Gabi Novak osvojila Rab - I nebo nad gradom je uživalo!

 Gabi Novak osvojila Rab - I nebo nad gradom je uživalo!
Datum objave:
07.09.2018.

Preuzeto od: RabDanas.com  - 7.9.2018.

Prva večer 3. Rab Jazz Festivala

Gabi Novak osvojila Rab - I nebo nad gradom je uživalo!

Napisao: Hrvoje Hodak

Poput djece u čarobnom vrtu bajki, dočekali su Rabljani najljepše moguće otvaranje 3. Rab Jazz Festivala. Nakon uvodne Arsenove "Kuće pored mora", u izvedbi Matija Dedić trija, u kojem su uz našeg proslavljenog Jazz pijanistu, nastupili Tonči Grabušić za bubnjevima te Goran Rukavina na kontrabasu, na pozornicu podno zvonika sv. Ivana, izašla je kraljica hrvatske glazbene scene, jedna i jedina Gabi Novak.

 

Čarolija prvog nastupa Gabi Novak u Rabu

 

Pozdravljajući publiku koja je zaposjela baš svaki kutak arheološkog parka sv. Ivana, teta Gabi, kako su joj tepali organizatori, otkrila je da je za nju ovaj rapski koncert poseban i po tome što u svojoj gotovo 60 godina dugoj karijeri, baš nikada ranije nije bila na Rabu. Oduševljena viđenim ljepotama povijesne jezgre grada i noćnim ambijentom prirodne pozornice s jedinstvenim arhitektonskim kulisama, Gabi nas je istim onim baršunastim i uhu ugodnim glasom kojeg slušamo desetljećima, povela na čarobno glazbeno putovanje kroz zvukovnu tapiseriju satkanu od Arsenovih, Montenovih, Britvićevih, Ujevićevih stihova, na potki sjajnih jazzy-aranžamana Matije Dedića.

Redale su se jedna za drugom "Vino i gitare", "Ono sve što znaš o meni", "Ni ti ni ja", "Nada", "On me voli na svoj način", "Kuća za ptice", a predivna je bila i njezina izvedba vokalne verzije Prohaskine "Intime". Maleni odmor Gabi je uzela tijekom sjajnih instrumentalnih izvedbi Arsenovih "Moderato Cantabile" i "Ne plači", a zatim se vratila i otpjevala još "Pusti me da spavam", "Još uvijek", te u glas s publikom "Pamtim samo sretne dane", i za dodatak neizostavnu "Tamo da putujem".

Dok je u daljini, na punti Frkanja, poput otkucaja srca pulsiralo svjetlo svjetionika, činilo se da i nebo nad Rabom uživa, a Arsen je, osjećalo se to čitavim tijekom koncerta, naprosto bio tu, u zvuku, stihu i emociji.

 

Nastavak na Trgu Municipium Arba uz Ivanu Kindl

 

Prva večer 3. Rab Jazz Festivala nastavljena je koncertom Ivane Kindl i njezinog pratećeg benda na Trgu Municipium Arba. Lijepo ispunjen štekat toplo je dočekao pjevačicu iznimnih vokalnih mogućnosti, dobitnicu nekoliko Porina koja je svoju koncertnu večer predstavila poznatim pjesmama iz svojeg repertoara nastalima u suradnji s Alenom Križajem, Geržinom i ekipom iz Mayalesa. Uz nadahnute izvedbe, raspoložena Ivana maestralno je otpjevala i poznate numere Beyonce, Dua Lipe, a posebno je emotivna bila izvedba Runjićevog „Nokturna“ u spomen na Olivera Dragojevića. Dvije je izvedbe posvetila i preminulim glazbenicima koji su utjecali na njezin glazbeni razvoj; Arethi Franklin, te Dinu Dvorniku. Upravo Dinovom uspješnicom ''Ljubav se zove imenom tvojim'', Kindl je završila i više nego uspješan koncert koji je nekoliko puta izazvao ovacije publike, kako domaće tako i strane. U kratkoj izjavi nije krila oduševljenje svojim prvim dolaskom, ali i nastupom na Rabu, te je izrazila želju da se ovakva ili slična gostovanja ponove i u skorašnjoj budućnosti, a mi se nadamo već u idućem ljetu.

 

Jam session na Banovoj

Glazbenici su se, već po ustaljenom običaju, nakon završenih koncertnih nastupa uputili prema Beach baru "Banova vila" gdje je održan kratki ali efektan jam session u kojem je "Master of Ceremony" bio sjajni Goran Rukavina.

 

Ali to ni iz bliza nije sve!

Umjetnički ravnatelj Rab Jazz Festivala Bruno Mičetić i uigrani organizacijski tim u kojem osim Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta Rab, TZG Raba i Valamar Riviere d.d., izuzetno značajan doprinos daju i idejni začetnici festivala, poznati rapski ugostitelji i zaljubljenici u jazz, Goran Ćuk i Marin Javoran, ponudili su publici druge večeri festivalskog programa u Parku Dorka posebno iskustvo autohtonog jazza u izvedbi ansambla Jazziana Croatica, kojeg vodi svestrani udaraljkaš Borna Šercar, a večer hrvatskog jazza zaokružio je sjajan sextet riječkog pijaniste, aranžera i skladatelja – Zvjezdana Ružića.

U subotu 8. rujna, na Trgu Slobode, popularnoj rapskoj Pjaceti, nastupit će Elvis Stanić, jedan od najboljih i najpoznatijih hrvatskih jazz gitarista, sa svojom Elvis Stanić Group, a za jednako lijepi nastavak ove rapske jazz priče pobrinut će se jedan od najvećih gitarističkih gipsy jazz virtuoza današnjice i učenik škole legendarnog Djanga Reinhardta - Stochelo Rosenberg kojemu će se pridružiti njegov mlađi brat, također virtuoz na gitari, Mozes Rosenberg, te naš Mate Matišić.

Završni koncerti festivala održat će se u nedjelju, 9. rujna kada će u Vili Mahač, u čast jednom od najistaknutijih hrvatskih skladatelja, zasvirati najprije Music of Boško Petrović - članovi njegovog trija, Primož Grašić i Mario Mavrin s Boškovim miljenikom Vidom Jamnikom, a nakon njih Ervin Baučić s bendom zatvara festival u ozračju bluesa!

© 2008-2015 Jazz.hr / Hrvatsko društvo skladatelja