Sjajan Jazz orkestar Muzičke akademije

Sjajan Jazz orkestar Muzičke akademije
Datum objave:
24.12.2017.

            U petak 22. prosinca u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa održan je posljednji ovogodišnji koncert Jazz orkestra Muzičke akademije pod vodstvom Saše Nestorovića, izv. prof. art. Jazz orkestar tom je prilikom obilježio prvu godinu svoga djelovanja prigodno odabranim programom. Koncert je započet skladbama koje je izvodio orkestar Counta Basiea: April in Paris, Fun Time, Blues Machine i Cute. Početak koncerta bio je zanimljivo koncipiran – orkestar je počeo svirati bez dirigenta, koji im se pridružio na kraju prve skladbe. Posebno je atraktivan bio melodiozan i dinamičan solo bubnjara Šimuna Matišića kojim je povezao Blues Machine i Cute.

             Zatim je uslijedio blok od četiri skladbe u kojemu su se orkestru na pozornici pridružile pjevačice Eleonora Hil i Lucija Ercegovac. Puhački dio orkestra uzeo je kratku "pauzu" za vrijeme skladbi Lullaby of Birdland i How my Hearth Sings, dok je ritam-sekcija preuzela ulogu trija koji je pratio pjevačice i soliste Tonija Kranjca na klarinetu i Emanuela Pavona na violončelu. Orkestar je ponovno nastavio sa svim članovima od skladbi Moondance i Christmas Song.

            Posljednji blok večeri sastojao se od obrada skladbi Jimija Hendrixa koje je izvodio orkestar Gila Evansa, čime smo ušli u modernije doba big-bandova sedamdesetih godina. Modernijem su zvuku u Bersi pridonijeli Viktor Čižić na sintetizatoru te dvije gitare, Ivan Luić i Luka Vidović, s wah-wah pedalama i fuzzom. Skladba Up from the Sky odlično je uvela publiku u ovaj blok te ju pripremila na žešće i agresivnije Voodoo Child i Gipsy Eyes, između kojih je umetnut Angel kao balans čitavom Hendrix bloku. Zanimljiv je bio kontrolirani kaos za vrijeme sola u skladbama Voodoo Child i Gipsy Eyes.

            Naposljetku, publika je odlično reagirala tijekom čitavog koncerta te je izmamila tri bisa od kojih je prvi prigodni – Jingle Bells, te zatim po još jednu izvedbu Angel i Moondance.

            Ovim su koncertom studenti Muzičke akademije u Zagrebu pokazali da postoji interes za izvođenjem jazz glazbe koji nije samo kuriozitet ili hir, čemu su dokaz kontinuirani rad te redovito održavanje koncerata. Dovoljno je spomenuti uspješnu suradnju ansambla Harmonija disonance i Jazz orkestra s početka studenog ove godine, kada su izvodili tradicijske napjeve u aranžmanima Zorana Šćekića u punoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Vratimo se recentnijem koncertu koji je obilovao odličnim solistima na svim instrumentima orkestra, solistima koji su pokazali da nije bauk prijeći iz "klasičnog" načina razmišljanja o glazbi u "jazz" način razmišljanja. Postaje sve evidentnije da je Akademiji prijeko potreban odsjek koji bi bio posvećen jazz glazbi, a jazz modul, iz kojeg je proizašao ovaj ansambl, važan je korak k ostvarenju toga cilja. S nestrpljenjem iščekujem idući koncert koji će zasigurno ispuniti sva očekivanja te toplo preporučujem svima koji to dosad nisu učinili da prvom prilikom poslušaju Jazz orkestar Muzičke akademije.

Ivan Luić

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja