10. Rovinj - Rovigno Spring Jazz

10. Rovinj - Rovigno Spring Jazz
Datum objave:
05.02.2018.

Tamara Obrovac

 

Rovinj Spring Jazz

Rovinj Spring Jazz festival pokrenut je 2008. godine i tradicionalno se organizira tijekom svibnja u prostoru MMC-a te obogaćuje kulturnu ponudu grada van turističke sezone.
Namjera je ovom manifestacijom promovirati žanr jazz glazbe, posebno hrvatskih jazz glazbenika, njihovih izdanja bilo da se radi o nosačima zvuka ili stručnoj literaturi. Na programu su neizostavna i strana eminentna glazbena imena. Popratni program uključuje fotografske izložbe  te općenito svaki vid edukacije o jazzu.
Glazbenici koji su dosad nastupali na ovoj manifestaciji su: Jazz Ex Tempore Orchestra, Matej Ocvirk & Jazz Trio, Steve Turre Quartet, Serge Lopez Trio, Kristian Terzić Sextet, Ludovic Beier, Loulou Djine & Damir Kukuruzović Gipsy Jazz Quartet, Tammy McCann Quartet, Sugar Blue Band, New Deal, Michele Hendricks Quintet, Ratko Zjača & Simone Zanchini ZZ Quartet, Voices of Nature, Denis Razz-Up Close & Personal Quartet, Eric Alexander / Jim Rotondi Unit, Gino Sinton's VoCello, Lela Kaplowitz & Friends.

Rovinj Spring Jazz - 10 godina u službi ostvarivanja plemenitog cilja
Tiho, samozatajno, bez ekstravagancija i ekscesa koji inače donose popularnost, ali ustrajno, ozbiljno i mudro, festival Rovinj Spring Jazz svojim programima već jedno desetljeće obogaćuje kulturnu ponudu u Rovinju, Istri, Hrvatskoj. Upravo je taj aspekt promocije kulture ono najvažnije što pruža ova manifestacija, prvenstveno za građane Rovinja, a potom i za sve posjetitelje grada, a oni uvijek pohode Rovinj u velikom broju. Mnogi od njih pohode festival jer su se u to vrijeme zatekli u gradu, a mnogi u njega dolaze upravo zbog Rovinj Spring Jazza. Na Rovinj Spring Jazzu nastupaju stilski eklektični sastavi, a važan je i edukativni aspekt. Naime, osim koncerata, u sklopu tog festivala organizator priređuje izložbe, predstavljanja jazz albuma i knjiga, okrugle stolove, a mladi do 18 godina uvijek imaju besplatan ulaz na koncerte. Popratni program ovogodišnjeg, 10. izdanja obogatiti će fotografska izložba i multimedijalni presjek razvoja Rovinj Spring Jazza kroz sve godine djelovanja, neformalni oblici edukacije o jazzu, prigodna prodaja i promocija CD-a hrvatskih jazz izvođača...Rovinj Spring Jazz su svojim nastupima obogatili ugledni svjetski jazzisti, među ostalima Steve Turre, Eric Alexander, Jim Rotondi i Michele Hendricks. No, osim predstavljanja svjetske jazz scene festival posebnu pažnju polaže na predstavljanje hrvatskih jazz glazbenika, nerijetko u međunarodnim kombinacijama. Neki od onih koji su do sad nastupili su Zdenka Kovačiček, Tamara Obrovac, Jasna Bilušić, Lela Kaplowitz, Darko Jurković Charlie, Matija Dedić, Ratko Zjača, Kristian Terzić i Elvis Stanić, a priliku su nerijetko dobili i oni neafirmirani ali, kako se poslije pokazalo, nadareni glazbenici koji su poslije ostvarili uspješne karijere. Upravo zato jubilarno će izdanje festivala biti posvećeno hrvatskoj jazz sceni. Burnim reakcijama odobravanja publika u sjajnom ambijentu MMC-a redovito pozdravlja sve glazbenike, a organizatoru, MMC-u Grada Rovinja i Dubravki Svetličić koja je spiritus movens festivala, poručuje da je njegov trud hvale vrijedan.
Davor Hrvoj

10. ROVINJ SPRING JAZZ
22.-25.5.2018.
PROGRAM/PROGRAMMA

22.5.(utorak)
KRISTIAN TERZIĆ BAND

Kristian Terzić - klavijature
Vojkan Jocić - saksofon
Alen Spada - gitara
Luka Veselinović - bas gitara
Marko Matošević - bubnjevi

Jazz-Fusion sastav koji nastaje 2009. godine u Rovinju pod vodstvom višestruko nagrađivanog klavijaturista Kristiana Terzića. 2011. godine izlazi prvi autorski album pod nazivom "Kristian Terzić" koji osvaja 3 nominacije za diskografsku nagradu Porin kojeg prate odlične recenzije renomiranih domačih i inozemnih novinara. Kroz godine bend nastupa na više jazz festivala u Hrvatskoj i inozemstvu (SXSW 2013/2014 Austin TX-USA). U drugoj polovici 2018. planiran je izlazak novog album kojeg je Kristian snimao u Los Angelesu-USA , u Phantom Recordings Studios sa svjetski priznatim glazbenicima: Simon Phillips-Bubnjevi (Toto, Jeff Back), Mike Miller-Gitara (Chick Corea,Gino Vanelli, Boz Scags), Hadrien Feraud-Bass (Chick Corea, Hiromi, Lee Ritenaur) i još mnogim drugim gostima.
Kristian Terzić Band čine vrhunski domaći instrumentalisti koje karakterizira energičan nastup i izvrsna međusobna glazbena interakcija.
http://www.kristianterzic.com/

23.5. (srijeda)
TAMARA OBROVAC QUARTET

Tamara Obrovac / glas, skladbe
Matija Dedić / klavir
Žiga Golob / kontrabas
Krunoslav Levačić / bubnjevi

Najavljujemo koncert Tamare Obrovac quarteta, jedne od najstarijih Tamarinih glazbenih formacija, s kojom je prije 20 godina, po prvi puta predstavila novi način razmišljanja i komponiranja, u kojem uspješno spaja inspiraciju lokalnim istarskim duhom glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz izričajem. Osim skladbi sa posljednjeg CD-a «Ulika revival», ovi izvrsni glazbenici izvest će i neke starije, neizdane skladbe kao i nekoliko novih, još neizvedenih Tamarinih skladbi.
Tijekom 20 godina quartet je obišao mnoštvo domaćih i regionalnih pozornica, te odžao čitav niz izvrsno prihvaćenih koncerata na nekim od najpoznatijih inozemnih jazz festivala i klubova (npr. Jazzahead Bremen, Dusseldorfer Jazz Rally, Jazz au Chellah Maroko, Luneburger Jazz Nights, Jazz Festival Steyr, itd.), a njihov posljednji CD «Ulika revival», koji je izašao 2014. za švicarski Unit records, dobio je izvrsne kritike u mnoštvu relevantnih inozemnih jazz medija.

24.5. (četvrtak)
20.00 - VEDRAN RUŽIĆ – Spiritual market

„Spiritual Market“ Porinom je nagrađen autorski jazz album mladog glazbenika i slikara Vedrana Ružića u izdanju Croatia Recordsa. U ovom je umjetničkom projektu Ružić je glazbi i slikarstvu odlučio pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost.Najprije je nastao jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka, prati put Marka Pola od Venecije do Kine. Album objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Uz Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu - Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Miljenović na gitari, dok je tri je skladbe gostovao Mario Bočić na saksofonu. Nakon objave albuma uslijedio je drugi dio projekta, snimanje filma koji tematski i vremenski prati cijeli album, a zajedno s Vedranom režirali su ga i osmislili John Kardum i Ira Tomić.Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim te ga autori nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom.
www.vedranruzic.com

22.00 - ELVIS STANIĆ GROUP

Elvis Stanić Group je jazz fusion skupina koja spaja mediteransku melodioznost s ritmovima latino glazbe i suvremenim jazz tendencijama. Tijekom godina postaju istinska domaća jazz atrakcija. Skupina izvodi originalni moderni jazz, prelazeći granice tradicionalne i latino glazbe. Izdali su pet autorskih albuma i kompilaciju najboljih ostvarenja.                 Elvis Stanić je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i     najnagrađivaniji jazz skladatelj. Kao skladatelj, posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je i na području tzv. World glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj.  Stanić je osvojio mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade za glazbenu umjetnost i kulturu (28 diskografskih nagrada Porin, 9 nagrada Status HGU,...), a 2008. odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.                
Na koncertu u Rovinju, glazbenici Elvis Stanić Groupa će nastupiti s jednom od najboljih mladih hrvatskih jazz pjevačica – ALBOM NACINOVICH.

25.5. (petak)
21.00 – JAZZISTRA ORCHESTRA & LELA KAPLOWITZ

Andreas Marinello, Uglješa Novaković, Filippo Orefice, Luka Vrbanec, Jovana Joka – saksofoni,
Andrej Štrekelj, Robert Mikuljan, Branko Sterpin, Roberto Bernaca – trube,
Miron Hauser, Luka Žužić, Toni Turković, Gianluca Antonini – tromboni,
Zoran Majstorović - gitara,
Leon Brenko - klavir,
Ivar Roban-Križić - kontrabas,
Adriano Bernobić - bubnjevi

Big band “JazzIstra Orchestra” osnovan je 2014. godine sa ciljem okupljanja mladih visokoškolovani glazbenici iz istarske regije kako bi se ukazalo na potencijale tih glazbenika i ovakvog ansambla. Suradnjom sa glazbenicima iz Slovenije i Italije nastojalo se “glazbeno ujediniti” cijelu istarsku regiju. 2014. godine orkestar je održao svoj prvi koncert pod nazivom “JazzIstra Orchestra i Tamara Obrovac”. Sljedeće godine je u Rovinju izveden program “JazzIstra Orchestra & El Senores” kojim je ovaj orkestar ugostio slovenski salsa sastav “El Senores”. Iste godine orkestar je ostao u ritmovima latinske Amerike te realizirao koncert pod nazivom “JazzIstra Orchestra goes Latin”. U 2016. godini slijede dva koncertna programa: iSTRAmENTAL te “Atomic JazzIstra & Ervin Baučić” uz vokalnog solistu Ervina Baučića koji je interpretirao kompozicije legendarnog pulskog rock benda “Atomsko sklonište”.  2017.godine orkestar je realizirao  program pod nazivom “JazzIstra svira Francija Blaškovića”.             
Prilikom svakog nastupa ovoga orkestra nastoji se dati prilika svakom članu orkestra da se predstavi kao solist. Aranžmane za pjesme koje se izvode na koncertima uglavnom pišu članovi orkestra čime se pridonosi razvoju kreativnosti i aranžerskih sposobnosti svakog člana orkestra a time se ujedno stvara specifični i originalni zvuk ansambla. Tematski se ovaj orkestar oslanja na glazbenu ostavštinu istarske regije, kako na onu iz tradicionalne folklorne glazbe tako i na onu iz popularne, rock i klasične glazbe. Međutim, ovaj je orkestar itekako sposoban izvoditi klasike big band glazbe.
Ovoga ćemo puta zasigurno imati prilike čuti neke od vokalnih klasika jazz glazbe koje će “JazzIstra Orchestra” izvesti uz gošću solisticu, Lelu Kaplowitz. Osim klasika moći ćemo čuti nekolicinu Lelinih autorskih kompozicija koje je za sastav big banda aranžirao njezin muž, Joe Kaplowitz.

- ulaznica / biglietto: 50kn
- prodaja i pretprodaja ulaznica / vendita e prevendita dei biglietti: dvorana MMC 1 sat prije početka koncerta
- do 18 god. GRATIS / biglietto GRATIS per i minori di 18 anni

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja