Split je pružio ruku jazzu

Split je pružio ruku jazzu
Datum objave:
04.09.2018.

U Splitu je 31. kolovoza i 1. rujna održan 1. Split Open Jazz Fair

            U sklopu programa EVO RUKE - Revije Urbane KulturE - koji tijekom srpnja, kolovoza i rujna u splitskom Đardinu donosi pedeset i četiri glazbena programa, 31. kolovoza i 1. rujna održan je 1. Split Open Jazz Fair, festival kreativne i improvizirane glazbe. Utemeljenje festivala predstavljeno je dan ranije, 30. kolovoza, na konferenciji za novinare održanoj u Etnografskom muzeju u Splitu. O važnosti te manifestacije za Grad Split govorili su ravnatelj Muzeja Silvio Braica, organizator i umjetnički voditelj Stivi Vučković, jazz glazbenik i sudionik Faira Saša Nestorović, predsjednik Udruge jazz glazbenika “Boombar” iz Splita Stjepko Bulić, tajnik Udruge za zaštitu glazbe STOP Ivan Špar, direktorica Turističke zajednice Grada Splita Alijana Vukšić i pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita Mate Omazić. Već na tom, inicijalnom skupu osjetilo se da su se razne institucije i udruge spremne udružiti u provedbi zajedničkog cilja - podizanja svijesti o potrebi razvoja jazz scene koja bi trebala obogatiti kulturnu scenu grada i pružiti turistima i Splićanima nove sadržaje. Uz takvo zajedništvo uspjeh je zagarantiran.
            Potvrda za potrebom takve manifestacije došla je od publike koja se te dvije večeri u velikom broju okupila u Đardinu i oduševljeno pozdravljala glazbenike i njihove izvedbe, Četiri sastava iz Dalmacije - četiri različita glazbena koncepta - četiri sjajna koncerta. Sve uz divan, pozitivan ugođaj i slogan: “Evo ruke!”.
            Fair je svojim nastupom otvorio splitski fusion sastav Waveform koji čine gitarist Miro Alduk, klavirist i klavijaturist Ivan Božičević, bas gitarist Ante Jurinović i bubnjar Jan Pele Ivelić. Izveli su tek nekoliko skladbi sa svoja dva albuma: “Waveform” i “DIM SUM” te niz novih, koje će objaviti na svojem novom diskografskom izdanju. Osim jedne, koja je djelo Božičevića, ostale je napisao Alduk.
            Zvijezda festivala bio je saksofonist Saša Nestorović koji je predvodio sastav Klasična hrvatska četvorka + 1. Uz njega članovi su kontrabasist Saša Borovec, klavirist Hrvoje Galler, bas klarinetist željko Milić i bubnjar Darko Stanojkovski Grappone. Specijalizirani za izvedbe djela utjecajnog Johna Coltranea, ovom su prigodom izvodili njegove skladbe iz velikanovog iznimno kreativnog razdoblja, s početka 1960-ih.
            Druga je večer bila u znaku vokalnog jazza. Zadarsko-biogradski Elena Stella & A.J. Jazz Trio - pjevačica Elena Stella, klavirist Ante Jeličić, kontrabasist Josip Marcelić i bubnjar Vedran Supičić - izveo je jazz standarde, a splitski Šporkestar - gitarist, klavirist i pjevač Goran Cetinić Koća, flautistica i pjevačica Jasenka Markov Anterić, bas gitarist Roko Bandalo i bubnjar Željko Hajsok - autorske, te obrade poznatih pjesama stilski širokog raspona.
            Bio je to primjeren svršetak ovog uspješno organiziranog festivala pred kojim je svijetla budućnost, samo budu li se svi i dalje držali zajedno, i to pod sloganom: “EVO RUKE!”.

Davor Hrvoj

(Preuzeto iz Novog lista od 3. rujna 2018.)

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja