Darko Jurković Charlie u antikvarijatu Ex libris

Darko Jurković Charlie u antikvarijatu Ex libris
Datum objave:
08.05.2018.

Petak, 11.5. u 20h: Jazz u antikvarijatu Ex libris!

Darko Jurković Charlie, jazz gitarist poznat po posebnoj tehnici sviranja gitare pod nazivom »two hands tapping« i gitarist koji svira s dvije gitare istovremeno.

https://www.youtube.com/watch?v=pR7wys8O05I&list=PLQ81y1K9E-z5NKUajnSgLYgtxEvcfcvVw

Početak je u 20h.
Ulaz je besplatan, uz opciju donacije za daljnje jazz večeri u antikvarijatu!

"Darko Jurković rođen je 20. travnja 1965. godine u Rijeci. Nižu glazbenu školu «Ivan Matetić Ronjgov» završio je 1979. godine na odijelu za violinu. Gitaru je počeo svirati kao samouk sa petnaest godina. Prva zanimanja za jazz nastaju u sedamnaestoj godini, da bi nakon nekoliko godina prešao na posebnu tehniku sviranja poznatiju pod nazivom «two hands tapping» po uzoru na američkog gitaristu Stanleyja Jordana. Godine 1990. upisuje se na jazz odsjek Glazbene Akademije u Grazu (Austria). Diplomirao je 1997. i stekao zvanje «Magister der Kunst» (Magistra umjetnosti). Još za vrijeme studija bilježi značajne međunarodne nastupe.
Najčešće surađuje s hrvatskim glazbenicima: Matijom Dedićem, Krunom Levačićem, Tončijem Grabušićem, Henryjem Radanovićem, Sašom Nestorovićem, te stranim jazz imenima kao što su, Gene Jackson, Mario Fragiacomo, Angelo Comisso, Roberto Magris, Bobby Watson, Herb Geller, Duško Gojković; František Uhlir, Jaromir Helesic, Michel Hauser i mnogi drugi. Niz godina bio je član je srednjoevropskog Small Big Band-a «Europlane Orchestra», s kojim je snimio tri nosaća zvuka od kojih posljednji sa legendarnim američkim saksofonistom Herbom Gellerom. Dobitnik je sedam Nagrada Status za najboljeg hrvatskog jazz gitarista: 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008. Zajedno s grupom «Kvartet Sensitive», nosi dvije nominacije za «Porin», i dobitnik je Nagrade Porin za najbolju instrumentalnu izvedbu (originalni aranžman za solo gitaru «Cantado no toro»). Darko Jurković je jedan od hrvatskih glazbenika koji broji najviše nastupa u inozemstvu (oko pedesetak godišnje), osim u Evropi, nastupio je u Čileu, Brazilu, Kini.."

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja