Tamara Obrovac i Jazz orkestar HRT-a

Tamara Obrovac i Jazz orkestar HRT-a
Datum objave:
30.05.2018.

U srijedu, 6. lipnja, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) zatvara aktualnu sezonu jazz koncerata u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Za posljednji koncert  Orkestar je pripremio program s Tamara Obrovac Transhistria Orchestrom. Sastavom kojeg uz Tamaru Obrovac čine sjajni glazbenici koji bi zaslužili poziv i svaki zasebno: basist Žiga Golob, gitarist Uroš Rakovec, majstor harmonike Fausto Beccalossi i bubnjar Krunoslav Levačić.

S obzirom na ugled koji Tamara kao jazz glazbenica uživa u Hrvatskoj i inozemstvu, pravo je čudo što još nije surađivala s Jazz orkestrom HRT-a. Do suradnje je došlo na inicijativu šefa dirigenta Andreasa Marinella. Naravno da mi je bilo drago kad sam dobila poziv od dirigenta Andreasa Marinella, tim više što je orkestar sastavljen od mnogih mahom mlađih sjajnih glazbenika od kojih su neki i jako dobri aranžeri, ističe Tamara. Zajednički projekt dva ponajbolja jazz ansambla u Hrvatskoj prva je suradnja Tamare i njenog ansambla ne samo s Jazz orkestrom HRT-a, nego s pravim big bandom. To neko novo iskustvo, a čini mi se da će najveći izazov ove suradnje biti da tako kažem, spajanje slobodnih i fiksnih formi s obzirom na to da je orkestru imanentno sviranje uglavnom raspisanih linija, dok Transhistria ansambl svira skoro uvijek potpuno otvoreno,  kaže o suradnji Tamara.

Na programu su isključivo autorske skladbe Tamare Obrovac koje su za ove ansamble i ovu prigodu aranžirali Andreas Marinello i Luka Žužić. Tamara priznaje da ima i laganu tremu, ali prvenstveno u smislu male brige oko toga da oba ansambla budu ravnopravno zastupljena i da se uzajamno nadopunjuju u izričaju. No s obzirom na to da aranžeri Marinello i Žužić dobro poznaju moju glazbu i način sviranja oba ansambla, vjerujem da će njihovi aranžmani postići upravo to; to je i bila glavna tema razgovora kada smo birali repertoar koji se sastoji od mojih skladbi s različitih CD-a, za koje smo zajednički zaključili da su primjerene suradnji.  Na koncertu će se tako u novim aranžmanima moći čuti Kažeta, Se me ra morta privari, Sama bez tebe, Črno zlo, Madirosa, Majmajola, Črni malin, Sve pasiva, Zoven i Tango Istrando.

Melodijama koje potječu iz istarskog folklora, kreativnim pristupom improvizaciji i načinu komunikacije te interakcijom koja nastaje samo nakon niza godina glazbenih iskustava (ne)proživljenih zajedno, Tamara Obrovac Ensemble pravi je dragulj na našoj glazbenoj sceni koji Jazz orkestar HRT-a jedva čeka ugostiti. Susret je to koji se ne propušta! Jer, Zagreb je grad moje mladosti u kojem sam napravila i prve glazbene korake, pa ga volim kad sam na sceni ispred moje drage, u Zagrebu uvijek vjerne publike,  na kraju poručuje svima Tamara.

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja