INFELD, ART of MUSIC Rijeka, Promocija d.o.o.,

Izrada reklama Pruša, Wise media,

Jazz.hr, HRT, Mixer.hr

 

26. JazzTime Rijeka

@: info@jazztimerijeka.com

W: www.jazztimerijeka.com

Facebook: http://www.facebook.com/jazztimeri

Twitter: http://twitter.com/jazztimerijeka

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja