Predstavljanje knjige “Jazz Beat” Voje Šindolića

Predstavljanje knjige “Jazz Beat” Voje Šindolića
Datum objave:
23.04.2018.

"Jazz je jezik!" upadljiva je tvrdnja jer definira jazz kao živi jezik, u stalnom razvoju, sa svojstvenim žargonima i njihovim kombinacijama. Ako je jazz dakle jezik, može li se nekako – kao govor – pretočiti u pisanu riječ? Neki su autori koji su to pokušali učiniti, a čiji se rad nalazi u knjizi, Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Gregory Corso, Gary Snyder, Lawrence Ferlinghetti, Bob Kaufman, Kenneth Rexroth, Michael McClure, Langston Hughes, Haruki Murakami...
Prevoditelj, pjesnik i beatnik Vojo Šindolić priredio je knjigu Jazz Beat, koju će uz njega predstaviti Saša Drach i Davor Hrvoj. U drugom dijelu programa Vojo Šindolić čitat će poeziju iz knjige uz pratnju vlastitog trija u sastavu: Rajko Ergić, Edin Botić i Karlo Ilić.

Boris Pavelić o knjizi Jazz Beat:
"Jazz Beat - o utjecaju jazza na djela 'beat'-generacije i obratno dobrodošla je i važna knjiga. Jezik kojim govorimo njome je dobio dosad uvelike nepoznat materijal o važnome, konstitutivnom dijelu kulture 20. stoljeća, čiji utjecaj ne jenjava ni danas. Za upućene poznavatelje jazza i književnosti ona će zasigurno biti zavodljivo štivo; za studente književnosti, glazbe i kulturologije kvalitetan uvod u glazbenu i književnu kulturu Amerike polovine prošlog stoljeća; za umjetnike i pisce ona je nezaobilazan putokaz i nadahnuće; no Šindolićev je zbornik koristan i širokoj čitalačkoj publici, jer priskrbljuje u nas slabo znanje o dahu slobode što su ga oznojeni crnci iz zadimljenih birtija New Yorka, pušući prije osamdesetak godina u svoje saksofone i trube, dopuhali, ni manje ni više, i do našeg današnjeg shvaćanja glazbe, pjesništva, književnosti, života i slobode."

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja