Franz Kafka Ensemble na Cirkobalkana festivalu

Franz Kafka Ensemble na Cirkobalkana festivalu
Datum objave:
16.04.2018.

FRANZ KAFKA ENSEMBLE – promocija albuma 'Circus Noir', 5.5.

Konsert je organiziran u suradnji Cirkobalkana festivala i Kluba Močvara, te je posvećen sjećanju na Ivicu Baričevića-Baru. Upad na događaj je besplatan, uz donaciju.

Franz Kafka Ensemble je grupa šestorice glazbenika sa zagrebačke glazbene scene ujedinjenih u ideji stvaranja autentičnog izraza, spajanjem zvukova afričke džungle, velegradskog podzemlja i cirkuskog šatora. Podjednako slojeviti i dječje razigrani, Franz Kafka Ensemble sa svojim prvijencem „Circus Noir“ uvlače slušatelje u svoj svijet dekonstruktivnog kompozicijskog pristupa i slobodne improvizacije.

Nastali 2014. razlazom grupe Peach Pit čiji ex članovi Franjo Glušac (gitara) i Bruno Vidović Vorberger (bubnjevi) pozivaju na suradnju stare kolege Damira Pricu Kafku (saksofon, Cul De Sac, Haustor) i Igora Pavlicu (truba, Cul De Sac, Haustor, Jinx i mnogi drugi), te mlade snage Ivana Marincela (Cul De Sac, Antenat) i Roka Crnića (Porto Morto) kako bi zajedničkim snagama nalazili nove puteve u spajanju različitih glazbenih tradicija kao što su free jazz, post-rock,  glazba filmova noir i slično. Dvije godine predano rade na istraživanju glazbe predstavljene na  albumu prvijencu imena 'Circus Noir' s kojim otvaraju puteve za daljnji razvoj svojeg glazbenog stila kojeg oni sami nazivaju circus-noir.

Produkciju albuma potpisuje Hrvoje Nikšić – Nikša iz studija Kramasonik, a mastering za album napravio je Andy Jackson (poznat po radu s Pink Floyd i David Gilmourom) u Tube mastering studiju u Londonu.

Franz Kafka Ensemble povodom izlaska svog albuma prvijenca imena 'Circus noir' promociju albuma organiziraju upravo u cirkusu, zajedno s cirkuskim točkama koje će pratiti njihovu instrumentalnu glazbenu kulisu. Franz Kafka Ensemble inače su poznati po intermedijarnim suradnjama, pa su tako radili glazbu za kazališne predstave (Branko Brezovac – Medeja, D.B. Indoš – Jedan ili Više Vukova), performanse, nijeme filmove i slično, pa na ovaj način žele proširiti spektar svojih suradnji, kao i obogatiti sam čin promocije albuma sa konceptualnom nadgradnjom svoje glazbe, koju sami nazivaju Circus Noir.

Franz Kafka Ensemble čine Franjo Glušac, Damir Prica Kafka, Igor Pavlica, Bruno Vidović Vorberger, Roko Crnić i Ivan Marincel, koje zagrebačka publika sigurno zna po suradnjama s mnogobrojnim bendovima a svoj glazbeni ćušpajz free jazza-a, glazbe za film noir, post rocka i još mnogo stilova grade od 2013. Godine. Već su nastupali na festivalima i klupskim svirkama u regiji i široj Europi, a album prvijenac koji ovom prilikom promoviraju snimio je Hrvoje Nikšić-Nikša u studiju Kramasonik, dok je mastering za ploču odgovoran Andy Jackson (Tube Mastering studios), a album je objavio Dirty Old Label. Samo izdavanje albuma potpomognuto je sredstvima Ministarstva kulture, a i njihova publika je podrškom njihovoj crowdfunding kampanji omogućila da ovaj album bude objavljen.

 

FRANZ KAFKA ENSEMBLE – Biografije članova benda

 

Franjo Glušac – Franz – gitarist, kompozitor i improvizator

Jedan od osnivača grupe Franz Kafka Ensemble, također član grupa Cul-De-Sac i Brujači, te pridruženi član grupe Šumski. Nekadašnji član zagrebačke math-rock skupine Peach Pit. Kao improvizator kontinuirano surađuje s širim krugom glazbenika sa zagrebačke scene i šire.Kao član Franz Kafka Ensemble i Peach Pit bio je autor/koautor glazbene pratnje za nijeme filmove/kazališne predstave/performanse i slično

 

Damir Prica Kafka – Capri - saksofonist, pijanist, kompozitor, improvizator.

Glazbenik u grupama Haustor i Trobecove krušne peći, zajedno sa Draganom Pajićem-Pajom osniva grupu Cul-de-Sac. U ’90-tima nastupa sa nizozemsko-hrvatskim bandovima Pink Noise Quartet i De Reizende Verkoper. Kontinuirano surađuje performerom Damir Bartol-Indošem i Tanjom Vrvilo u glazbeno scenskoj grupi House of extreme music.

Jedan je od osnivaća i član zagrebačke grupe Franz Kafka Ensemble,

2018. u suradnji sa Muzičkim Salonom SC, ponovno pokreće projekt Impronedjeljci, veceri slobodno improvizirane glazbe

 

Bruno Vidović Vorberger ­– bubnjar i perkusionist

Rođen 1974. godine  u Zagrebu, Hrvatska.

Svira bubnjeve i udaraljke od 1994.te godine u nizu bendova, projekata i suradnji.

Neki od njih su Peach pit, Franz Kafka Ensemble, Cul-de-sac, Uzrujan i mnogi drugi.

 

Igor Pavlica – trubač

Sudjelovao u brojnim eksperimentalnim i interdiscipliniranim ostvarenjima te nekolicini kazališnih i filmskih projekata.

Na njegov su rad utjecaj izvršili različiti stilovi od kič popa do free jazza.

Svira(o) i suradjiva(o) sa grupama Haustor,Darko Rundek,Jinx,Cul de Sac,Franz Kafka Ensemble i mnogim drugima...

 

Ivan Marincel - trombonist

Rođen u Zagrebu 1979.godine.

Završio je studij trombona na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu.

Svira u glazbenim sastavima: Cul-de-Sac, Franz Kafka Ensemble, Mimika Orkestar

 

Roko Crnić – basist

Diplomirao je diplomski studija Animirani film i novi mediji, smijer Novi mediji. Aktivan u bendu Porto Morto i Franz Kafka Ensemble, kao kontrabasist i basist, te pratećem bendu Darka Rundeka. Također je i sudionik “Prepariranog projekta 2.0”.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja