Bow vs Plectrum: Strings Only

Bow vs Plectrum: Strings Only
Datum objave:
30.11.2017.

BOW vs PLECTRUM with strings of Zagreb Philharmonic Orchestra – Strings Only / Aquarius Records, 2017.

Piše: Dinko Husadžić Sansky

Svakako kao jedan od vrhova ovogodišnje domaće glazbene produkcije dolazi nam CD dokazano dobrih Tihomira Hojsaka na kontrabasu i Filipa Novosela na tamburi.

Glazbenici su to zamamnih biografija i gotovo da ih publici (osobito jazz publici!) ne treba posebno predstavljati. Na ovom albumu napravili su značajan iskorak naprijed u svojim metaforičkim „sukobima“ trzalice i gudala, uvrstivši i Zagrebačku Filharmoniju pod ravnanjem Igora Tatarevića.

To je sad već ona znana priča u umjetniku koji rješava svoje osobne jednadžbe te kad one postanu opće dobro, dobro koje se tiče i mene i tebe i nekoga trećeg…tada postaju istinskom umjetnošću, a osobito kod glazbe koja doista postaje najuniverzalnijim jezikom.

Potvrđuju to i brojna inozemna gostovanja Hojsaka i Novosela, koja uključuju Ameriku i Kinu. To nisu male stvari. Glazbene životne jednadžbe i promišljanja Tihomira Hojsaka i Filipa Novosela postaju dijelom našeg univerzuma i to zahvaljujući naizgled jednostavnoj ideji – natjerati slušatelja da na potpuno drugi način čuje kontrabas i tamburu, ali ne bježeći od utjecaja različitih glazbenih vrsta, tradicija i stilova.

Odmak je to od puno toga što smo do sada u njihovoj glazbi mogli čuti, a istodobno i neki nastavak ranijih ideja…te korak ispred našeg i njihovog glazbenog vremena…avantura je to u koju su krenuli pred nekoliko godina, a Strings Only je vrhunac tih glazbenih stremljenja.

Album Strings Only sadrži osam autorskih kompozicija – Filip Novosel potpisuje četiri (1,3,6,9), kao i Tihomir Hojsak (2,4,5,8), a tu je još i tradicijska Eleno, kerko Eleno. Vrlo je zanimljiva osma skladba, uvršten je i zbor Ivan Filipović.

Glazbenici se jednostavno igraju ritmovima, dinamikom, krećući se prema dramatici koja izaziva onaj fini osjećaj, vibrira cijelim našim tijelom, vrlo znalački i precizno doziraju emocije, uvlače nas u svoju priču, od samog početka na Mista Dance, preko nježne Dalmatian Sunrise sve do gotovo himničke Bow vs Plectrum (sa zborom!).

Zagrebačka Filharmonija uklapa se u glazbene zamisli, i postaje čvrsta  podloga na kojoj se „sukobi“ i glazbene ideje šire gotovo poput sjajnog romana toka svijesti….gdje se autor vodi izvornom idejom koja se na koncu pretvara u cijelu jednu deltu, široku poput života i poput glazbe koja jeste sam život.

Tu glazbu Novosel i Hojsak najiskrenije žive, stoga i jesu tako uspješni. Vodu s mlina glazbenih baština tambure i kontrabasa inspirativno navode na svoj mlin stvarajući album o kojem ćemo za kratko vrijeme pričati ne samo kao o odličnom, ispunjenom predivnom glazbom, nego i kao jednom od najnagrađivanijih… Hojsak i Novosel svima nama nude ponudu koja se ne odbija -  zaseban i nesvakidašnji glazbeni svijet u koji samo treba uroniti.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja