Jazz u Boogieu

Jazz u Boogieu
Datum objave:
30.04.2018.

četvrtak, 3.5.

21 h

Boogie voli Ellu Fitzgerald - Jelena Rade & Borna Šercar Trio

‘First Lady of Song’, ‘Queen of Jazz’, i ‘Lady Ella’, tako su tepali obožavatelji američke jazz pjevačice Elli Fitzgerald rođene 25.04. 1917. u Virginiji.
Danas slavimo rođenje ‘kraljice jazza’ koja je uistinu to i bila - nadaleko poznata po čistoći glasa, savršenoj dikciji, perfektnom fraziranju i nenadmašnom jazz improviziranju, tzv. ‘scat singing’, Ella Fitzgerald je i dan danas je uzor brojnim jazz vokalistima i instrumentalistima.
U više od pola stoljeća dugoj karijeri osvojila je 14 nagrada Grammy, uključujući i onu za životno djelo te brojne ordene i druga državna odlikovanja.
Surađivala je s Chuck Webbom, Louis Armstrongom, Duke Ellingtonom te snimila bezvremenske hitove poput ‘Dream a Little Dream’, ‘Cheek to Cheek’ i ‘It don’t Mean a Thing’.
Na večerašnjem koncertu slušat ćemo talentiranu jazz vokalisticu iz Splita, Jelenu Rade u društvu s vrsnim jazzistima Borna Šercar trija.

Jelena Rade - voc.
Hrvoje Galler - pno.
Luka Veselinović - cb.
Borna Šercar - dr.


petak, 4.5.

21 h

Joe Kaplowitz All Stars Quartet - Blue Note Day
 
Joe Kaplowitz je izvrsni američki klavirist, kompozitor, aranžer i tubist sa stalnom adresom u Zagrebu. Na večerašnjem nastupu Joe će biti svojevrsni ‘live music’ DJ te će sa svojim kvartetom izvesti neke od najvećih uspješnica iz kataloga izdavačke kuće Blue Note.
Godine 1939. u New Yorku osnovana je jedna od najznačajnijih izdavačkih kuća u povijesti jazza: Blue Note. Samo ime ‘plava nota’, dolazi iz glazbenog žargona i predstavlja misterioznu mikrotonalnu notu, poznatu i kao ‘zabrinuta nota’, koja alterira izmedju četvrttona i polutona i čini harmoniju preko koje se svira niti durom niti molom i daje joj prepoznatljivi blues karakter.
Njezini osnivači, glazbeni entuzijasti, Afred Lion i Max Margulis su početku snimali i izdavali swing combo sastave i boogie woogie izvođače da bi 1947. krenuli s izvanrednom serijom antologijskih albuma i kreiranjem temelja modernog jazza kroz svoje hard bop i progresivne izvođače i izdanja. Blue Note je ubrzo postao poznat kao izdavač koji liberalno tretira svoje umjetnike, glazbenici su mogli snimati u ranojutarnjim satima nakon nastupa te bi im prema željama bio serviran alkohol, što je zasigurno utjecalo na neke od antologijskih izvedbi i prebjega iz drugih jazz kuća.
Za Blue Note snimali su glazbeni velikani: Thelonious Monk, Jimmy Smith, Wes Montgomery, Wayne Shorter, Ornette Coleman, Art Blakey, Horace Silver, Bill Evans, Clifford Brown, Lee Morgan, Charles Mingus, Dexter Gordon, Archie Sheep, Sonny Rollins, Miles Davis i John Coltrane.
Kreatori modernog zvuka u jazzu, Chick Corea i Pat Metheney te najnovije jazz uzdanice kao što je Robert Glasper.

Joe Kaplowitz - org.
Saša Nestorović - ts.
Davor Križić - tr.
Janko Novoselić - dr.


subota, 5.5.

21 h

Sunday Stories

Sjajni sarajevski quintet Sunday Stories oduševit će vas koktelom numera koje nazivaju spojem jazza, bluza, punka, swinga i rocka, svojstvenom samo njima.
Predvođeni pjevačicom Ninom Babić pokrenut će vas na proljetni ples bez prestanka.
Sunday Stories je formiran 2013. godine i od tada su imali brojne koncerte u BiH i susjednim zemljama.
Prošle godine su predstavili svoj prvi album istoimenog naziva Sunday Stories, sa kojeg se ističu dva singla ‘Bajka’ i ‘My Man is a Dick’. Zadnji singl je dospio na MTV Adria top ljestvice.
https://youtu.be/pNtmVVp3Io4

Sunday Stories čine:
Nina Babić - lead vocal
Saša Ćirić - vocal/guitar
Mustafa Kurtalić - back vocal/bass
Zlatan Begić - drums
Valentin Šeremet - back vocal/tenor sax

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja