Borna Šercar's Jazziana Croatica otvorio Križevci Jazz Festival

Borna Šercar's Jazziana Croatica otvorio Križevci Jazz Festival
Datum objave:
11.02.2018.

Borna Šercar's Jazziana Croatica na Križevci Jazz Festivalu (Snimio Dragutin Andrić)

 

Otvoren prvi jazz festival u Križevcima

Jazz u ugodnom i opuštenom ugođaju

Križevci Jazz Festival inicirali su Saša Lončarić i Admir Sinani iz križevačke udruge KVARK. „Ideja se već nekoliko godina vrzmala u našim glavama s obzirom da godinama proizvodimo program u Klubu kulture gdje smo često organizirali različite jazz izvođače i prepoznali potencijal da stvorimo brand koji će pružiti jednu novu dimenziju u radu našeg prostora, ali i publici predstaviti najbolje od jazza. Ukratko, imamo know how, znamo kako se to radi, bilo je samo pitanje vremena da krenemo realizirati ideje u stvarnost.“ napominju dečki iz Kluba s osvrtom na to kako su većina gradova u Hrvatskoj nositelji jazz festivala zbog čega su odlučili svoje ideje realizirati u stvarnost – u obliku Križevci jazz festivala. Ističu kako se raduju gostovanjima međunarodnih i domaćih izvođača te očekuju kontinuirani rast publike kroz promociju jazz događanja. Zaključuju činjenicom da se događanja neće manifestirati samo u sklopu festivala koji ima rok trajanja već kroz razne izložbe, tribine, radionice i koncerte zbog kojih se nadaju da će se Križevci naći na karti hrvatskih jazz središta.

Križevački Klub kulture proširio je svoje vidike te svoja vrata otvorio prvom jazz festivalu u Križevcima. Prvu večer uspješno su otvorili Borna Šercar i njegov Jazziana Croatica. Uz to što će se u Klubu moći kroz naredna četiri tjedna slušati i četiri izvedbe, prve izvedene sinoć uz već prethodno predstavljene Borna's Jazziana Croatica. Nastupiti će Deep Steady, Šimun Matišić & Mate Matišić te Simply Brass dok je dodatak nastupima mogućnost razgledavanja portretnih fotografija Davora Hrvoja. Kroz naredne dane, Klub će krasiti njegovi uradci poznatih jazz glazbenika čijim ekspresijama lica je uspio kroz objektiv približiti emocije koje jazz izaziva.

No vratimo se na sinoćnju uspješnicu od nastupa – čak svojevrsnog otvaranja novog programa, Borna Šercar's Jazzina Croatica kročili su na pozornicu u pristojno popunjenom Klubu, a odaziv je bio snažan kao i njihova izvedba. Borna je predstavio svoj kvartet i nakon sjedanja na svoju poziciju udaraljkaša započeo skoro dvosatni nastup. Kako i kaže njihov moto; cilj im je kroz spajanje hrvatskog melosa s američkim jazzom dobiti specifičan glazbeni sadržaj u okviru ovog podneblja. Budući da su se kroz zvukove i izvedbe prošetali baš po tom podneblju vjerujem da im je cilj uspješno i ostvaren.

Prema razgovoru kojeg je upravo Davor održao s Bornom, izjasnio se kako mu je dječački san bio imati bend i svirati po svijetu. Očigledno je da se taj dječački san i ostvario, iako uz manje promijene u bendu, Bornina Jazzina Croatica svakako ima veliki potencijal koji je pokazala odavno, a na sinoćnjem nastupu samo su potvrdili svoj čvrsti stav i objeručke držanje za upravo taj san. Sva četvorica popraćena su velikim pljeskom, što u zajedničko odsviranom dijelu, što u onom solo. Pridobili su sinoćnju publiku i time ostvarili još jedan uspjeh, prema Borninim riječima. Njihovo stvaralaštvo posebno je po tome što sve obrađuju na svoj, poseban način pa su tako sve obrade napravili u svome jazz stilu. Prikazali su kako je jazz podložen promjenama, nadogradnji i obogaćivanju te su ga otpočetka svojim djelovanjem tako i okarakterizirali – prenosi Davor.

Od cijelog nastupa koji me se dojmio, možda ću najviše pamtiti Vojkana Jocića. Ne zato što je susjedni Koprivničanac, već zbog njegovih ekspresija lica tijekom izvođenja solo dionica na saksofonu zbog kojih vjerujem da Davor i uživa u portretiranju jazz glazbenika, zbog kojih uspjeva sačuvati njihovu emociju i predočiti ju onima koji malo manje poznaju jazz (poput mene), ali zbog kojih dobivaju želju osjetiti melodiju koja struji kroz njegove energične zvukove. Uz Bornu na bunjevima, Vojkana na saksofonu, Jazzina Croaticu čine Hrvoje Galler na klaviru i Elvis Penava na gitari.

Najavljujući skladbe Borna je 'Sunken Ships' opisao kao izvedbu impresionističke slike. Zapravo su sve njihove skladbe svakoga od nas odvele nekuda, ovisno o tome kako smo ih interpretirali. Stvorili su ugodan i opušten ugođaj i svojim nastupom pokrenuli jednu lijepu i nadam se uspješnu tradiciju koju će Klub nastaviti održavati.

Program Križevci jazz festivala koji će se, kako je rečeno, održavati kroz naredna četiri tjedna – od 9.2. sve do 3.3.- toplo preporučam svima koji se žele pobliže upoznati s jazz kulturom i izaći izvan okvira moderne pop rock scene koju svakodnevno prate.

Anja Čančar

(Preuzeto s portala Soundguardian)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja