Stanley Jordan nastupa na Zagreb Guitar Festivalu

Stanley Jordan nastupa na Zagreb Guitar Festivalu
Datum objave:
23.03.2018.

Zagreb Guitar Festival

Cristal Hall, hotel Westin

5. 4. 2018.

Jazz Night: Stanley Jordan

            Svojim pristupom, muzikalnošću i instrumentalističkom vještinom legendarni američki glazbenik Stanley Jordan izvršio je snažan utjecaj na mnoge i nadahnjivao naraštaje gitarista koji su se pojavili nakon njega. Do osmišljavanja touch ili tapping tehnike, koja je njegov zaštitni znak, došao je promišljajući način sviranja glasovira. Naime, glasovir je bio njegovo prvo glazbalo koje nikad nije prestao obožavati. Zato je pokušao pronaći način kako tehniku sviranja glasovira primijeniti na sviranje gitare, u čemu mu je pomoglo proučavanje gitarističkih izvedbi Joea Passa i Roya Buchanana. To je ubrzo postao najvažniji pristup njegovog sviranja, iako je svjestan da mnogo toga ne može odsvirati tom tehnikom, ovisno o glazbi koju izvodi, i tada se vraća konvencionalnom načinu. No, upravo je touch tehnika idealna upravo za njega, njome najbolje može izraziti svoju osobnost, može svirati nježno, što se stapa se s njegovim karakterom. To je predivan, kristalan, nježan, krhki zvuk koji odgovara njegovom duhu. Upravo zato najuvjerljiviji je kad svira solo, kako će biti i na koncertu u Zagrebu.

            Jordan je svestran glazbenik koji je kao šestogodišnjak počeo učiti glasovir, a sa jedanaest se prebacio na gitaru. Iskustvo je stjecao svirajući još kao mladić u rock i soul sastavima, te studirajući elektronsku glazbu, glazbenu teoriju i skladanje, kao i surađujući s velikanima kao što su Quincy Jones, Dizzy Gillespie i Benny Carter. Svoj repertoar bira iz djela različitih žanrova, od jazza preko rocka do klasike. No, bez obzira koje skladbe svira, njegove su izvedbe uvijek osobne i drukčije. Osim toga radi se o maštovitom glazbeniku koji se nadahnjuje glazbom, osjećajima, pojavama, fenomenima. Jedan od najvažnijih elemenata koji čine Jordanovu glazbu je improvizacija. Bez obzira improvizira li solo ili u komunikaciji s drugim glazbenicima, u standardnim ili nepredviđenim situacijama, njegove su izvedbe uvijek logične, nježne i uvjerljive

            Još kao dijete Jordan je spoznao da glazba na njega ima terapeutski učinak. I danas utočište pronalazi u glazbi i bavi se muzikoterapijom jer vjeruje u iscjeliteljsku moć glazbe. Radi na području iscjeljivanja glazbom, promatra, prisustvuje provođenju terapije i asistira terapeutima. Osim toga glasnogovornik je Udruženja američkih muzikoterapeuta.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja