Promocija knjige „Jazz Flute Transcriptions“

Promocija knjige „Jazz Flute Transcriptions“
Datum objave:
06.01.2018.

Nova literatura za mlade klasične flautiste koji već tehnički vladaju instrumentom pod nazivom „Jazz Flute Transcriptions“ autorice i akademske flautistice Diane Čerenšek, donosi niz solo transkripcija povijesno važnih jazz flautista, te njihovih pjesama napisanih izvorno za flautu. Ovaj materijal obuhvaća samo neka od najzvučnijih imena poput Yusefa Lateefa, Bobby Jaspara, Hubert Lawsa, Erica Dolphya, Frank Wessa i Tubby Hayesa koji su obogatili literaturu flaute kao instrumenta. Knjiga služi kao usmjerenje mladim glazbenicima na putu do otkrivanja jazz glazbe. Osim izvorne literature za flautu, sadrži i jazz standarde, te analize akorada s nekoliko važnih solo transkripcija različitih instrumentalista. Sve to s ciljem stvaranja kompletnog, svestranog glazbenika, te usmjerenja prema cjeloživotnom učenju i kompetentnosti u glazbenom izričaju.

Promocija knjige održati će se 31. 1. 2018. godine u 12  sati u Muzeju Mimara, Zagreb. Promociju će podržati Hrvatsko Društvo Flautista, predsjednica dr.art Nives Andrijašević Janković, umjetnički voditelj jazz projekata HDS-a, urednik Hrvatskog jazz portala i jazz novinar, g. Davor Hrvoj, te Hrvatska radiotelevizija (HRT). U sklopu promocije održati će se i prigodan nastup na kojem će nastupiti: Diana Čerenšek (HR)- flauta, Taja Božić (SLO) klavir, te poseban gost Ljerka Končar (HR)-violončelo.

Pozivamo Vas da nam se pridružite,ulaz je slobodan!

Diana Čerenšek rođena je u Zagrebu gdje započinje svoj glazbeni put. Nakon završene prve godine studija na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, odlazi na University of Minnesota (SAD). Formalno glazbeno obrazovanje zaokružuje 2013. na klasičnoj Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao Magistar Art. flaute. Usavršavala se na stručnim seminarima kod vodećih domaćih i inozemnih flautista: Nives Andrijašević Janković (HR), Hansgeorg Schmeiser (AT), Carmen Fuchs (HR), Cveto Kobal (SVN), Furugh Karimi (IRN), Ana Domančić (HR), Matea Škarić (HR), Michael Martin Kofler (AT), Matej Zupan (SVN), GuoLiang Han (JPN),Tinka Muradori (HR), Sakib Lačević (BIH), Bećir Drnda (BIH), Yashiko Ohta (JPN), Gaspar Hoyos (FR) itd. Uz to usavršavala se i putem jazz seminarima kod glazbenika: Saša Nestorović (HR), Karlheinz Miklin (AT), Kevin Mahogany (USA), Uglješa Novaković (SRB), Deborah J. Carter (USA), Miroslav Tadić (USA), Vlatko Stefanovski (MK), Neven Frangeš (HR), Michele Gori (IT) i dr. Surađivala je s nekoliko afirmiranih jazz glazbenika kao što su: Kim Nazarian (USA), Ratko Divjak (HR), Lauren Kinhan (USA), Dermon Meader (USA). Nastupila je i kao predizvođač na koncertu Izraelske klarinetistice Anat Cohen na 10. Vip Zagreb Jazz Festivalu 2014. Godine 2015.nominirana je ukategoriji jaz zglazbe za nagradu Status. Iste godine odabrana je i kao jedan od kandidata s područja Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, te prisustvuje i 18. Jazz Festivalu u Sarajevu. Također, nastupila je kao instrumentalist na manifestaciji Nove Nade Jazza „Marjan Marjanović“ - Jazz.hr proljee 2015. Goodine 2016. ostvaruje nastupe na Arsana Jazz Festivalu Ptuj s New York Voices, grammyjem nagrađenom grupom iz SAD-a. U 2017.snimila je i jednu pjesmu za album srpskog jazz pijanista Milana Petrovia “Lady's Touch”, koji objavljuje Muzika kua Metropolis Beograd. Aktivno djeluje i kao glazbeni pedagog od 2014. godine.

Inspiriraju i vode na putu prema jednostavnosti, podsjeajui nas na sve ono to venegdje u sebi znamo, osjeamo i emu se uvijek iznova nadamo, onom najvrjednijem u nama i drugima.Diana erenek

 

 

 

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja